Priznanje zagrebačkog HNK

Edini Pličanić nagrada Tito Strozzi

Hina

Kazališni Odbor odluku o nagradi donio je jednoglasno



ZAGREB – Prvakinja baleta zagrebačkog HNK-a Edina Pličanić primila je u ponedjeljak navečer Nagradu Titto Strozzi koju zagrebačka nacionalna kuća dodjeljuje za najbolje pojedinačno umjetničko ostvarenje u protekloj godini.


Kazališni Odbor odluku o nagradi donio je jednoglasno, a Pličanić je nagradu dobila za ulogu Ane Karenjine ostvarenu u sezoni 2013./2014. u baletu “Ana Karenjina”, nastalom prema romanu Lava Nikolajeviča Tolstoja na izabranu glazbu Petra Iljiča Čajkovskog i u koreografiji Lea Mujića. “Edina Pličanić je primabalerina – dakle, sa silnim radom iza sebe u dvadeset godina rada i rasta, umjetničkog, interpretativnog, tehničkog, pri čemu je iz sezone u sezonu bivala sve bolja, s puno nijansi briljantnih ostvarenih uloga”, kazala je predsjednica Odbora Maja Đurinović na svečanoj dodjeli u HNK-u.


Napomenula je da je “Ana Karenjina” iznimna predstava i “jedan od vrhunaca” Pličanićkinih uloga, te istaknula kako je Odbor odluku donio jednoglasno i to na svojem najkraćem zasjedanju dosad.




Kako se ističe u obrazloženju nagrade pročitanom na dodjeli, “minucioznom tehničkom izrađenošću, emocionalnom nijansiranošću, bezuvjetnom predanošću i zastupanjem uloge, Edina Pličanić kreirala je izvanrednim klasičnobaletnim vladanjem plesa na špici svoju suvremenu Anu Karenjinu za 21. stoljeće”. To su riječi plesne kritičarke Katje Šimunić, istaknula je Đurinović, a savršeno se uklapaju u sliku Edine Pličanić, koja se od početka svoje plesačke karijere “nametnula temperamentom, brzinom i žestinom igre”.


U obrazloženju se nadalje ističe “izniman sklad osjećaja i kretnji, čistoća i preciznost u koracima i batiranju, lakoća skoka i sigurnost okreta” prisutni u ulogama koje je Pličanić tumačila. “Nakon dvadeset godina predanog, strpljivog, a nakon povrede, ponovno ustrajnog, hrabrog rada, Edina je rasla kao plesačica i umjetnica, osvajajući stalno nove vrhunce, te dočekala ulogu u kojoj je mogla pokazati svo bogatstvo stečenog znanja i iskustva, plesačku zrelost, jednako u smislu briljantne tehnike koliko i interpretativne izražajnosti”, ustvrdila je Đurinović, uz koju su u Odboru bili još Viktor Žmegač, Vesna Šir i Tonko Ninić.


Pličanić, kojoj je diplomu i plaketu s likom Tita Strozzija, rad kipara Ivana Antolčića, uručila intendantica HNK-a Dubravka Vrgoč, kazala je kako je počašćena tom “najljepšom nagradom, nagradom kuće u kojoj sam odrasla i za koju živim svoju umjetnost”.


Posebno je zahvalila i koreografu Leu Mujiću, koji je iz nje “izvukao ono najdublje, najbolje i najjače”.


“Sretnica sam jer sam kao umjetnica dobila mogućnost u pravo vrijeme, u svojim zrelim godinama, kreirati lik koji svaki umjetnik može samo poželjeti. Dobila sam čast da svoju Anu Karenjinu probudim i iznesem pred publiku”, kazala je. Napomenula je da je posebno sretna i zato što se ta nagrada struke poklopila s nagradom publike Teatra.hr za najbolju izvođačicu godine, koja joj je dodijeljena u petak. “To je potvrda da je zaista imalo smisla to što radim”, kazala je Pličanić.


Vrgoč je istaknula kako joj je iznimno drago što je nagradu dobila baletna umjetnica koja je prije nekoliko dana proslavila 20 godina svojeg rada u toj kući.


Edina Pličanić (1977.) završila je gimnaziju i Srednju školu za klasični balet u klasi profesorice Silve Muradori. Od 1994. članica je Baleta HNK-a u Zagrebu, a prvakinja Baleta postala je 2003. godine. Surađivala je s istaknutim domaćim i gostujućim koreografima te nastupala sa zvijezdama svjetske baletne scene. Dosad je u HNK-u Zagreb ostvarila četrdesetak uloga, nastupala je kao gošća diljem Europe. Dobitnica je niza istaknutih nagrada, među kojima Nagrade hrvatskog glumišta čak tri puta.


Nagrada Tito Strozzi, prema hrvatskom glumcu, redatelju, piscu i prevoditelju Titu Strozziju, utemeljena je 1993., a dodjeljuje se za najbolje pojedinačno ostvarenje protekle sezone u zagrebačkom HNK-u. Dosad su nagradu dobili, među ostalima, Vanja Drach, Georgij Paro, Ruža Pospiš-Baldani, Pero Kvrgić, Irena Pasarić, Neven Belamarić, Mustafa Nadarević, Alma Prica i, prošle godine, Livio Badurina.