Dani talijanske kulture u Rijeci

Bogat program izložbi, predstava i filmova

Ljiljana Hlača

Spomenuta manifestacija koja se organizira u organizaciji Generalnog konzulata Republike Italije u suradnji s Gradom Rijeka, nastala je u okviru tradicionalane inicijative »Tjedan talijanskog jezika u svijetu«.



RIJEKA Otvorenjem izložbe fotografija Lie Pasqualino »Prove di memoria/Vježbe pamćenja« 9. listopada u 19 sati u prostorijama Malog salona Rijeka započet će Dani talijanske kulture i talijanskog jezika u Rijeci 2013. godine koji će trajati do 24. listopada, najavljeno je na tiskovnoj konferenciji za javnost na kojoj su bili nazočni generalni konzul Republike Italije u Rijeci Renato Cianfarani, predstavnice konzulata Irene Sanna i Ileana Jancic, zatim pročelnik Odjela gradske uprave za kulturu Ivan Šarar, ravnateljica Talijanske drame Laura Marchig te ravnateljica Art – kina Slobodanka Mišković.


Spomenuta manifestacija koja se organizira u organizaciji Generalnog konzulata Republike Italije u suradnji s Gradom Rijeka, nastala je u okviru tradicionalane inicijative »Tjedan talijanskog jezika u svijetu«.


Održava se drugu godinu za redom u Rijeci i u Puli, s ciljem približavanja talijanske kulture i jezičnog izričaja u inozemstvu.Porgram koji se nudi u okviru Dana uistinu je bogat. Građani će moći pogledati tematske izložbe, kazališne predstave, nove filmove snimljene prošle i ove godine raznih žanrova. Zatim bit će organizirani susreti s poznatim talijanskim piscima, redateljima i glumicima, a bit će mjesta i za gastronomiju.




Za sva događanja ulaz je besplatan i osiguran je prijevod.Govoreći o programu manifestacije generalni konzul Renato Cianfarani naglasio je da Dani povezuju dvije zemlje koje imaju bogate kulture, izrazio je nadanja da će riječka publika prepoznati ovu manifestaciju te osobito izdvojio izložbu originalnih plakata, skica i produkcija tvrtke Modiano s kraja 19. i početka 20. stoljeća naziva »Modiano: Od Trsta do Rijeke« koja će se otvoriti 15. listopada u Galeriji Kortil s početkom u 18 sati.


Pročelnik Ivan Šarar istaknuo je da se ove godine Dani programski proširili, na sve gotovo važnije ustanove Grada kao što su Muzej grada Rijeke, kazalište Ivana pl. Zajca, Art kino a što dokazuje da se Grad maksimalno uključio u ovaj projekt.- Na važnost i osebujnost Rijeke s aspekta talijanske kulture i talijanskog jezika unutar njene sadašnjosti i prošlosti ne treba previše trošiti riječi.


Manifestacija poput ove vjerojatno će odigrati važnu ulogu u procesu kandidature Rijeke za prijestolnicu europske kulture. Taj odnos Rijeke i načina koji osvještavamo talijansku kulturu i jezik zaigurno je naša komparativna prednost te Rijeci daje jednu europsku dimenziju prilikom apliciranja za prijestolnicu kulture, naglasio je pročelnik Ivan Šarar.