Škakljiva tema

Kako s djecom pričati o seksualnosti? Budite iskreni i ne pričajte im priče o rodama

Šarlota Brnčić

Kad su djeca još uvijek mala, ne treba ulaziti u pojedinosti toga što je seksualni odnos. To je tema za odrasliju dob, no djeci možete objasniti kako je lijepo voljeti se, ljubiti i grliti te poštovati drugeRoditelji se najčešće osjećaju neugodno i nelagodno kada djeca pokažu znatiželju i počnu zapitkivati o seksualnosti. Izbjegavati tu temu zasigurno nije dobro rješenje jer se postiže suprotan efekt te u konačnici može dovesti do niza neželjenih posljedica. Primjerice, manjak seksualnog obrazovanja može voditi formiranju opasnih, pa čak i nasilnih seksualnih modela ponašanja s obzirom da su kanali »informiranja« mladih, pa čak i djece, prepuni seksualnog nasilja.


»Potrebno se psihološki pripremiti za tu temu već kad su vam djeca u najmlađoj dobi. Sva djeca imaju vlastitu seksualnost u smislu fizičkih podražaja koje treba zadovoljiti, znatiželje i otkrivanja. Naravno, ovdje se ne radi o seksualnosti kao što je to slučaj kod odraslih, već o dječjoj znatiželji uperenoj prema vlastitom tijelu i onome što se s njime događa kako odrastaju. Aktivno sudjelovati u tome, bez srama i ustručavanja, znači djetetu pružiti dobro obrazovanje na temu seksualnosti«, ističu psiholozi.


U stvarnosti ne postoji pravo vrijeme kako bi s djetetom razgovarali o seksualnosti, ukoliko pod seksualnošću smatramo odnos prema tijelu i bezbrojne osjećaje koje tijelo u njemu pobuđuje. Pogotovo kada dijete otkrije svoje genitalije. Znatiželja koju pobuđuje otkrivanje njihova tijela, anatomske razlike između dječaka i djevojčica, a posebice kada ih počne interesirati odakle dolaze djeca, normalna su pitanja na koja ih zanimaju odgovori. Normalno je da će to upitati svoje roditelje, a ukoliko naiđu na roditeljsku nelagodu i ne dobiju odgovore, ubrzo će ih prestati zapitkivati i mogli bi odgovore potražiti na krivom izvoru.

– Roditelji trebaju izbjegavati pričati im uobičajene pričice o pčelama i rodama. Važno je djeci dati jednostavne i jasne odgovore, naravno takve koji odgovaraju njihovoj dobi. Kad su djeca još uvijek mala ne treba ulaziti u pojedinosti toga što je seksualni odnos. To je tema za odrasliju dob, no djeci možete objasniti kako je lijepo voljeti se, ljubiti i grliti te poštovati druge. Može se s djecom otvoreno porazgovarati o primjerice grljenju i ljubljenju mame i tate koji na taj način pokazuju koliko se vole i koliko su privrženi jedni drugome. Takvi razgovori će za dijete biti utješni, a predstavljaju i dobar uvod da se jednog dana, kada bude u tinejdžerskoj dobi, bez straha i ne na iskrivljen način, uhvati ukoštac s vlastitom seksualnošću. Lijepo je ispričati djeci, naravno, bez ulaženja u detalje jer će za to kasnije biti vremena, na koji način su začeti, navode stručnjaci.


Ukoliko dijete ne pokazuje nikakav interes za temu seksualnosti, nema problema jer se očigledno kod njega nije razvila znatiželja po tom pitanju, no ukoliko primijetite da je djetetov interes po tom pitanju pretjeran, pa čak i opsesivan, dobro je zapitati se što se događa. Nemojte paničariti, pretjerano brinuti ili jasno izražavati nelagodu već pomnije promatrajte svoje dijete i zapitajte se što se moglo dogoditi. Ponekad je u pitanju samo film koji nije bio adekvatan za djecu ili pak neka necenzurirana priča koju je dijete čulo, a koji su bili okidač za takav pretjeran interes.