Svečanost na Trsatu

Proglašeni najuspješniji riječki sportaši u 2021.: Znaor, Berak, Mlaka i nogometaši Rijeke laureati

Ivana Vaupotić

OBILJEŽILI 2021. GODINU - Sportaši i sportski djelatnici riječkih klubova/Foto S. DRECHSLER

OBILJEŽILI 2021. GODINU - Sportaši i sportski djelatnici riječkih klubova/Foto S. DRECHSLER

Kickboksačica Ela Znaor (Sušak) najbolja je sportašica, karatist Boran Berak (TAD) najbolji sportaš, kuglačice Mlake najbolja ekipa, a nogometaši najbolja momčad Rijeke u izboru Riječkog sportskog saveza



RIJEKA Ela Znaor, kickboksačica Sušaka, Boran Borak, karatist TAD-a, kuglačice Mlake i nogometaši Rijeke proglašeni su najboljim sportašima Grada Rijeke u 2021. godini u izboru Riječkog sportskog saveza.


Ela Znaor je titulu najuspješnije riječke sportašice osigurala zahvaljujući brončanom odličju sa Svjetskoga prvenstva, Boran Berak najboljim je pak sportašem proglašen zahvaljujući petome mjestu na Europskom prvenstvu. Kuglačice Mlake trofejnu sezonu, u kojoj su nastavile dominaciju u Prvoj hrvatskoj ligi, postale pobjednice Svjetskoga kupa i viceprvakinje Lige prvaka, zaokružile su titulom najuspješnije ekipe u Rijeci, dok su nogometaši Rijeke osvajanjem trećeg mjesta u HT Prvoj ligi postali najuspješnija momčad Grada Rijeke.


– Izuzetna mi je čast što vas mogu pozdraviti u ovom prekrasnom ambijentu, pogotovo sportaše koji su ostvarili vrhunske rezultate, kako na nacionalnoj, tako i na međunarodnoj sceni. Iza nas je teška godina zbog pandemije koronavirusa, no unatoč tome naši su sportaši i klubovi bili uspješni. Nadam se da će nam ova godina svima biti puno bolja – poručila je u pozdravnom govoru Dorotea Pešić-Bukovac, predsjednica Riječkog sportskog saveza, na svečanosti proglašenja najboljih sportaša i sportašica Grada Rijeke održanoj na Trsatskoj gradini.


Štefanac i Franko




– Trudit ćemo se povećati sredstva koja izdvajamo za sport, zato čekamo obećan nam Zakon o sportu za koji se nadamo da će u njega biti ugrađeno financiranje od nacionalne do lokalne razine. Također moramo raditi na tome da privučemo sponzore i sport dovedemo na višu razinu – dodala je Pešić-Bukovac, osim koje su svečanosti proglašenja najboljih sportaša nazočili glavni tajnik RSS-a Slaviša Bradić, pročelnik Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke Zdravko Ivanković, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, te Hrvoje Balen, pomoćnik glavnog tajnika HOO-a.


– Drago mi je što imam priliku ovako javno čestitati svim sportašicama i sportašima na uspjesima koje su ostvarili prošle godine. Nadam se da ćemo sutra isto slaviti i nogometaše Rijeke dočekati na Korzu nakon osvojenog Kupa – rekao je Marko Filipović.


Večeras su na Trsatskoj gradini nagrađeni i najbolji riječki sportaši s invaliditetom, a laureati su postali Laura Štefanac i Antonio Franko. Atletičarka Kvarnera prošle je godine osvojila srebro u bacanju koplja na Svjetskom prvenstvu gluhih u poljskom Lublinu, dok je paratriatlonac Rivala ostvario najveći uspjeh karijere i osvojio peto mjesto na Paraolimpijskim igrama u Tokiju, a umjesto njih su nagrade preuzeli direktorica Kvarnera Iva Florjančič i Luka Dobrović, tajnik Sportskog saveza osoba s invaliditetom Grada Rijeke.


Loresu Agotiću posebna nagrada za sportskog djelatnika

Lores Agotić, alfa i omega Kuglačkog kluba Mlaka, dobitnik je posebne nagrade za sportskog djelatnika Grada Rijeke za dugogodišnji doprinos u sportu.


– Sjećam se da sam dugo nagovarao sadašnjeg trenera Tončija Mikca da dođe u klub. A njegovim je dolaskom sve krenulo u dobrom smjeru. Nekako se poklopilo da je imao manje obaveza na Tehničkom fakultetu na kojem je radio i napokon je prihvatio moju ponudu. Naša suradnja je stvarno duga, zajedno smo surađivali i za vrijeme bivše države. A zajedničkim radom smo ostvarili sve uspjehe. Moram istaknuti da se čak sedam naših cura nalazi na Svjetskom prvenstvu u Estoniji, zbog čega su samo dvije mogle doći po nagradu – rekao je Lores Agotić.

Posebne nagrade


Proglašeni su i najbolji mladi sportaši, Meri Mataja, plivačica Kantride, sudionica polufinala Europskog prvenstva, proglašena je najboljom juniorkom, Mateo Pejić, brončani boksač Rijeke na juniorskom EP-u, najbolji je junior, dok su za najbolje juniorske ekipe izabrane odbojkašice Rijeke CO, viceprvakinje Hrvatske, te četverac s kormilarom Veslačkog kluba Jadran u sastavu Filip Begović, Leo Čučak, Roko Rafael Katić, Petar Simone i Domagoj Ožanić, osvajači zlatnog odličja na prvenstvu Hrvatske.


U konkurenciji kadeta 2021. godinu obilježili su Ana Jović, zlatna kickboksačica Sušaka sa Svjetskoga prvenstva i pobjednica Svjetskoga kupa, Ivan Načinović, boćar Vargona i trostruki prvak Hrvatske, veslačice Jadrana Elena Mencer, Antonia Stilin, Anamarija Katić i Leni Baraba, prvakinje Hrvatske u četvercu, te odbojkaši Rijeke, trećeplasirana momčad na prvenstvu Hrvatske.


Posebne nagrade za iznimne sportske rezultate u 2021. godini uručene su Klubu sinkroniziranog plivanja Primorje Aqua Maris, Atletskom klubu Kvarner, Triatlon klubu Rival, Ronilačkom klubu Nevera, Plivačkom klubu Primorje, Judo klubu Rijeka, Plivačkom klubu Nevera, Gimnastičkom klubu Rijeka, Gimnastičkom klubu Vita, Karate klubu Champion, Šahovskom klubu Rijeka, Šahovskom klubu Liburnija, Akademskom šahovskom klubu Junior, Boksačkom klubu King, Stolnoteniskom klubu Srdoči, Košarkaškom klubu FSV i Vaterpolo klubu Primorje EB.