ELITA U RIJECI

Sutra u Rijeci početak Pojedinačnog prvenstva Hrvatske u šahu, Mandekić: “Jedan od najjačih turnira Europe”

Zlatko Horvat

Ivan Mandekić/Foto: I. TOMIĆ

Ivan Mandekić/Foto: I. TOMIĆ

Prvenstvo je vrlo jako. Sudjeluju tri bivša europska prvaka, Ivan Šarić, Zdenko Kožul i Robert Zelčić, što ovo nadmetanje čini jednim od najjačih na Starom kontinentu - kaže Ivan Mandekić, predsjednik Šahovskog saveza PGŽ-a



RIJEKA Pojedinačno prvenstvo Hrvatske za šahiste počinje sutra u 15 sati u hotelu Continental. Titulu brani velemajstor Saša Martinović, a domaća uzdanica je dvostruki državni prvak velemajstor Marin Bosiočić. Na prvenstvu još nastupaju velemajstori Robert Zelčić, Ante Šarić, Zoran Jovanović, Nenad Ferčec, Blažimir Kovačević te međunarodni majstori Leon Livaić, Darko Dorić i Jurica Srbiš. U 11 dana igrat će se 11 kola. Organizator je Hrvatski šahovski savez, tehnički organizatori Šahovski savez Primorsko-goranske županije i ŠK Draga, a pokrovitelji Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Riječki sportski savez i Zajednica sportova Primorsko-goranske županije.


– Prvenstvo je vrlo jako. Sudjeluju tri bivša europska prvaka, Ivan Šarić, Zdenko Kožul i Robert Zelčić, što ovo nadmetanje čini jednim od najjačih na Starom kontinentu uz prosječan rejting 2521 – kaže Ivan Mandekić, predsjednik Šahovskog saveza Primorsko-goranske županije i ŠK Draga, jedan od najzaslužnijih što će se uz Rječinu odlučivati o novom prvaku Hrvatske.


– PGŽ i Rijeka prednjače u šahu. Imamo Liburniju, Dragu, reprezentativke Enu Cvitan, Anamariju Radiković, Anu Berke, Patriciju Vujnović… U Gradu i Županiji bili su spremni uskočiti i dobili smo organizaciju, što je velika stvar.


Tri prvaka




Prvi nositelj velemajstor Ivan Šarić s rejtingom od 2665 bodova europski je prvak iz Batumija u Gruziji 2018. godine, dok se drugi nositelj velemajstor Zdenko Kožul okitio istom titulom u Turskoj 2006. godine, a Robert Zelčić titulom brzopoteznog prvaka Europe iste godine. Sudionici će se večeras okupiti u hotelu Continental, gdje će u 21 sat biti održano i ždrijebanje.


– Dvorana u kojoj se igra prvenstvo je lijepa. Volio bih da se prvenstvo održava i u našem šahovskom domu, ali nepisano je pravilo da se prvenstvo igra gdje su igrači odsjeli. Nažalost, neće biti Ante Brkića, koji je iscrpljen poslije Svjetskog kupa, te Hrvoja Stevića. Glavni favorit je tako Ivan Šarić. Marin Bosiočić je dvostruki prvak Hrvatske, ali u posljednje vrijeme je malo pao u formi. Možda mu Rijeka bude sretna… – dodaje Mandekić, odnedavno umirovljenik.


Nagradni fond prvenstva je 10 tisuća eura u kunskoj protuvrijednosti, a pobjedniku će pripasti 2.800 eura.


– Igra se kružni sustav u 11 kola na tempo od 90 minuta za 40 poteza plus 30 minuta za ostatak partije uz dodatak od 30 sekundi po svakom završenom potezu, počevši od prvog. Taj sistem izmislio je Robert Bobby Fischer kako bi se izbjegao vremenski tjesnac u dobivenoj situaciji. Fischer je doista svašta izmislio.


Mandekić je v.d. izbornika hrvatske ženske šahovske reprezentacije i direktor Cvijeta Mediterana, koji će u ožujku iduće godine upisati 22. izdanje.


– S obzirom na to da sam član Komisije za ženski šah Svjetske šahovske federacije FIDE, razgovarao sam s Arkadijem Dvorkovičem, predsjednikom FIDE. Postoji mogućnost da FIDE podrži Cvijet Mediterana, a Dvorkovič nas posjeti za vrijeme održavanja turnira. Vjerujemo u nastup Lare Unuk, Mirjane Medić, Anamarije Radiković, Patricije Vujnović, Olge Zimine i još nekih naših igračica.


Veliko iskustvo


Mandekić je vodio žensku reprezentaciju na EP-u u Čatežu, gdje je osvojeno 24. mjesto u konkurenciji 31 ekipe.


– Nisam zadovoljan rezultatom. No, za naše mlade igračice, koje su minimalno gubile, bilo je to jako veliko iskustvo. Ono što nedostaje je sustavan rad, pogotovo u ženskom šahu. Sve je zakazalo, od klubova do Saveza. Treba pratiti mlade igračice, od 12 do 18 godina, voditi ih na natjecanja, jer sve drugo su sporadični nastupi. Mi u PGŽ-u imamo dva trenera, Cvitana i Jurkovića, što se vidi po rezultatima.