Njujorško kazalište u Rijeci

La MaMa E.T.C.: Pasolinijev “Pylade” u Torpedu

Kim Cuculić

Predstava će biti izvedena sutra u 21.30 sati u Torpedu, a izvode je članovi trupe The Great Jones Repertory Company sastavljene od izvođača podrijetlom iz Koreje, Japana, Kine, afričkih zemalja, SAD-a..., koju su osnovali Ellen Stewart, osnivačica kazališta La MaMa, redatelj Andrei Serban i skladateljica Elizabeth Swados.



RIJEKA Kultno kazalište La MaMa E.T.C. iz New Yorka gostuje s tragedijom »Pylade« Piera Paola Pasolinija u režiji  Ivice Buljana na festivalu Riječke ljetne noći. Predstava će biti izvedena sutra u 21.30 sati u Torpedu, a izvode je članovi trupe The Great Jones Repertory Company sastavljene od izvođača podrijetlom iz Koreje, Japana, Kine, afričkih zemalja, SAD-a…, koju su osnovali Ellen Stewart, osnivačica kazališta La MaMa, redatelj Andrei Serban i skladateljica Elizabeth Swados.


Igraju Maura Donohue, Eugene the Poogene, Cary Gant, John Gutierrez, Valois Mickens, Tunde Sho, Chris Wild, Mia Yoo, Perry Yung te poseban gost iz Slovenije Marko Mandić, prvak ljubljanske Drame Slovenskog narodnog gledališča, u naslovnoj ulozi.


Pasolinijev »Pylade«, suvremena reinterpretacija odnosa Pilada i Oresta iz grčke mitologije i »Orestije«, poetična je i tragična meditacija o demokraciji, konzumerizmu i borbi za stvarne društvene promjene. Ritam i emocija Pasolinijeva teksta, u engleskom prijevodu Adama Paolozze i Coleen McPherson, pojačani su glazbom i pokretom ugrađenima u ovu predstavu Ivice Buljana i The Great Jones Repertory Company, tvoreći tako totalni teatar pokreta, teksta, spektakla i glazbe.




Predstava je u New Yorku premijerno izvedena početkom prosinca 2015. godine, kao prva premijera The Great Jones Repertory Company nakon smrti Ellen Stewart, i istodobno kao prvo izvođenje nekog Pasolinijeva teksta na engleskom jeziku. Odmah po premijernoj izvedbi, predstava je zabilježila izvrsne kritike u kojima američki kazališni kritičari nisu štedjeli superlativa i najviših ocjena.


Na izvedbu u Torpedo može se stići i posebnom linijom Autotroleja, odnosno autobusom koji kreće sa stanice kod HNK-a Ivana pl. Zajca u 21 sat – kazalište i Autotrolej organizirali su posebne linije autobusa za vrijeme trajanja događanja Riječkih ljetnih noći  od 13. do 16. srpnja u Torpedu, s polascima pola sata prije izvedbe i povratkom na mjesto polaska nakon izvedbi.