NOVA PREDSTAVA RI TEATRA ''LUDA I NOVČIĆ''

Novčić Miko na daljinsko upravljanje

Kim Cuculić

Po prvi put u povijesti hrvatskog lutkarstva pojavljuje animatronička lutka kojom glumac-lutkar ne upravlja neposredno već je animiranana daljinu putem bežične veze



RIJEKA » Ri Teatar priprema novu predstavu za djecu pod naslovom »Luda i novčić«, što će premijerno biti izvedena 28. studenoga. Predstava nastaje prema tekstu Zlate Vukelić i po ideji Igora Kondića, a namijenjena je predškolskom i školskom uzrastu. Ova lutkarsko-igrana predstava donosi i jednu inovaciju – animatroničku lutku s likom Novčića Mike, koju je izradio Mitja Vukelić, dok je Igor Kondić osmislio tijelo i lice lutke, odnosno kompletan izgled i osobnost lutke, te tehnologiju otvaranja usta »zijevalice«. Ovime se po prvi put u povijesti hrvatskog lutkarstva pojavljuje animatronička lutka.


  

Novi pravac u lutkarstvu


Kako objašnjavaju u Ri Teatru, lutka je oduvijek predstavljala glavno izražajno sredstvo glumca lutkara koji različitim tehnikama pokušava lutki udahnuti život, ali nikada do sada, u našim krajevima, glumac-lutkar nije bio fizički odvojen od lutke koja sama stoji na sceni. To nije zamjena za glumca, to nije robotika, to je nova scenska lutka animirana na daljinu. Tehnologiju okretanja očiju, elektronički sklop prijemnika i upravljački sklop servo motora koji pokreće usta i oči osmislio je i izradio Mitja Vukelić, inženjer telematike i majstor tona u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka. 


   Mitja Vukelić, Igor Kondić i Bojan Lakoš demonstrirali su nam kako lutka funkcionira. Predajnik prima signal mikrofona i »gljivice«, obrađuje ga i šalje predajniku putem bežične veze. Lutka je »zijevalica« kojoj umjesto animatorove ruke pokretne dijelove – oči i usta – pomiču električni servo motori. Predajnik prikuplja informacije dobivene od dva senzora, mikrofona za usta i »gljivice« za oči. Obrađuje ih, slaže paket za slanje i prosljeđuje ga prijemniku u lutki. Prijemnik dobivene podatke obrađuje i pretvara u kut zakreta servo motora te ih šalje motorima kako bi promijenili položaj usta ili očiju.


  

Bez muke nema nauke




Lutka Novčić Miko tako bez fizičke povezanosti s glumcem govori i okreće očima. Redatelj Zoran Mužić potvrdio je Ri Teatru da je ovo prva takva lutka koja otvara novi pravac u kojemu lutkarstvo može ići. Hrvoje Seršić, profesor na lutkarskoj akademiji u Osijeku, sjeća se nekih uspješnih pokušaja »oživljavanja« lutke u Europi, ali ne i u Hrvatskoj na ovaj način. Čestitke za osmišljavanje lutke stigle su i od doc. dr. sc. Livije Kroflin, koja je uvjerena da je to prva takva lutka u Hrvatskoj jer nigdje u literaturi nije naišla ni na što slično.


   U predstavi »Luda i novčić« Novčić Miko je mudrac koji savjetuje ludu da bez truda i muke nema ni nauke. Luda je, naime, izbačena s dvora jer nije nasmijavala kralja. Luda susreće Novčića Miku, koji joj ispunjava želje. Luda najprije poželi biti stražar, pa rizničar i konačno kralj, no na kraju shvaća da nijedan posao nije beznačajan i da je za svaki potrebo znanje, uključujući i za posao lude. Poruka je ove predstave da se samo radom i školovanjem može postići uspjeh.    U predstavi se koriste i klasične lutke »zijevalice«, a Novčić Miko na daljinsko upravljanje način je da se današnjoj djeci, koja se već od malih nogu susreću s tehnologijom, približi lutkarstvo.    Režiju potpisuje autorski tim, scenograf i kreator lutaka je Igor Kondić, autor glazbe i kreator rasvjete je Mitja Vukelić, a u predstavi sudjeluju Tomislav Vičević, Bojan Lakoš i Igor Kondić. Korisne savjete dala je i kreatorica lutaka Luči Vidanović iz Gradskog kazališta lutaka Rijeka.