Prvi dnevni obrok

Ne zanemarujte doručak! Doznajte koje su prave namirnice za najbolji početak dana

Šarlota Brnčić

Foto Pixabay.com

Foto Pixabay.com

Prvim jutarnjim obrokom dobivamo oko 20 do 30 posto svog dnevnog unosa kalorija. Iz tog razloga preskakanje istog može izazvati pospanost, poteškoće u koncentraciji i hipoglikemijuDoručak je obrok koji često zanemarujemo u odnosu na ručak ili večeru, no kako biste dan započeli s pravom količinom energije, doručak je temeljni obrok. S prvim jutarnjim obrokom već dobijete oko 20 do 30 posto svog dnevnog unosa kalorija. Iz tog razloga preskakanje istog može izazvati pospanost, poteškoće u koncentraciji i hipoglikemiju. No, kako postati svjestan važnosti doručkovanja, posebice ako na to niste navikli?


Cjelovit obrok


Nutricionisti ističu da je upravo doručak temeljni obrok zdrave prehrane jer omogućuje točan raspored kalorijskog unosa tijekom dana. Mnoga znanstvena istraživanja pokazala su da smanjuje rizik od pretilosti i kardiovaskularnih bolesti. Probavni sustav je također zdraviji, a jutarnjim ispijanjem samo šalice kave možete riskirati iritiranje probavnog trakta. Dokazano je i da ovaj obrok uvelike povećava razinu tjelesne i intelektualne uspješnosti odraslih i djece u školi. Preskakanje ovog obroka dovodi vas u situaciju »polovičnog posta«, od večere do ručka sljedećeg dana. Na taj način riskirate da pokušavate ispuniti osjećaj »rupe u želucu« prvim zalogajima koji vam se nađu pri ruci, a koji često budu nezdravi. Prvi jutarnji obrok mora osigurati kalorije i hranjive tvari potrebne za dnevne aktivnosti. Ako ta »opskrba« ne uspije, razina djelovanja opada i vaše je tijelo prisiljeno dobivati energiju i potrebne hranjive tvari putem metaboličkog stresa. Koji je idealan jelovnik? Doručak mora biti bogat složenim, ali i jednostavnim ugljikohidratima u određenoj mjeri. Nadalje, mora biti cjelovit, tj. mora sadržavati, osim ugljikohidrata, i bjelančevine, mineralne soli, masti i vlakna. Primjerice, šalica bijele kave, tri kriške dvopeka premazane tankim slojem meda ili marmelade, naranča ili svježe cijeđeni sok.


Može i desert


Možete pojesti i običan jogurt sa žitaricama te dva kivija. U oba slučaja prisutnost mlijeka i njegovih derivata osigurava proteine i omogućava moduliranje osjećaja sitosti i glikemijskog indeksa obroka. Žitarice i voće daju pravu količinu šećera, ugljikohidrata i vlakana. Čak i desert može biti izvrsna alternativa tradicionalnom doručku, uvijek uz voće ili sok i šalicu čaja ili kave. Naravno, ako slijedite dijetu, ovo može biti ukusna iznimka koju ćete si priuštiti jednom do dvaput tjedno, pripremljenu na lagani način. Ako volite slani doručak, nutricionisti upozoravaju da trebate pripaziti na bjelančevine životinjskog porijekla i ako su one već prisutne u vašem ukusnom doručku, tijekom dana više ne unosite previše bjelančevina. Omlet, slanina ili šunka mogu biti dio doručka, ali u manjim dozama. Ako znate da ćete sebi priuštiti cjelovitiji obrok, uključujući i ove namirnice, onda morate biti oprezniji u korištenju životinjskih proteina tijekom dana. No, za smanjenje masnoće, najbolje je izbjegavati jaja, nareske i masne sireve.


Velik izbor mlijeka


Savjet nutricionista je da radije odaberete kruh od cjelovitih žitarica, sireve s niskim udjelom masnoće i lagano meso poput purećih prsa. Na ovaj način možete ih kombinirati s djelomično ili potpuno obranim mlijekom i sokom ili ekstraktom voća. Čak su i palačinke izvrsna istinska alternativa ako radije započinjete dan slatkim, no ne više od jednom tjedno ako imate problema s težinom. U svakom slučaju, preporučuje se variranje doručka, odnosno kombiniranje slanog doručka naizmjenično sa slatkim.Da biste napravili zdrav i uravnotežen doručak, dobro je obratiti pažnju na neke detalje. Pazite na hranu koja sadrži puno šećera. Sve žitarice, naprimjer, sadrže šećere (u obliku škroba), ali i voće, no bolje je konzumirati šalicu žitarica i smanjiti količinu keksa za doručak. Također je važno obratiti pažnju na mlijeko koje sadrži šećer, ali i laktozu, na koju je česta intolerancija. Srećom, danas je na tržištu velik izbor mlijeka, kao i mliječnih proizvoda bez laktoze. Za kraj obratite pažnju na zapakirane proizvode koji mogu sadržavati veliku količinu skrivenih šećera.