Na dan knjige

U Zagrebu prvi put “Noć knjige”

Hina

Manifestacija će biti 23. travnja, na simboličan datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare



ZAGREB – Na Međunarodni dan knjige i autorskih prava, 23. travnja, u Hrvatskoj će se prvi puta održati manifestacija »Noć knjige« koja će okupiti čitatelje, autore, nakladnike, knjižare i knjižnice na kulturnim programima od 18 sati do 1 sat iza ponoći.


Knjižnice grada Zagreba (KGZ) na svojim su mrežnim stranicama najavile da će se toga dana u zagrebačkoj Gradskoj knjižnici održati kviz za posjetitelje »30« te nastup KGZ benda »Što sve knjižničari umiju«, dok će se u knjižnici Silvija Strahimira Kranjčevića održati »Večera u knjižnici« u sklopu koje će se na Odjelu za djecu pripovijedati priče Michaela Tourniera te predstaviti roman Ede Popovića »Lomljenje vjetra«.


U knjižnici Tina Ujevića održat će se prva razmjena knjiga »Daruj, uzmi i razmijeni knjigu« te slušaonica »Noć filmske glazbe: knjiga – film – glazba«.U okviru manifestacije KGZ provodi anketu »Što čitati noću« i poziva sve čitatelje da predlože naslove (proza, poezija, eseji) za top listu deset hrvatskih i deset stranih knjiga za koje smatraju da ih svakako treba pročitati (za dobar san i dobar – svaki – dan).




Anketa KGZ-a otvorena je do 23. travnja kada će se objaviti rezultati.Odluka o obilježavanju Međunarodnoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995., a dan 23. travnja simboličan je datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. godine umrli Miguel de Cervantes i William Shakespeare.


Osim toga, UNESCO će ove godine obilježiti 80. obljetnicu programa Index Translationum, odnosno međunarodne bibliografije prijevoda koja sadrži podatke iz više od stotinu zemalja i omogućuje uvid u sve podatke o prevođenju nekog djela.