Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
12. prosinca 2019.

Ekoplus: Reakcija Ekoplusa bila je u skladu s dogovorenim protokolima komunikacije

Objavljeno: 31. kolovoz 2018. u 19:18 2018-08-31T19:18:46+02:00

Iz tvrtke Ekoplus reagirali su na članak Iz Ekoplusa konačno priznali da se sa ŽCGO Marišćina širi smrad:

Ekoplus se u svom postupanju pridržavao dogovorenog protokola komunikacije u okviru Radne skupine koju je osnovala Općina Viškovo za praćenje kvalitete zraka i koja izvještaje podnosi općinskoj načelnici. Imenovana osoba za zaprimanje prijava u Ekoplusu, prijavu neugodnih mirisa dostavlja na znanje predsjedniku Radne skupine za praćenje kvalitete zraka na području Općine Viškovo i Predsjedniku uprave Ekoplusa, uz obavijest odgovornoj osobi u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo, što je odmah u jutarnjim satima i učinjeno porukom elektronske pošte koja je navedena u priopćenju Općine Viškove.

Općina Viškovo jedan je od osnivača Ekoplusa i od početka je uključena u provedbu projekta ŽCGO Marišćina dok danas putem člana Nadzornog odbora ima uvid u naše poslovanje. Pored navedenog, općinska načelnica sudjeluje u radu Skupštine Društva, tijela čije odluke izvršava Uprava Društva.

Poslovanje Ekoplusa i svi postupci odvijaju se u skladu sa zakonskim odredbama. Bez zadrške sudjelujemo u svim predloženim mjerama kojima se može suzbiti bilo kakav utjecaj na okoliš i podignuti kvaliteta života mještana, a među kojima je i četvrtina zaposlenika Ekoplusa koji bi vjerujemo među prvima reagirali kada bi poslovanje njihove tvrtke dovodilo u pitanje zdravlje njihovih obitelji.

Kao što je iz naše elektronske poruke vidljivo, uredno smo dostavili naše zapažanje o pojavi neugodnih mirisa, a teren je obišao i Nastavni zavod za javno zdravstvo i izvršio mjerenje olfaktometrom čije je korištenje i ugovorio Ekoplus, a o čemu smo javnost izvijestili proteklog tjedna kada je potpisan ugovor s NZZJZ kako bi se uređaj što prije počeo primjenjivati na terenu i što objektivnije procijenila situacija i brže utvrdio uzrok pojave neugodnih mirisa. Na potpisivanje ugovora i prezentaciju olfaktometra bili su pozvani i predstavnici Općine Viškovo, no nisu bili u mogućnosti prisustvovati.

Sve nadležne institucije koje provode nadzor i kontrolu nad projektom u okviru svojih ovlasti, sigurni smo da profesionalno i objektivno odrađuju svoj posao i da nemamo razloga sumnjati u njihov rad i namjere. U svim tim službama i institucijama tijekom godina su se izmjenjivali različiti ljudi, mijenjali su se koncepti i planovi, političke opcije i ministri, smjenjivali pobornici i protivnici projekta, no nitko nije našao argumente da je projekt loš i zaustavili njegovu realizaciju jer su za to ipak potrebni konkretni dokazi i objektivne činjenice.

Rad u centru odvija se bez tehničkih poteškoća i u skladu s ugovorenim parametrima što dokazuju i količine zaprimljenog i obrađenog otpada od gotovo 400 tona dnevno. Nedugo je izvršen i završni pregled projekta od strane instrumenta partnerstva za tehničku pomoć JASPERS u okviru kojeg djeluju Europska komisija, Europska investicijska banka (EIB) i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), za projekte sufinancirane sredstvima iz strukturnih i investicijskih fondova partnera.

Inspekcijski nadzori Ministarstva zaštite okoliša i energetike koji se u Centru redovito provode u pravilu su neplanirane aktivnosti i odvijaju prema zahtjevima za postupanjem, nerijetko upravo od strane Općine Viškovo koja je dužna reagirati na prijave svojih mještana, ali ako inspektori tijekom nadzora ne utvrde prisutnost neugodnih mirisa ili neku drugu nepravilnost, ne mogu napisati zapisnik koji nije u skladu sa zatečenim stanjem.

S poštovanjem,

EKOPLUS d.o.o.

Predsjednik uprave

Josip Dedić (v.r.)

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.