Premijera u riječkom HNK-u

»Evolucija plesa« – baletna predstava koja će pojasniti umjetnost plesa djeci

Svjetlana Hribar

Novu predstavu najavili su Svebor Zgurić, Kristina Lukanec, Balazs Baranyai, Marin Blažević, Oxana Brandiboura Kožul i Milena Jerneić / Foto V. KARUZA

Novu predstavu najavili su Svebor Zgurić, Kristina Lukanec, Balazs Baranyai, Marin Blažević, Oxana Brandiboura Kožul i Milena Jerneić / Foto V. KARUZA

O stilovima i povijesti plesa ne uči se u školama pa »Evolucija plesa« donosi kratke plesne točke koje će predstaviti razvoj od plesova na dvoru, ponašanja muškaraca i žena pri plesu, pa sve do baletne umjetnosti i suvremenog plesa, koji danas vlada pozornicama



RIJEKA Autorski projekt Balazsa Baranyaija i Oxane Brandiboure Kožul – »Evolucija plesa« – koji će premijeru imati u srijedu, 2. prosinca (u 19.30 sati), najavljen je kao edukacijski, ali i umjetnički projekt riječkog Baleta HNK-a Ivana pl. Zajca. Radi se o plesno-baletnoj produkciji koja će približiti umjetnost plesa djeci, ali i svima onima koji se s poviješću baleta nisu susretali u ranijim godinama.


– Predstava pokriva razne plesne žanrove i njihovu funkciju, a u trenutku kad riječko kazalište ima sve veći broj mladih pretplatnika – edukacija se nameće kao presudna za budućnost ovog teatra, rekao je ravnatelj Opere Marin Blažević, predajući riječ koreografu Balazsu Baranyaiju, koji je nedavno potvrđen ravnateljem riječkog Baleta na tri godine, za koji je period Kazališnom vijeću dostavio i svoj plan premijera i rada za to razdoblje.


Univerzalna umjetnost


– Ideja za takav edukacijsko-umjetnički program nametnula se prošle godine, kao izazov plesnoj umjetnosti u 21. stoljeću i eri visoke tehnologije. Smatram da je ples univerzalna umjetnost i da u svakom vremenu privlači mlade, a ovo je prilika da ih provedemo kroz vrijeme i stilove. Uveo sam i naratora u predstavu, koji će odgovoriti na mnoga pitanja koja – uvjeren sam – postavljaju i odrasli gledatelji baleta, rekao je Balazs Baranyai, napominjući da je u program večeri »Evolucija plesa« uvrštena i njegova koreografska točka s kojom je prošle sezone sudjelovao na Međunarodnom natjecanju koreografa u Berlinu, gdje je između 150 koreografija njegova ušla u prvih pet, a u izvedbi Svebora Zgurića i Daniele Romea – osvojila specijalnu nagradu, a time i poziv da sljedeće godina nastupi u Madridu.




Koreografkinja Oxana Brandiboura Kožul, ustvrdila je da se o stilovima i povijesti plesa ne uči u školama (osim baletnim), pa je stoga, za produkciju »Evolucije plesa« osmislila kratke plesne točke, međusobno povezane, kako bi predstavila razvoj od plesova na dvoru, ponašanja muškaraca i žena pri plesu, pa sve do baletne umjetnosti i suvremenog plesa, koji vlada mnogim pozornicama danas.


– Drago mi je što sam dio ovog projekta, koji je – uvjerena sam – nedostajao na našem programu. Sve što će publika vidjeti u jednoj večeri profesionalna balerina prolazi u različitim predstavama tijekom karijere – rekla je Kristina Lukanec, prvakinja riječkog Baleta.


Važnost edukacije


S njenim se izlaganjem složio istaknuti solist riječkog Baleta Svebor Zgurić, koji je naglasio važnost edukcije za mlade danas, koji su okrenuti plesnoj umjetnosti, radeći u raznim plesnim udrugama, možda i više nego ikada ranije.


U predstavi sudjeluje čitav baletni ansambl kojem se priključuje i osmero učenika Osnovne škole za klasični balet i suvremeni ples pri OŠ Vežica.