Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
21. siječnja 2020.
Premijera

Antigona Kazališne radionice Malik: Predstava koja upućuje na pobunu

Foto: M. GRACIN
Foto: M. GRACIN
Autor:
Objavljeno: 29. svibanj 2019. u 11:52 2019-05-29T11:52:15+02:00

Denis Kirinčić je istaknula da se režijski išlo na minimalizam, a publika će biti zajedno na pozornici HKD-a s glumcima te će nakon predstave biti organizirani i okrugli stolovi 

RIJEKA - Koliko mladi danas misle da bi trebalo reagirati na negativne društvene pojavnosti, na zastranjivanja oficijelne politike? Do koje mjere možemo tolerirati poniženja i negativnosti koje nas okružuju? Kada ćemo se pobuniti i bismo li bili spremni umrijeti (pa makar i samo simbolički) za našu stvar? Pitanja su to koja si postavljaju polaznici Kazališne radionice Malik, koji će u petak, 31. svibnja, i u subotu, 1. lipnja, održati premijere predstave »Antigona«, prema tekstu Jeana Anouilha i u režiji Denis Kirinčić.

Premijere su u HKD-u na Sušaku u 20 sati. Prema riječima Kirinčić, na djelu je klasičan tekst koji ipak nije toliko klasičan, odnosno to je obrada Sofoklove tragedije.

- Tekst je izuzetno zahtjevan i pristupili smo mu vrlo ozbiljno, puno razgovarajući o njemu. Glumci su pokušali shvatiti Antigoninu odluku da umre, odnosno Kreonta koji predstavlja politiku kojoj Antigona govori odlučno »Ne!« - rekla je Kirinčić.

U glumačkoj postavi – koju čine: Sara Bunić (Antigona); Bruno Baćac, Deni Fumić i Iva Magaš (Kreont); Ivana Flego (Izmena/kor); Dominik Ilić (Hemon/kor); Katherine Koren (Dadilja/kor); Matija Ćuković i Lovro Grdinić (Stražari) i Hana Klapan, Nika Nađ, Nika Vlajić (Kor) – raspon godina je od 13 do 28.

Sara Bunić rekla je da joj je bilo zahtjevno raditi ovu predstavu.

- Prije smo više radili na improvizacijama, a sada mi je bilo teže, jer smo se morali držati teksta – rekla je Sara.

Iva Magaš, koja je jedna od triju Kreonta, istaknula je zanimljivost lika koji se lomi između ljubavi prema Antigoni i želje da očuva politički sustav.

Magaš je ujedno komentirala i da cijela predstava, osim što upućuje na pobunu protiv političkog sistema, upućuje i na pobunu protiv svih sistema, pa tako i školskog.

Kirinčić je istaknula da se režijski išlo na minimalizam, a publika će biti zajedno na pozornici HKD-a s glumcima. Nakon predstave će biti organizirani i okrugli stolovi na kojima će se raspravljati o viđenom i o pobuni uopće.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.