Kupkom protiv kalorija

Zaboravite na vježbanje: Sat tople kupke ima učinak poput 30-minutne šetnje

P. N.

Foto: Unsplash

Foto: Unsplash

"Mnoge kulture zaklinju se u prednosti vruće kupke"Ako se radije odlučite za toplu kupku nego na večernje trčanje – može biti da ste učinili dobru stvar za vašu kilažu.


Naime, istraživanje sugerira da topla kupka zapravo simulira mnoge iste zdravstvene koristi izazvane vježbom.


Istraživači Nacionalnog centra za sportsku medicinu i vježbanje na Sveučilištu u Loughboroughu u Velikoj Britaniji, grupi od 14 muškaraca dodijelili su ili sat vožnje biciklom ili sat dugu kupku. Zaključili su kako su oni koji su proveli svoje vrijeme u toploj kupki postigli slične zdravstvene pogodnosti kao oni koji su vježbali.
Dok su biciklisti prirodno sagorijevali više energije, zanimljivo je da su kupači i dalje sagorjeli u prosjeku 140 kalorija – otprilike isto kao i učinak 30-minutne šetnje.


Osim toga, istraživači kažu da su oni koji su se kupali imali jednaku poboljšanu sposobnost kontrole šećera u krvi kao što je to slučaj kod biciklista.


“Mnoge kulture zaklinju se u prednosti vruće kupke”, izjavio je za The Conversation Steve Faulkner, glavni autor studije. “No tek je nedavno znanost počela shvaćati kako pasivno grijanje (za razliku od vrućeg i znojnog vježbanja) poboljšava zdravlje.”


Iako je očigledno da je potrebno napraviti daljnja istraživanja, zasad se čini da nikada nije bilo boljeg izgovora za “sve četiri u zrak”.