Veznjak »bijelih« zrači optimizmom

Stjepan Lončar: “Plan je doći na barem četiri boda zaostatka od Dinama nakon zaostalih utakmica”

Mateo Sučić

ROŽMANOV OSLONAC U VEZNOM REDU – Stjepan Lončar/Foto: V. KARUZA

ROŽMANOV OSLONAC U VEZNOM REDU – Stjepan Lončar/Foto: V. KARUZA

Želimo gledati prema prvom mjestu, prema vrhu ljestvice i razmišljati kako da skupimo što više bodova. Naš je plan i želja nakon ovih zaostalih utakmica primaknuti se barem na četiri boda od Dinama – kaže Lončar.



RIJEKA Stjepan Lončar prošle je jeseni bio ponajbolji igrač Rijeke i jedan od onih s najvećom minutažom s obzirom na to da je u cijelom jesenskom dijelu utakmice propustio tek dvije utakmice. Jednu zbog koronavirusa, drugu zbog triju žutih kartona, u svim ostalim bio je čvrst oslonac Simona Rožmana u veznom redu i jedan od onih koji su davali ton igri »bijelih«.


I u proljetnom se dijelu očekuje da Lončar sa svojim igračkim karakteristikama i trkačkim kapacitetima bude jedan od stupova riječke momčadi, počevši već od sutrašnjeg sraza s Dinamom u Maksimiru, koji dolazi nakon nikad kraćih priprema.


– Odradili smo dva ciklusa u Umagu koja su prošla dobro. Pauza je bila kratka, pripreme također i mislim da smo uspješno prošli segmente koje smo željeli. Mislim da smo ostali u ritmu s kraja jeseni, ideja, fokus i motivacija su jednaki tako da s nestrpljenjem očekujemo utorak. Dobro ćemo se pripremiti i odigrati hrabru i mušku utakmicu u Maksimiru. Priželjkujemo pozitivan rezultat u tom ishodu – kaže Stjepan Lončar.




Unatoč njegovim riječima, Simon Rožman nije bio zadovoljan kako je ona nominalno jača momčad odradila 30 minuta posljednje provjere protiv Budafokija.


Pakleni raspored


– Hladnoća i zaleđeni teren uzeli su danak. Malo nas muče zglobovi, upalile su se pete od tvrdog i ledenog terena na kojem nisi pokretljiv, već stalno igraš s nekakvom zadrškom da se ne bi ozlijedio. Mislim da je to glavni razlog blijede predstave, sreća da se dogodila u pripremnoj utakmici. Utorak je ono što čekamo; kada se igra za bodove, bit će sasvim druga priča.


Ono što se svi pitaju jest može li Rijeka nastaviti nizati igre na tragu jeseni i izdržati naporan ritam s najmanje 27 utakmica do kraja sezone.


– Iduća četiri mjeseca igrat ćemo praktički svaka tri dana, raspored je paklen, ali zasad smo svi zdravi, u pogonu i na raspolaganju što je važno kako bi trener mogao rotirati i dati momčadi svježine kada to bude potrebno. Svaki igrač najviše voli igrati u takvom ritmu, ali treba ulagati u sebe, raditi dobru regeneraciju, odmarati kako bismo sve izdržali. Ali želja nije sporna, želimo stalno igrati, uigravati se, napredovati… Kada igraš svaka tri dana, dobre stvari ti uđu u glavu, lakše se steknu neki automatizmi i onda lakše igraš.


Dojam je i da su ambicije Lončara, ali i cijele momčadi, nakon zaostalih utakmica uključiti se u tu borbu za vrh.


– Želimo gledati prema prvom mjestu, prema vrhu ljestvice i razmišljati kako da skupimo što više bodova. Neće biti lako, ali želimo dobro odraditi zaostale utakmice. Imamo kvalitetnu momčad, veliku motivaciju i sadržaj na travnjaku tako da imamo razloga biti optimistični. Ovih prvih mjesec dana će nam sigurno dati jasniju sliku o tome dokud možemo otići, vidjet ćemo kakav će biti zaostatak za prvim mjestom pa ćemo lakše pričati o dometima. Naš je plan i želja nakon ovih zaostalih utakmica primaknuti se barem na četiri boda od Dinama. Svaku ćemo utakmicu shvatiti maksimalno, želimo biti ona borbena i agresivna Rijeka, a ako bude tako, i rezultat će nas nagraditi.


Jedini recept


Posljednji sraz »bijelih« i »modrih« na Rujevici bio je uzbudljiva utakmica koja je završila podjelom bodova.


– Gubili smo pa okrenuli utakmicu i onda morali izdržavati njihov pritisak u nastavku, pa je remi možda bio i najrealniji ishod. Očekujem da će sada biti drugačija utakmica, a o želji i motivaciji ne treba uopće govoriti kada igrate protiv Dinama. Za takve utakmice svi treniramo, radimo, u takvima svi želimo pobijediti. Po prirodi sam pozitivan pa govorim o pozitivnom rezultatu, ali neće biti nimalo lako. Momčadima kakva je Dinamo možeš se suprotstaviti samo zajedništvom i momčadskom igrom. To je jedini recept. Dinamo je momčad koja ima naš maksimalni respekt, ali pokušat ćemo na svoj način doći do rezultata koji želimo.


Odlaskom Halilovića, trener Rožman je uloge u veznom redu rasporedio na Lončara i Čerina, od kojih sada ima nešto drugačije zahtjeve.


– Nije važno krećemo li u sustavu 3-4-3, 3-5-2 ili 4-2-3-1, važan je sadržaj i ideja koju ćemo imati na terenu. Kada igramo s dva vezna, u sredini je više trke i manje prilike za priključak u završnicu nego kada smo igrali s trima veznima. Svaka formacija ima neke svoje specifičnosti, a trener će na kraju odlučiti koja je opcija najbolja.


Budući da će Lončar i Čerin morati više misliti na obranu i držati ravnotežu u momčadi, za očekivati je da će Murić i Menalo s više slobode prema naprijed to iskoristiti.


– Siguran sam da hoće. Zajedno s Frankom i Kulenovićem u vrhu napada su u dobroj formi, zabijaju golove, nižu asistencije. Lijepo ih je gledati, znati da se možemo osloniti na njih u završnici… Bez golova ne možemo ništa i puno će nam sigurno značiti njihov učinak. Nadam se već u Maksimiru – zaključio je Stjepan Lončar.