Galerija Principij

Različito viđenje istog grada: Otvorena izložba “Magija grada” Linde i Zorana Miroševića

P. N.

Supružnici za priču o gradu odabiru crno-bijelu fotografiju, ali svatko od njih ima svoj pristup, viziju i magiju slikanja



RIJEKAU Galeriji Principij otvorena je izložba fotografija bračnog para Mirošević – Linde i Zorana – pod naslovom »Magija grada«. Na svojoj prvoj samostalnoj izložbi oboje autora za priču o gradu odabiru crno-bijelu fotografiju, reduciranu i svedenu na elementarno, na nešto sivih tonova i dobro kompozicijski strukturirane partije crnoga i bijeloga. Prema riječima predsjednika Fotokluba Rijeka prof. Borislava Božića, u slučaju Linde i Zorana riječ je o dva pristupa, dvije vizije i magije slikanja – s vrlo jasnim i osviještenim stavom i pogledom na grad: supružnici ga snimaju različito, svatko na svoj, originalan način.


Za Lindu svjetlo je inicijalni pokretač, energija koja generira konačnu atmosferu njezinih fotografija. Dok ona istražuje metafizičko značenje svjetla i s duboko intimnim osjećanjem života priča o misteriju grada i čovjeka, Zoran apostrofira suštinsko bilo grada sudjelujući s fotoaparatom u ruci u njegovom dnevnom pulsiranju. Snimajući pojedince u vječitom i brzom hodu, pita se kamo žure i kako prolaze kroz život, a fotografiranjem iz različitih kuteva još više naglašava njihovu jurnjavu te psihološku i emocionalnu napetost.


Dodatak izložbi predstavlja serija fotografija intimističkog ozračja Linde Blažić-Mirošević s kadrovima različitih detalja snimljenih izbliza, tehnikom zamućivanja pozadine. Sićušnom i skoro nevidljivom svijetu autorica se približila tako blizu da bi se moglo reći kako je ušla u intimni svijet prirode – biljaka, leptira, buba i drugih insekata. Zoran pak u aneksu izložbe predstavlja seriju fotografija pustinjskog pejzaža »U potrazi za Antoineom de Saint-Exuperyjem«, u kojoj ističe grafizam pustinjskih dina, snimljenih iz zraka.




U katalogu izložbe ističe se činjenica da se u kući Miroševića obiteljski njeguje likovnost, i svi su članovi obitelji aktivno prisutni u fotografiji – uz Lindu i Zorana, i sin David i kći Matea. Izložba se može razgledati do 26. listopada.