Veliki sportaš

Otišao je čovjek koji je zaslužan za uzlet riječke odbojke, ali i koji ima svoje zapaženo mjesto u povijesti riječkoga nogometa

Igor Duvnjak

Hamid Gačanin nad stijenama Kantride/S. DRECHSLER

Hamid Gačanin nad stijenama Kantride/S. DRECHSLER

Hamid Gačanin stvorio je generaciju odbojkaša Kvarnera koji su bili viceprvaci Jugoslavije 1971. godine, a nakon toga godinama je surađivao s trenerima u NK Rijeci počevši od trofejnog Spasojevića



RIJEKA  Kažete li u Rijeci Hamid Gačanin, misli brojnim generacijama Riječana neumitno lete na sport, tako je već silnim desetljećima u Gradu pod Učkom u kojem je Gačanin bio jedno od njegovih najeminentnijih imena. Niti jedan rođeni Konjičanin nije ostavio toliko dubok i dugotrajan trag u riječkom sportu kao popularni Bekša, rođen u tom hercegovačkom gradu davne 1934. godine, koji je ranih šezdesetih godina dolaskom na obale Kvarnera u njegovu istoimenom klubu počeo ispisivati stranice za pamćenje u povijesti riječke muške odbojke. S njim za kormilom Riječani su se kitili prestižnim naslovom viceprvaka Jugoslavije, a ekipa je lansirala i reprezentativce bivše države. O tome je itekako mnogo znao veliki odbojkaški entuzijast i neumorni odbojkaški kroničar, pokojni Ivan Peršić. Vrsni stručnjak i pedagog, nekadašnji isto tako zapaženi odbojkaš, Gačanin je rado pamćen i u povijesti nogometaša Rijeke, na Kantridu je došao u stručni stožer Bijelih, koji je slavio osvajanje dvaju jugoslavenskih Kupova nezaboravne 1978. i 1979. godine.


Viceprvaci


– Rođen u Konjicu u Rijeku je došao iz Beograda, gdje je igrao u tamošnjoj Jugoslaviji, četverostrukom državnom prvaku. Iz rodnog grada je otišao u Sarajevo gdje je završio srednju školu za fizičku kulturu, kasnije je u Beogradu završio DIF. Osim odbojke igrao je i nogomet. Hamid Gačanin je došao u Rijeku 1963. godine kada je osnovano Sportsko društvo Kvarner. Tada je osnovan i Odbojkaški klub Kvarner, njegovim dolaskom počinje uzlet riječke odbojke – kaže Zvonko Brozić, jedno od proslavljenih imena riječkog sporta koje je promovirao Gačanin, reprezentativac koji je nakon blistave igračke karijere gradio također zapaženu trenersku karijeru. – Već dvije godine kasnije, 1965. godine, ušli smo u tadašnju Prvu jugoslavensku ligu i to je trajalo u dugom nizu od petnaestak godina. Godinama je bio trener prešavši nakratko u OK Rijeka. Čovjek je to koji je dao cijelog sebe za dobrobit riječke odbojke. Radio je s nama, stvorivši sjajnu generaciju odbojkaša. Među ostalima tu smo bili Urnaut, Lukanović, Šćulac, Vučković, Vračarić, braća Perići i ja.


Miodrag Kustudić, Miloš Hrstić i Hamid Gačanin s Kupom osvojenim  1978. godine


Klub se uz uspjehe mogao radovati i činjenici da u svlačionici ima i reprezentativce. Kada je riječ o rezultatima, Rijeka je osvojila drugo mjesto iza neprikosnovene Mladosti, zapravo reprezentacije u malom s Kosom, braćom Janković, Plamencem…




– Ja sam bio prvi reprezentativac kojeg je on stvorio u Rijeci, zapravo i prvi riječki odbojkaški reprezentativac koji je nastupio u reprezentaciji Jugoslavije. Poslije su se redali drugi, tu su bili Vučković, Likić, Šćulac, Lukanović, pozivani u mlađe selekcije ili onu seniorsku. Bili smo viceprvaci, u direktnom susretu smo dobili Crvenu Zvezdu u Rijeci 3:1, osvojili smo drugo mjesto 1971. godine.


Čovjek


Gačanin je na Brozića i druge igrače ostavio dojam koji se pamti, ne samo kao stručnjak, već i kao čovjek.


– Hamid je bio čovjek koji je svakome bio pri ruci, svakog je poštovao, ali bio je čvrstog stava. Tražio je od svakog od nas maksimum zalaganja, kako na treninzima tako i na utakmicama. Bio je čovjek koji je brinuo o svima nama i o školovanju te o našim kasnijim životnim putevima, usmjeravao nas je. Davao nam je savjete o životu općenito, a ne samo o sportu. Znači, vodio nas je kroz sport, ali i u život. Bio je stvarno jako dobar čovjek, humana osoba, onaj koji je volio mlađe naraštaje, mlade sportaše, mlade ljude. U načelu, volio je svakoga, svakome je želio sve najbolje i uvijek mu je u tome pomagao.


Dragutin Spasojević, trener-miljenik našeg legendarnog novinara Miše Cvijanovića, u godinama svog dolaska iz Sutjeske na Kantridu aktivirao je staro prijateljstvo iz studentskih dana, dovevši Gačanina u stručni stožer nogometaša Rijeke za osvajanje prvog Kupa Ružića, Hrstića, Desnice, Cukrova, Kustudića, Fegica, Radina, Makina i društva 1978. godine.


– Spasojević i Gačanin su zajedno studirali u Beogradu i on ga je povukao u tadašnju Rijeku – prisjetio se Zvonko Brozić prigodom smrti svog nezaboravnog sportskog, odbojkaškog učitelja i dragog mu čovjeka, prijatelja.


Dva Kupa s Rijekom

«Gačanin je u Rijeci radio kontinuirano 20 godina, od 1. rujna 1976. do 31. prosinca 1995. kad je otišao u zasluženu mirovinu. U tom razdoblju Gačanin je obavljao razne funkcije te je u jednom periodu bio tehnički direktor. Treba istaknuti da je honorarno radio 1974. godine kod trenera Gojka Zeca.


Za vrijeme dok je ekipu vodio Marijan Brnčić, Gačanin je imao ulogu kondicijskog trenera, dok je pod vodstvom Dragutina Spasojevića imao ujedno ulogu i pomoćnog trenera, te je ujedno surađivao i s Miroslavom Ćirom Blaževićem.


Gačanin je bio dio stožera koji je vodio ekipu 1978. godine do Kupa Jugoslavije. Ujedno, Gačanin je imao čast zajedno s Vladimirom Lukarićem voditi Rijeku u polufinalu Kupa 1979. godine protiv Crvene zvezde, nakon što je Dragutin Spasojević smijenjen uoči utakmice. Rijeka je u finalu u dvije utakmice pobijedila Partizan i osvojila drugi Kup Jugoslavije zaredom«.

.