SubScena Zagreb

Pomoć neposlušnom, neprofitnom, subverzivnom i nezavisnom kazalištu

P. N.



ZAGREB SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride objavila je poziv za prijavu projekata namijenjenih realizaciji u 2017. godini.  SubScena pruža tehnički opremljen izvedbeni prostor grupama i pojedincima koji njeguju istraživački i eksperimentalni duh u izvedbi te podupire kreativne napore izvedbenih umjetničkih grupa i umjetnika/ica u nastajanju,  međugradske i međunarodne suradnje i produkcije koje ostvaruju novo zajedničko iskustvo iznad granica svoje geografske, nacionalne, vjerske, rodne i etničke pripadnosti – stoji u pozivu.


Cilj SubScene je osnažiti nezavisnu underground izvedbenu DIY scenu u Hrvatskoj i regiji putem prostora za rezidencije i međunarodne suradnje te produkcije i izvedbe, potičući umjetnike/ice na istraživanje i kreiranje novih izvedbenih formi, odnosno originalnog  izvedbenog smisla u performansu, plesu, cirkusu i teatru.


»Zanima nas kazalište koje je neposlušno i osobno, eksperimentalno i stimulirajuće, neprofitno i održivo, subverzivno i nezavisno« – stoji u javnom pozivu avangardnim i eksperimentalnim izvedbenim umjetnicima s ciljem afirmiranja i promoviranja njihovog stvaralaštva. Ukoliko netko želi da ga sufinancira Grad Zagreb, prijavu treba poslati do 15. rujna.




Inače, SubScena je novopokrenuti projekt koji u partnerstvu provode Autonomni kulturni centar Attack i udruga Cirkorama unutar AKC Medika, pa na toj adresi – attack.hr – treba potražiti detaljnije informacije, a prijaviti se treba na e-mail [email protected]. Projekt je neprofitnog karaktera, a za cilj ima afirmiranje i povezivanje avangardnih i eksperimentalnih izvedbenih umjetnika iz Hrvatske, regije i svijeta, neovisno o žanru, stilu i razdoblju kojem pripadaju.


Korisnicima nudi smještaj za umjetnike koji rade na novoj produkciji, smještaj za gostujuće izvedbe, oblikovatelje svjetla i zvuka te tehničara, inspicijenta, dramaturga, javnu prezentaciju s diskusijom prije premijere, audiciju za glumce, izvođače i autorski tim, žonglersku i druge dvorane, reflektore, projektore, mikrofone, pojačala, tehničku edukaciju, PR i drugo.