Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.
O svojim sjećanjima

Mađarska prevoditeljica Marijeta Vujičić svjedočit će o susretima s Krležom

Mađarska prevoditeljica Marijeta Vujičić svjedočit će o susretima s Krležom
Mađarska prevoditeljica Marijeta Vujičić svjedočit će o susretima s Krležom
Autor:
Objavljeno: 21. studeni 2018. u 10:39 2018-11-21T10:39:26+01:00

ZAGREB Mađarska prevoditeljica i urednica Marijeta Vujičić svjedočit će o susretima s Krležom u četvrtak, 22. studenoga u 18 sati u Memorijalnom prostoru Miroslava i Bele Krleža, Krležin Gvozd 23, u okviru projekta »Sjećanje Krležinih suvremenika«, u organizaciji Muzeja grada Zagreba i Teatra poezije.

Vujičić je prevela dramatizaciju Krležine novele iz ciklusa o Glembajevima – »Sprovod u Teresienburgu« – koja je objavljena u Budimpešti 1990. godine.

O svojim sjećanjima piše:

»Prvi moj susret s Krležom, koji sam čekala s uzbuđenjem, kao dvadesetogodišnja studentica i supruga književnika Stojana Vujičića, ostvaren je u Zagrebu sredinom kolovoza 1966., prije povratka u Budimpeštu, sa svadbenog puta iz Opatije. (...) Krleža je bio sjajan kozer. Očarao me njegov humor i enciklopedijsko znanje. Bio je šarmer, pa mi se, kao mladoj ženi malo takoreći 'udvarao' – na mađarskom jeziku. (...) Svaki detalj njihovog stana živi u mojim uspomenama: pozlaćena salonska garnitura, gdje smo obično pili kavu, slike na zidu, Beline perle nonšalantno obješene...« 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.