Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 0° 1
Sutra: 0° 0° 1
24. siječnja 2019.
TVeater Davora Mandića

blog Novi Dnevnik

Foto D. Kovačević
Foto D. Kovačević
Autor:
Objavljeno: 8. ožujak 2015. u 10:17 2015-03-08T10:17:00+01:00

Prema ovome što smo dosad vidjeli, Dnevnik će u ovom obliku imati velikih problema

Poštovani gledatelji, dobra večer, 19 sati novo je vrijeme za Dnevnik. Ovom je pametnom, jednostavnom, a moćnom, i povijesti dostojnom rečenicom Sanja Mikleušević Pavić otvorila novo poglavlje centralne informativne emisije HRT-a prošlog ponedjeljka. Da je barem povijesti dostojan bio i cijeli novi Dnevnik.

   Prvi prilog bio je o HDZ-ovom skupu na kojem je predstavljena penkala koja će napisati njihov gospodarski program. Vidjeli smo i Karamarka kako čita svoj pozdrav okupljenom mnoštvu, jer je to bilo prekomplicirano za pamćenje. Ništa od toga, naravno, nije HRT-ov problem, ali jest što je taj prilog trajao zauvijek. Zapravo, čini mi se da još uvijek traje, čime su se obistinile najcrnje slutnje o popunjavanju ogromnih sat vremena informativne emisije vrećama cementa.

   Kad je o gradilištu riječ, što je s onim groznim rezovima u panou iza Đurđice Drobac, navodno muškog dijela prvog voditeljskog para? Nije ju valjda neki lopov pokušao ukrasti dijamantnim rezačem stakla? Bio bi to nenadoknadiv gubitak.

   Dalje je slijedio red ekonomije, pa red socijale, reporterska javljanja s lica mjesta, ankete... Zvuči poznato? Mnogi su isticali sličnost s Dnevnikom Nove TV (u reporterskim javljanjima nedostajali su samo još plavi šuškavci s logom HRT-a), no čini se da je prava istina razvijanje hibrida između Nove i RTL-a, koji tradicionalno njeguje »ljudski pristup«. Sve se to potvrdilo i u danima koji su slijedili.

   Prema ovome što smo dosad vidjeli, Dnevnik će u ovom obliku imati velikih problema. Razvučene reportaže i prilozi napravljeni za trošenje vremena nisu rješenje. Ono što Dnevniku treba jesu rasne priče istraživačkog novinarstva. HRT za to resurse ima, samo treba promijeniti stare navade distribuiranja umjesto stvaranja vijesti. Dnevnik je tu, dakako, i da informira o događajima, ali u eri informatizacije koju živimo, jutarnja vijest je do 19 sati starija nego što je ikad bila. Priče koje nam diktiraju živote, a za koje ne znamo, to je ono što se traži. Ako to učini, novi Dnevnik mogao bi opravdati svoju prvu rečenicu.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka