EP u šahu

Ivan Mandekić pozvao Patriciju Vujanić i Anamariju Radiković u šahovsku reprezentaciju za EP

Luka Medak

Ivan Mandekić/Foto: I. TOMIĆ

Ivan Mandekić/Foto: I. TOMIĆ

Pozvana je bila i jedna od najboljih hrvatskih igračica, Riječanka Borka Frančišković, no ove godine iz osobnih razloga nije mogla nastupiti za reprezentaciju



RIJEKA  Od 12. do 21. studenoga u Čatežu se održava 21. Europsko ekipno prvenstvo u šahu, a žensku reprezentaciju Hrvatske činit će čak četiri šahistkinje iz riječkih klubova. Reprezentaciju će voditi predsjednik Drage Ivan Mandekić, koji je pozvao međunarodnu majstoricu Enu Cvitan i Fide majstoricu Patriciju Vujnović iz Liburnije, međunarodnu majstoricu Anu Berke i Fide majstoricu Anamariju Radiković iz Drage, a pridružit će im se i velemajstorica Mirjana Medić iz Poleta u Buševcu.


– Zbog pandemije nije bilo mnogo natjecanja pa je jedan od glavnih kriterija bilo Pojedinačno prvenstvo države za žene, na kojemu je pobijedila Ena Cvitan ispred Anamarije Radiković i Ane Berke, dok su Mirjana Medić i Patricija Vujnović završile na 4. i 5. mjestu. Na nedavno održanoj Hrvatskoj ligi za žene upravo ove izabrane igračice potvrdile su svoju dobru formu, a ekipe Liburnije i Drage osvojile su prvo i treće mjesto – pojasnio je svoj izbor Ivan Mandekić, inače i predsjednik Šahovskog saveza Primorsko-goranske županije.


Pozvana je bila i jedna od najboljih hrvatskih igračica, Riječanka Borka Frančišković, no ove godine iz osobnih razloga nije mogla nastupiti za reprezentaciju. Bez obzira na to, gotovo čitavu reprezentaciju svejedno čine igračice riječkih klubova, što je veliko priznanje za uspješnost Rijeke i Primorsko-goranske županije. Za Europsko prvenstvo zasad je prijavljeno 27 reprezentacija sa 134 šahistice. Hrvatska je rangirana na 20. mjestu, ali izbornik Mandekić smatra da je potencijal ove ekipe veći.