Sutra otvorenje

Izložba »Paradajz turisti« beogradsko-berlinskog umjetnika Jamesdina u Galeriji SIZ

Nela Valerjev Ogurlić

Jamesdin u luđačkoj košulji /

Jamesdin u luđačkoj košulji /



RIJEKA U Galeriji SIZ sutra u 11,30 sati bit će otvorena izložba pod nazivom »Paradajz turisti«, na kojoj će umjetnik Jamesdin (Aleksandar Jestrović) predstaviti soju najnoviju produkciju, ostvarenu suradnjom Galerije SIZ i galerije Podroom Kulturnog centra Beograda. Točan sadržaj izložbe još nije poznat ni organizatoru, ali iz priloženih fotografija koje Jamesdina prikazuju u luđačkoj košulji pored žice na mađarskoj granici u jednom malom i mirnom mjestu u Vojvodini, kao i teksta u kojem opisuje svoje raspoloženje, dade se naslutiti što možemo očekivati:


»Dok sam ljetos proučavao Blic na plaži u Ulcinju naiđem na tekst o paru iz N. Sada, tip moje godište, liječio se od depresije pa ga rodbina poslala na more, on se vratio poslije mjesec i pol i ubio ženu satarom. Ja sam se našim doktorima žalio na umor i neku maglu u glavi i oni kažu – to ti je od nerada, a švapski doktori konstatirali depru i slali me na psihoterapiju, ali meni više pomaže odmor tako da smo žena i ja riješili da se s odmora više i ne vraćamo dok postoji Hartz IV.«


Zbog opisanog raspoloženja umjetnik je u sveučilišnoj bolnici Charité Berlin neko vrijeme prakticirao glazbenu terapiju. To je za posljedicu imalo osnivanje benda Terapija, koji će u SIZ-u s ponosom predstaviti »black mental« obradu kompozicije »Obećanja« sastava Magazin (Rozga feat. Tifa). Dok naziv izložbe skreće pažnju na turiste koji sa sobom donose sve što im je potrebno osim rajčica koje kupuju lokalno, prihoterapija budi nadu u sveopći oporavak. Aleksandar Jestrović Jamesdin slikar je iz Beograda, rođen 1972. u Zagrebu, a nastanjen u Berlinu. Izložbu u Galeriji SIZ otvorit će na Dan Republike bivše SFRJ, o čemu je rekao:




– Pitali su me dal’ 29. iz nekog posebnog razloga? Kažu to je nedjelja, pitanje je dal’ će netko doći, ljudi se taj dan ni na telefone ne javljaju. Nema posebnog razloga – 27. navečer stižem, 28. namještam to što sam dovuko, 29. otvaranje i ujutro palim. Svakog gosta za tri dana dosta«.