Sporan dug iz 2015.

Riječka boćarska legenda o teškom stanju u Vargonu: “Porezna uprava pokušava uništiti sportsku insitituciju”

Valentina Prokić

Dinko Beaković/Foto Arhiva NL

Dinko Beaković/Foto Arhiva NL

Mogli su na vrijeme upozoriti klub, a ne čekati šest godina i sad ga dovesti pred gotov čin s kaznom od gotovo 300 tisuća kuna - govori Dinko Beaković



RIJEKA  Legenda hrvatskog boćanja Dinko Beaković, iako se ostavio igranja, još uvijek je dio priče riječkog prvoligaša Vargona, koji proživljava teške dane. Klupski račun je blokiran zbog pozamašnog duga državi, gotovo svi igrači su odlučili pronaći nove sredine. Beaković, kada se ponovo vratio u Vargon, preuzeo je ulogu sportskog direktora, svojevrsnog posrednika između svlačionice i kancelarije.


– Nemam nikakvu namjeru pobjeći. Moramo se izvući iz ove situacije i ne smijemo dopustiti da klub padne u najniži rang. Vargon, odnosno prije »Benčić«, institucija je boćanja kroz koju su prošle mnoge generacije, brojni svjetski i europski prvaci, u klubu se afirmiralo jako puno igrača, čak i oni koji su sada otišli. No, razumijem ih, a ako ne bude druge mogućnosti, igrat ćemo sezonu s djecom iz juniorske momčadi – kaže Dinko Beaković.


Žalba


Klub je dogovorio s Poreznom upravom da se dug vrati kroz 24 rate.




– To je jedini način, vratiti dug, a zatim će se moći normalno funkcionirati. Račun će biti odblokiran, donacije od sponzora će moći pristizati, sve će se vratiti u normalu i klub će početi iz početka. Istina je da se ovo nije smjelo dogoditi, ali cijeli je taj slučaj dosta nejasan jer nitko nije kažnjen osim kluba. U pitanju je kazna zbog isplate 2 kune po kilometru, što je neoporezivo i zakonom dozvoljeno, za trojicu igrača koji su putovali – Tonejc iz Ljubljane, Santoro iz Buzeta i Percan iz Pule. Porezna je procijenila da je to trebalo tretirati kao drugi dohodak i platiti na to davanja, što se ne odnosi na Tonejca jer je on slovenski državljan. Klub se žalio, ali to ne odgađa izvršenje. Osim toga, klub je bio i u pretplati, ali to je išlo u zastaru nakon pet godina, no nejasno je kako Porezna uprava nije upozorila klub na to. Ne može se optužiti ljude iz kluba za situaciju jer to su volonteri, klub nije profesionalna organizacija, koji su vodili svu dokumentaciju uredno, plaćali redovito, dostavljali financijska izvješća. Kazna se odnosi na 2015. godinu, a danas je 2021. i to dovoljno govori o cijelom slučaju. Mislim da je Porezna uprava trebala pokazati više razumijevanja, a ne pokušati uništiti sportsku instituciju koja iduće godine treba proslaviti 70. rođendan. Mogli su na vrijeme upozoriti klub, a ne čekati šest godina i sad ga dovesti pred gotov čin s kaznom od gotovo 300 tisuća kuna – pojašnjava Beaković.


Vratiti dug


Riječki sportski savez i Zajednica sportova PGŽ-a pokazali su razumijevanje za situaciju u kojoj se našao Vargon.


– Hvala im u ime kluba jer su pokazali volju i žele pomoći da riješimo sve. U županijskoj skupštini ukazao sam na netransparentnost te bih i sad prvi to učinio da je bilo ikakvih kriminalnih radnji, ali nije. Nitko nije kažnjen, nitko nije ništa utajio i zbog toga klub zaslužuje pomoć i razumijevanje jer ipak je u zadnje dvije godine igrao dva finala prvenstva Hrvatske. Kroz povijest su igrači Vargona, odnosno »Benčića« osvajali europske i svjetske medalje i titule, među njima sam i ja. Nećemo dozvoliti propast i ako se dogodi pad u niži rang, vratit ćemo se, ali čista obraza. Tu mislim da Uprava neće ulaziti u varanje i osnivanje druge udruge, jednostavno ćemo vratiti dug jer ne želimo da na klubu bude mrlja. Ozbiljni ljudi su stali uz klub i ne možemo dopustiti da ih se proziva zbog takvih stvari, ja prvi ne bih sebi dopustio tako nešto, da pljunem na svoju karijeru. Potrudit ćemo se da pomognemo, vjerujem da će nas transparetnost nagraditi te da će opet sve doći na svoje – optimistično je zaključio Dinko Beaković, koji će do kraja srpnja zajedno s ostatkom Uprave Vargona pokušati sastaviti momčad za novu sezonu u Super ligi.