Pripreme u tijeku

U lipnju bi trebala krenuti Regionalna liga u boksu, Riječani traže svoje mjesto u Pevex timu

Igor Duvnjak

DOMAĆA UZDANICA – Matej Uremović/Foto Arhiva NL

DOMAĆA UZDANICA – Matej Uremović/Foto Arhiva NL

Računam da će barem jedan, ako ne i dva boksača iz našeg kluba, biti dio hrvatske ekipe – kaže Ante Vičević



RIJEKA Ako je suditi po informacijama iz hrvatskih boksačkih krugova, u punom su tijeku pripreme za pokretanje Regionalne lige. Zagreb je, naime, proteklog vikenda bio domaćin najvišim predstavnicima boksačkih saveza država jugoistočne Europe nastalih raspadom bivše Jugoslavije, a glavni razlog okupljanja je ponovo pokretanje Regionalne lige.


Prije mjesec dana predsjednici saveza u Beogradu su potpisali Deklaraciju o suradnji, a sada su u Zagrebu raspravljali o postavljanju kriterija i sustava natjecanja koji bi donio pozitivne iskorake za boks u svim zemljama uključenim u ovaj projekt. Kao mogući termin početka natjecanja spominje se lipanj ili srpanj ove godine.


– Prioritet Regionalne lige mora biti kvaliteta jer samo kvalitetnim natjecanjem možemo privući zanimanje ljubitelja boksa i sporta te opravdati očekivanja sponzora i svih uključenih u tu priču, na prvome mjestu televizijskih postaja zainteresiranih da nas prate. Kvaliteta se od nas očekuje, ne možemo iznevjeriti javnost, a bez kvalitetnog boksa i pravih mečeva Regionalna liga ne može opstati – poručio je predsjednik Hrvatskog boksačkog saveza (HBS) Bono Bošnjak.


Nove perspektive




– S Regionalnom ligom otvaramo nove perspektive za boks u svim uključenim zemljama. Boks na ovim prostorima ima velik potencijal, po popularnosti je uvijek bio uz nogomet i košarku, a sad imamo priliku da ga kvalitetnim natjecanjem vratimo u rang koji zaslužuje – rekao je predsjednik Boksačkog saveza Srbije Nenad Borovčanin.


Hrvatsku će u Regionalnoj ligi predstavljati selekcija HBS-a, Srbija će se uključiti s dvama klubovima, Crvenom zvezdom i Loznicom, Bosna i Hercegovina također će imati dva predstavnika, Radnik Bijeljinu i Željezničar Sarajevo. Veći su problemi u Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Sloveniji, koje se žele uključiti u natjecanje, ali ne mogu kvalitetno popuniti sve kategorije. Traži se rješenje da u ekipama bude određen broj kategorija mlađih seniora da bi i te zemlje bile konkurentne. Za domaćinstvo idućeg okupljanja zainteresirano je Sarajevo, a tada bi se već mogao upriličiti i ždrijeb Regionalne lige.


– Hrvatska će u Regionalnoj ligi imati jednu zajedničku momčad, zvat će se Pevex tim s obzirom na to da joj je Pevex sponzor – kaže Ante Vičević, godinama čelnik BK-a Rijeka, sada dopredsjednik kluba, a ujedno i predsjednik Županijskog boksačkog saveza te član Izvršnog odbora HBS-a.


Šest kategorija


– Računam da će barem jedan, ako ne i dva boksača iz našeg kluba, biti dio hrvatske ekipe. Kako sada stvari stoje, u tom će natjecanju biti šest kategorija. Savez na čelu s predsjednikom Bonom Bošnjakom ima punu podršku našeg kluba. Naš trener Kristijan Hodak je trener seniorske reprezentacije, ja sam član Izvršnog odbora Saveza te ćemo obojica biti maksimalno uključeni u ovu boksačku priču.


Kada je pak riječ o terminima ovog natjecanja, oni još nisu utvrđeni.


– Ovo će natjecanje svakako krenuti ubrzo, a što to znači, to je druga stvar. Pripreme su u tijeku i radi se na tome da Regionalna liga krene što prije.