Nakon ljetne stanke

“Drugo more” od kolovoza do listopada: Zoom Riječanima predstavlja britansku umjetničku scenu

Kim Cuculić

Programom Wachtera i Juda počinju aktivnosti »Drugog mora«

Programom Wachtera i Juda počinju aktivnosti »Drugog mora«

U programu »Zooma« bit će i izvedba predstave »Mefisto«, koju je Damir Avdić osmislio u suradnji s Gregorom Zorcom, a u kojoj se tema faustovskog ugovora s vragom prenosi na lokalnu društveno-političku stvarnost



Udruga »Drugo more« najavljuje aktivnosti od kolovoza do listopada, nakon ljetne stanke. Prvi će pozornicu u Filodrammatici zauzeti švicarski umjetnički dvojac Christoph Wachter i Mathias Jud u programu »?…? arheologija tišine u digitalnom dobu« u utorak, 29. kolovoza u 20 sati. Wachter i Jud, kažu u »Drugom moru«, svojim su instalacijama na rameđi aktivizma i umjetnosti pobuđivali veliko zanimanje svjetske publike i medija. Razgovor na engleskom jeziku vodit će kustosica Daphne Dragona, koja od 2015. godine uređuje konferencijski dio berlinskog festivala medijske umjetnosti i digitalne kulturetransmediale.


U galerijskom prostoru Filodrammatice 18. rujna otvara se izložba »Lajk end šer«, kojom se predstavlja reprezentativni dio opusa nagrađivanog zagrebačkog umjetnika Željka Badurine.


Zatim će u Malom salonu 7. rujna biti otvorena skupna izložba »Svijet bez nas«, koja pod vodstvom njemačke kustosice Inke Arns okuplja novomedijske radove međunarodnih umjetnika na temu svijeta u kojem ljudi više nisu glavni akteri.




Osmo izdanje festivala izvedbenih umjetnosti »Zoom« predstavit će u Filodrammatici od 3. do 8. listopada live art scenu Velike Britanije. Britanska kabaretska diva Ursula Martinez izvest će svoju hvaljenu stand-up komediju karaktera »My Story, Your Emails«, dok Marisa Carnesky u Rijeku stiže sa skupinom izvođačica i izvedbom »Dr. Carnesky’s Incredible Bleeding Women«.


Londonski izvedbeni umjetnik David Hoyle predstavit će se svojim najnovijim kabaretom, a multidisciplinarna umjetnica i »artivistica« Shabnam Shabazi performansom »Snail Portret«, radi kojeg će Filodrammatica privremeno udomiti tristotinjak puževa. Program festivala upotpunit će izvedba predstave »Mefisto«, koju je Damir Avdić osmislio u suradnji s Gregorom Zorcom, a u kojoj se tema faustovskog ugovora s vragom prenosi na lokalnu društveno-političku stvarnost. U izvedbi hrvatsko-britanskog autorskog tima koji čine Ivana Ivković, Ivan Marušić Klif, Phil Hession i Christian Cherene, festival će završiti predstavom »Atlas podrhtavanjâ« koja je nastala u okviru međunarodnog projekta »Corners«.


Za vrijeme trajanja »Zooma« njemački umjetnički dvojac, koji čine Nora Al-Badri i Jan Nikolai Nelles, predstavit će 5. listopada u Filodrammatici svoj kontroverzni projekt »Nefertiti Hack/The Other Nefertiti«, kojim su željeli ukazati na problem neutemeljenog svojatanja i javne (ne)dostupnosti kulturne baštine.