Pozitivni dojmovi nakon turnira

Riječki “Cvijet Mediterana” pokazao se kao odlična stepenica za stjecanje iskustva

Luka Medak

Olga Zimina, Laura Unuk, Ivan Mandekić i Viktoria Radeva

Olga Zimina, Laura Unuk, Ivan Mandekić i Viktoria Radeva

Rado bismo podigli razinu turnira za stepenicu više, ali onda ne bismo mogli imati toliko hrvatskih natjecateljica. Nama je ipak primarno da hrvatske igračice na njemu steknu iskustvo - kaže Ivan Mandekić



RIJEKA Završio je još jedan Cvijet Mediterana, međunarodni šahovski turnir za žene, čije je 21. izdanje bilo izrazito teško organizirati zbog epidemioloških mjera koje su na snazi uslijed pandemije koronavirusa, pogotovo zato što su na njemu sdujelovale šahistkinje iz pet zemalja.


– Šahistkinje su bile vrlo ushićene uoči turnira jer zbog pandemije koronavirusa tijekom proteklih godinu dana nisu imale puno prilika za natjecanje. Partije su bile jako zanimljive, neke su djevojke igrale posebno nadahnuto – zadovoljan je direktor turnira Ivan Mandekić, inače i predsjednik Šahovskog saveza Primorsko-goranske županije.


Na turniru je sudjelovalo deset šahistkinja, a pobjedu je uzela Slovenka Laura Unuk, koja je i bila najviše rangirana igračica turnira. Njezina pobjeda apsolutno je zaslužena, nanizala je čak sedam pobjeda uz jedan remi i jedan poraz.


Nove titule




– Laura Unuk je na turniru stekla titulu muškog međunarodnog velemajstora, što je titula jača od ženskog velemajstora, odnosno to je titula koja prethodi onoj apsolutnog velemajstora u svijetu. Ona tu dolazi od 13. godine i jako je sretna što ju je baš ovdje dobila. Kasnije je odmah počela i igrati više »romantičarski«, žrtvovala je neke figure i igrala dosta nekonvencionalno – komentirao je Mandekić, koji kaže da je uvijek zanimljivo kada se dobivaju nove titule.


Iza Laure Unuk završila je Bugarka Viktoria Radeva te također dobila novu titulu, onu velemajstorice. Od hrvatskih predstavnica najbolja je bila Noemi Špiranec, koja je jedina uspjela poraziti Lauru Unuk te na kraju popraviti svoj šahovski rejting za 21 bod. Ipak, Mandekića najviše raduje uspjeh 18-godišnje Anamarije Radiković, članice Šahovskoga kluba Draga, koja je popravila rejting za 20 bodova.


– Zanimljivo je da je mlada Anamarija Radiković, koja je na kraju zauzela posljednje mjesto na turniru, s Noemi Špiranec odigrala takozvanu »šahovsku ljepoticu«, žrtvovala je topa, lovca i dala mat. Dobro se držala i protiv Olge Zimine, imala je dobitničku poziciju, ali je naposljetku remizirala. No, to je samo potvrda da se već sada može nositi s vrhunskim svjetskim igračicama – dodao je Mandekić.


Jaka konkurencija


Turnir iz snova za mlađe šahistkinje bio je na neki način i noćna mora za one starije. Velemajstorica Mirjana Medić, inače jedina koja je sudjelovala na svakom Cvijetu Mediterana i jedina hrvatska predstavnica koja ga je osvojila, ovaj put je izgubila 22 rejting boda, a Marija Manakova čak 28.


– Duža pauza od igranja očito je imala više utjecaja kod starijih šahistkinja. Iako imaju ogromno znanje, činilo se da im je bilo teško igrati u tom tempu, svaki dan po četiri-pet sati – objašnjava Mandekić.


Ovaj je turnir prošao dosta zapaženo u međunarodnim šahovskim krugovima i nesumnjivo da će u ovom obliku dobiti i svoje 22. izdanje.


– Rado bismo podigli razinu turnira za stepenicu više, ali onda ne bismo mogli imati toliko hrvatskih natjecateljica. Ovo je zapravo najviše što možemo, mislim da je ionako sada već prejak za naše šahistkinje, što pokazuje i činjenica da je u 21 godinu održavanja samo jedna pobijedila. Nama je ipak primarno da ovdje hrvatske igračice steknu iskustvo – zaključuje Mandekić.