LIGA PRVAKA

U drugoj večeri četvrtfinala pobjede gostiju: Mbappe junak snježne bavarske večeri, Chelsea slomio Porto

Luka Medak

Kylian Mbappe/Foto: REUTERS

Kylian Mbappe/Foto: REUTERS

U utakmici u kojoj je na Alianz Areni padalo puno snijega i golova PSG je pobijedio Bayern 2:3, dok je Chelsea u Portugalu slomio čvrsti zid Porta te slavio s 0:2.



RIJEKA – Nasuprot prvima, u drugim četvrtfinalnim susretima Lige prvaka pobjede su uzele obje gostujuće momčadi. U utakmici u kojoj je na Alianz Areni padalo puno snijega i golova PSG je pobijedio Bayern 2:3, dok je Chelsea u Portugalu slomio čvrsti zid Porta te slavio s 0:2.


Bayern je od samog početka dominirao kako posjedom tako i prilikama, ali francuska momčad je bila prva koja je načela mrežu. Neposredno nakon što je Choupo-Moting pogodio gredu, na drugoj strani u kontri Neymar je asistirao Mbappeu za prednost PSG-a, i to samo 149 sekundi nakon početnog zvižduka.


U 28. minuti obrana Bayerna se nakon izbijene lopte opustila i Neymar je dubokom loptom neočekivano pronašao Marquinhosa, koji je projurio iza zadnje linije i lako pogodio za 0:2. Bile su to 25. i 26. asistencija Brazilca od 2013. godine otkako je nastupio u Ligi prvaka, najviše od bilo kojeg igrača u tom periodu. Deset minuta kasnije na ubačaj Pavarda Choupo-Moting je glavom smanjio za 1:2, što je bio i rezultat nakon prvih 45 minuta.




Zanimljivo, Bayernu je za jedan pogodak trebalo 15 udaraca, dok je PSG imao dva u cijelom poluvremenu te oba pretvorio u pogotke. Pritisak Bavaraca nastavio se i u drugom poluvremenu. Müller je pogodio za izjednačenje, no ono je trajalo samo osam minuta, kada je Mbappe ponovno svladao Neuera za konačnih 2:3. Nevjerojatan je podatak da je Bayern završio susret s čak 31 udarcem naspram samo šest PSG-a, a u uzvrat ide s pogotkom zaostatka.


Kao što se je i bilo očekivano, u utakmici Porta i Chelseaja Englezi su bili ti koji su imali posjed, ali Portugalci su se veći dio utakmice uspješno branili. Štoviše, Porto je zaprijetio čak devet puta u prvom poluvremenu naspram samo jednog udarca Chelseaja, ali na njihovu nesreću taj jedan je završio u mreži. Strijelac je bio 22-godišnji Mason Mount, koji je zabio svoj prvijenac u Ligi prvaka te usput postao i najmlađi igrač Chelseaja koji se upisao u strijelce u knockout fazi ovog natjecanja.


Iako su imali prednost, Tuchel nije bio zadovoljan svojim napadačima te je istovremeno uveo Girouda i Pulišića, koji su stvarali dodatan pritisak na obranu Portugalaca. To je urodilo plodom, ali strijelac je bio Ben Chilwell pa je tako Chelsea imao dva engleska strijelca u istoj utakmici Lige prvaka prvi put još od 2012. godine (Terry i Lampard protiv Napolija).