Čestitka gradonačelnika

GKL Rijeka najbolje lutkarsko kazalište u Hrvatskoj: Samo ove sezone osvojili 22 nagrade

Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



RIJEKA Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel primio je u Salonu Grada Rijeke u srijedu zaposlenike Gradskog kazališta lutaka Rijeka te im čestitao na izuzetnim rezultatima umjetničkog rada ove sezone, uz osvojene 22 nagrade i priznanja te im uručio prigodne darove.


Vojko Obersnel ustvrdio je da je ovo prigoda ne samo da se Gradskom kazalištu lutaka zahvali, nego i da se javnost podsjeti na vrijedne rezultate kazališta, na koje, kako je rekao, svi možemo biti ponosni. Ovo kazalište, rekao je, nije uvijek u središtu pažnje, kao, primjerice HNK Ivana pl. Zajca


Pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar ustvrdio je da se ovime dokazalo da je GKL Rijeka najbolje lutkarsko kazalište u zemlji i šire te da ne bi trebalo biti toliko skromno.Ravnateljica GKL Rijeka Magdalena Lupi Alvir naglasila je da su svi djelatnici kazališta pridonijeli ovom uspjehu.

Istaknula je da su tri najnagrađivanije predstave ovog kazališta, »Avanture maloga Juju«, »Zamrznute pjesme» i »Wanda Lavanda» postavljene kao praizvedbe u dvije sezone, što je vrlo rijetko na domaćoj lutkarskoj sceni.




Među osvojenim nagradama ističu se nagrada dječjeg žirija za najbolju predstavu na PIF-u u Zagrebu za »Zamrznute pjesme«, nagrada ovoj predstavi za najbolju predstavu u cjelini na 21. susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade ASSITEJ u Čakovcu i na 21. lutkarskom međunarodnom festivalu Zlatna iskra u Kragujevcu, te nagrade za najbolje predstave u cjelini »Avanturama maloga Juju» na 12. festivalu Mali Marulić u Splitu i 5. festivalu dječje umjetnosti FEDU u Sarajevu. Povelju za životno djelo »Zvonko Festini» Hrvatskog centra Unima dobio je glumac Zlatko Vicić za doprinos glumačkoj umjetnosti hrvatskog lutkarstva.


Nagrade za pojedinačne uloge su još dobili glumci Zlatko Vicić, Mario Jakšić i Tilen Kožamelj, cjelokupni glumački ansambli za ostvarenja u predstavi »Zamrznute pjesme«, autorica scenografije i lutaka za tu predstavu Alena Pavlović, redateljica i autorica teksta Tamara Kučinović, oblikovatelj svjetla Deni Šesnić i autori originalne glazbe »Zamrznutih pjesama» Ivana Đula i Luka Vrbanić. Ivana Đula i Milica Sinkauz nagrađene su za najbolju prilagodbu teksta (»Avanture maloga Juju«).