Super liga

Počinje najjače domaće klupsko ligaško natjecanje u boćanju, Vargon i Marinići priželjkuju ostanak bez kvalifikacija

Valentina Prokić

STARA BOĆARSKA GARDA - Sastav Marinića

STARA BOĆARSKA GARDA - Sastav Marinića

Naslov prvaka brani Biston iz Baške Vode, koji predvode Marino Milićević te braća Pero i Marin Ćubela. Najveći konkurent bit će im Istra Poreč u koju se vratio Darijan Živolić, svojedobno svjetski prvak u brzinskom izbijanju



RIJEKA I dok se još zbrajaju dojmovi s netom završenog Svjetskog seniorskog boćarskog prvenstva u Italiji, na domaćim terenima u subotu starta Super liga. Prvoligaši će se ove sezone natjecati u ligi s novim imenom, a za razliku od prošle sezone, liga je ponovo jedinstvena i u njoj će se natjecati deset klubova koji će odigrati 18 kola dvokružno te na kraju o prvaku odlučiti na završnom turniru početkom travnja iduće godine.


Vargon i Marinići dva su kluba iz Primorsko-goranske županije, koji će se natjecati u Super ligi. Riječki Vargon ove sezone u gotovo posve novom sastavu nakon što su iz kluba otišli gotovo svi igrači koji su u prošloj sezoni poraženi u finalu prvenstva od prvaka Bistona. Ostalo je dvoje iskusnih, Roland Marčelja i Sandro Gulja, te mlade snage Fran Jakominić i Karlo Vukelić, dok su si put pod noge dali Benjamin Guštin (Pazin), Vedran Glavić (Ročko Polje), Joško Buterin, Dario Pavia i Davor Jelovica (Pula), Alen Šestan (Krenovac) i Leon Petz (Sv. Jakov).


Sportski direktor Dinko Beaković tijekom prijelaznog roka bavio se popunjavanjem praznina te su se tako na Podvežicu vratili igrači, koji su svojedobno već nosili dres riječkog prvoligaša, Mark Rumac (Poljane), Dario Juričić (Studena), Ivica Jakominić (Marinići), Dean Klarić (Orlek Pivka), te dvojac koji će prvi put zaigrati za Vargon – Saša Ban i Lovro Šipek (Sveti Jakov).


Povratak




A da je na Podvežici voda došla do grla, potvrđuje i registracija legendarnog Dinka Beakovića, koji se prije nekoliko godina oprostio od boćanja zbog zdravstvenih problema, no situacija je takva da će možda i njegova pomoć biti itekako potrebna. Izvor Vargonovih problema leži u ogromnom dugu prema Poreznoj upravi koji je godinama zanemarivan, a koji je stigao na naplatu.


Kad su se igrači suočili s besparicom, starim dugovanjima i potencijalnim novim, odlučili su promijeniti sredine. Vraćanje duga dogovoreno je u ratama, a Vargonu na terenu predstoji borba za ostanak u društvu najboljih. Naime, prvih sedam klubova ostaje u Super ligi, osmoplasirana ide u kvalifikacije, a dvije posljednje ispadaju u niži rang.


– Ambicije su osigurati ostanak čim ranije, borba za sredinu ljestvice te kao i uvijek afirmacija mladih igrača, njihova što veća minutaža u prvoj ekipi. Sada imamo šest iskusnijih igrača i šest juniora te Jurišića, koji je između te dvije kategorije. Spremni smo u okviru sadašnjih mogućnosti, stariji igrači su jači u klasičnim igrama, mlađima će još trebati malo iskustva u tim disciplinama, ali ima ekipa u ligi koje su podjednake kvalitete kao naša, tako da ne bi trebalo biti problema. Vjerujem da ćemo biti uigraniji što prvenstvo bude odmicalo, a vidim da si svi daju truda i zato sam optimist. Imam povjerenje posebno u starije igrače, Gulju i Marčelju iza kojih je duga i uspješna karijera. Mlađi dečki dat će sve od sebe jer to imaju u sebi – kaže trener Vargona Čedo Vukelić.


Riječki boćari bodove će tražiti u srazu s Otokom, Metkovićem, Sokolom i Marinićima, no Vukelić ne isključuje ni iznenađenja u srazu s jačima.


– Prvo kolo odmah nosi derbi s bivšim igračima, jer igramo s Pulom. Nadam se da ćemo dobro odigrati bez obzira na sve – dodaje Vukelić. Vargon će u nedjelju odigrati unaprijed utakmicu sa Otokom iz Sinja (13 sati) koji u subotu gostuje kod Marinića jer je novi superligaš zamolio ako bi im Riječani izašli u susret tako da riješe dvije utakmice jednim dolaskom u Rijeku.


Deficit mladih


Marinići su također doživjeli neke promjene u sastavu, osim Ivice Jakominića, klub je napustio i Kristijan Prodan (Lovran), a došli su Danijel Kovačević (Marčelji), slovenski boćar Klemen Podgoršek te Damir Jasić, donedavno alfa i omega Marija Gennarija 1954.


– Jedini cilj je ostati u društvu najboljih, po mogućnosti bez kvalifikacija. Momčad je solidna, imamo nekih nedostataka, ali mislim da smo ipak dovoljno dobro ekipirani da se pokrijemo. Deficit u nekim disciplinama nadoknadit ćemo u drugim. Rekao bih da nam je najveći deficit mladost, nemamo mladih igrača, tako da smo slabiji u brzinskom i štafetnom izbijanju. No, imamo Luku Kukuljana, koji je već iskusan u tome i vjerujem da će on iznijeti najveći teret tih disciplina. Bolje smo popunjeni nego što je to bio slučaj prošle sezone – rekao je trener Marinića Stevan Uzelac.


Otok iz Sinja prvi je protivnik Marinića.


– Za nas su nepoznanica jer se nismo susretali s njima, ali znamo igrače iz nekih drugih susreta. Nadamo se dobrom startu jer smatram Otok protivnikom po mjeri – poručio je Uzelac.


Naslov prvaka brani Biston iz Baške Vode, koji predvode Marino Milićević te braća Pero i Marin Ćubela. Najveći konkurent bit će im Istra Poreč, u koju se vratio Darijan Živolić, svojedobno svjetski prvak u brzinskom izbijanju. No, nema sumnje da će i ostali klubovi htjeti pomrsiti račune favoritima, što jamči zanimljivo prvenstvo. Što se gledatelja tiče, na tribine smiju ukoliko klub domaćin to dozvoli i ako posjeduju COVID-putovnice.