NOVA UPRAVA OTL-A

Poljaci ne odustaju: Ne želimo prodavati dionice Luke Rijeka i Jadranskih vrata

Marinko Glavan

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Zanima nas povećanje vrijednosti tvrtke, pri čemu ćemo podržati upravu u nastavku procesa restrukturiranja i poboljšanju financijskih rezultata, navodi predsjednik uprave OTL-a u svom dopisuRIJEKA – Nakon nedavnog pisanja Novog lista o poslovanju Luke Rijeka d.d., koja ove godine bilježi osampostotni rast prometa u odnosu na prošlu godinu koju je obilježio drastičan pad prometa od gotovo dvadeset posto, kao izravna posljedica lošeg upravljanja Lukom Rijeka lani smijenjenog predsjednika uprave Jedrzeja Mierzewskog, oglasili su se iz poljskog OTL-a, najvećeg pojedinačnog dioničara Luke Rijeka, iz čijih redova je Mierzewski bio imenovan, s porukom kako je OTL i dalje zainteresiran za povećavanje vrijednosti Luke Rijeka d.d..


Podsjećamo, OTL je dokapitalizacijom ušao u vlasničku strukturu Luke Rijeka d.d., s udjelom nešto manjim od trideset posto dionica, a sklapanjem međudioničarskog ugovora s dvama hrvatskim mirovinskim fondovima, Erste i AZ, došao je u poziciju da početkom 2018. godine na čelo tvrtke postavi Jedrzeja Mierzewskog.


Sam OTL u međuvremenu je zapao u ozbiljne financijske i poslovne poteškoće na poljskom tržištu, a Luka Rijeka d.d. je, u nešto više od godinu dana vladavine Mierzewskog, ostala bez dijela velikih klijenata, kao i bez dobrog dijela srednjeg i višeg menadžmenta, što je rezultiralo velikim padom prometa.


Suradnja s upravom
Mierzewski, čiji je prvi potez bio da sam sebi podigne plaću na oko pet tisuća eura, što je više nego li je imala cijela prethodna uprava, a isplaćivali su mu se i pozamašni troškovi stanovanja i korištenja osobnog automobila, koncem travnja prošle godine odstupio je s dužnosti, a na njegovo je mjesto, prvo privremeno, a kasnije i formalno, postavljen Duško Grabovac, dotadašnji predstavnik »mirovinaca« u Nadzornom odboru Luke Rijeka d.d..


U međuvremenu je »pukla ljubav« između OTL-a i AZ mirovinskog fonda, međudioničarski ugovor je raskinut, a pitanje obaveze otkupa dionica Luke, zajedno s drugim međusobnim odnosima je na arbitraži.


Konrad Hernik, novi predsjednik uprave OTL-a, u dopisu koji je poslao našoj redakciji ističe kako je prije nekoliko tjedana osobno posjetio Luku Rijeka d.d. te je »vrlo zadovoljan napretkom u procesu restrukturiranja, kao i dobrom perspektivom Luke u budućnosti«.


– Također sam zadovoljan dobrom suradnjom u upravi, posebno između Bartolomijeja Pastwe, vrlo iskusnog stručnjaka u logističkom poslu, i predsjednika uprave Duška Grabovca, izabranog i glasovima OTL-a, stoji u Hernikovom dopisu.


On se osvrnuo i na pisanje Novog lista o bivšem predsjedniku uprave Mierzewskom, kazavši kako je to »povijest«.


– Bivši predsjednik uprave je vrlo iskusan stručnjak, ali i kontroverzna osoba (nitko nije savršen) koja je djelovala u zahtjevnom okruženju Luke Rijeka d.d. Zbog toga smo i odlučili da ga zamijenimo boljim menadžerom.


Poštujem to da iskustva iz prošlosti mogu pomoći u izgradnji bolje budućnosti, ali sada sam koncentriran na budućnost, a ne prošlost. Naša strategija za Luku Rijeka d.d., kao najvećeg dioničara, je jednostavna – zanima nas povećanje vrijednosti tvrtke, pri čemu ćemo podržati upravu u nastavku procesa restrukturiranja i poboljšanju financijskih rezultata.


Financiranje investicija


Zainteresirani smo za postizanje kvalitetnog dogovora između dioničara, posebice s Vladom Republike Hrvatske koja kontrolira 25 posto dionica Luke Rijeka d.d., kako bi uprava Luke svoj posao mogla raditi u miru, kaže Hernik, posebno apostrofirajući kako OTL ne planira prodaju vlasničkog udjela Luke Rijeka d.d. u tvrtki Jadranska vrata (AGCT), koja upravlja kontejnerskim terminalom Brajdica.


Takvoj prodaji, podsjećamo, snažno se protivi aktualni predsjednik uprave Luke Rijeka d.d. Duško Grabovac, kao i ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Njihovo protivljenje i ne čudi, s obzirom na to da će AGCT Luci Rijeka d.d. koja je vlasnik 49 posto dionica tvrtke (51 posto drži filipinski ICTSI), ove godine isplatiti rekordnu dividendu od oko 18 milijuna kuna, a i inače, već nekoliko godina, isplatom dividende uvelike doprinosi financijskim rezultatima Luke Rijeka d.d.. Hernik se osvrnuo i na moguću dokapitalizaciju ili otkup dionica OTL-a od strane novih potencijalnih partnera ili postojećih dioničara.


– Ovim putem želim opovrgnuti navode o želji OTL-a da se prodaju dionice Jadranskih vrata. Nismo zainteresirani za prodaju tih dionica, kao ni za prodaju naših dionica Luke Rijeka d.d.. Posve suprotno, sigurni smo da je ovo trenutak za potencijalno ulaganje u dionice Luke Rijeka d.d.. Štoviše, analiziramo sve mogućnosti financiranja investicija koje planira Luka Rijeka, s mogućnošću povećanja udjela u kapitalu. Siguran sam da Luka Rijeka ima dobru poslovnu perspektivu. Vjerujem da će nova uprava Luku Rijeka transformirati u suvremenu, učinkovitu i profitabilnu kompaniju, zaključuje Hernik.