Primorje AM

Matea Butorac ostvarila povijesni uspjeh u umjetničkom plivanju: I na odmoru treniram za gušt

Ivana Vaupotić

Matea Butorac / Foto REUTERS/Issei Kato

Matea Butorac / Foto REUTERS/Issei Kato

Nikad neću reći da je moj nastup bio za pet jer sam samokritična i po meni uvijek može bolje. Da mi je netko rekao da ću biti deveta u kvalifikacijama, bez razmišljanja bih mu rekla: Može, prihvaćam! - kaže Matea



Matea Butorac još će se dugo sa smiješkom sjećati svojeg nastupa na Svjetskome prvenstvu u Fukuoki na kojem je ispisala povijest hrvatskog umjetničkog plivanja postavši prva Hrvatica u finalu svjetske smotre.


Plivačica Primorje Aqua Marisa osvojila je 11. mjesto u slobodnom solu (151.1520) u koji se plasirala zauzevši deveto mjesto (166.7458) u konkurenciji 29 plivačica, koliko ih je nastupilo u kvalifikacijama.


– Bilo je odlično, presretna sam i prezadovoljna svime. Sretna sam i zahvalna što sam imala priliku natjecati se u finalu i biti jedna od 12 najboljih natjecateljica na svijetu. To je velika čast, zadovoljstvo i sreća, osjećala sam se zadovoljno, ispunjeno i ponosno – rekla je Matea Butorac, koja je svoju premijeru na seniorskom svjetskom prvenstvu odradila iznad svih očekivanja.




– Nikad neću reći da je moj nastup bio za pet jer sam samokritična i po meni uvijek može bolje, ali dala bih mu ocjenu između četiri i 4.5.


Da mi je netko uoči odlaska u Fukuoku rekao da ću biti deveta u kvalifikacijama, bez razmišljanja bih mu rekla: Može, prihvaćam! – dodala je 20-godišnja Riječanka, koja je uoči nastupa na svjetskoj smotri imala samo jednu želju, nastup završiti bez bazne ocjene koja uvelike može smanjiti ukupnu ocjenu i sam plasman.


Bazna ocjena


– Moj jedini cilj bio je dati sve od sebe. U kvalifikacijama, ali i u finalu, tu se nakon kvalifikacija nije ništa promijenilo. I inače kada se natječem ne razmišljam previše o tome koje ću ocjene dobiti za svoj nastup, koje ću mjesto osvojiti i hoće li to biti dovoljno za medalju, već se koncentriram isključivo na svoju izvedbu.


U finalu mi je jedina želja bila ponoviti izvedbu iz kvalifikacija, to je bilo jedino što mi je prolazilo kroz glavu. U kvalifikacijama je sve bilo stvarno odlično, a mislim da je i u finalu bilo dosta dobro. Jedan element nisam najbolje odradila i on je išao na baznu ocjenu.


Nova pravila i novi, stroži način ocjenjivanja donijeli su puno iznenađenja u svim disciplinama umjetničkoga plivanja. Tako i u slobodnom solu u kojem je titulu svjetske prvakinje obranila Japanka Jukiko Inui, srebro je osvojila Austrijanka Vasiliki Alexandri, a broncu Kate Shortman, koja je Velikoj Britaniji donijela povijesnu medalju.


– Mislim da sam ja bila jedno od iznenađenja, ha, ha. Novi način ocjenjivanja svima nam stvara velik pritisak. Ali ne samo nama plivačicama, već i trenerima. Ako samo jedan element ode na baznu ocjenu, to stvarno može poremetiti poredak, a događalo se da su dva, tri elementa išla na baznu ocjenu i onda dolazi do iznenađenja.


Ako se netko nije brzo okrenuo nakon što je, primjerice, napravio pet krugova oko sebe bez zraka, sve što je napravio ide na baznu ocjenu. Kada se to dogodi, ispada da nisi ništa niti radio, a godinu dana si vježbao svoj nastup.


Podrška


Matea Butorac u Japanu je imala podršku trenerice Valerije Petračine, koja je u rujnu prošle godine imenovana izbornicom hrvatske reprezentacije, ali veliku je podršku imala i kod kuće.


– Ajme, to je bilo baš lijepo. Stvorila se jedna lijepa atmosfera u kojoj su moje nastupe pratili čak i oni s kojima nisam često u kontaktu. Kvalifikacije su bile na rasporedu poslije 2 sata po srednjoeuropskom vremenu, no to ih nije spriječilo.


Moja najbolja prijateljica Ivana mislila je da će ići spavati nakon moje izvedbe, ali sam joj pokvarila planove pa je ipak čekala da nastupe sve djevojke jer je vidjela da bih mogla ući u finale. Svi su bili jako sretni zbog mene, to mi jako stvarno jako puno znači, dobila sam puno poruka i poziva i hvala im svima na tome – kaže Matea, koja unatoč tome što je službeno na odmoru, ne miruje.


– Odmaram se, ali i treniram onako za sebe. Obično se spreman za neka natjecanja, a sada treniram isključivo za svoj gušt. To me drži u odličnoj formi, a i volim trenirati. Da ne volim, nikada ne bih mogla biti tako uspješna – zaključila je Matea Butorac.


Mlađe juniorke viceprvakinje Europe u kombinaciji


Riječanke Mia Segarić, Nora Ljubetić, Maja Mrakovčić i Leonarda Zec zajedno s Anom Kantić, Anteom Ković, Klarom Orehovec, Mijom Piri, Katjom Rončević i Leonom Sorić osvojile su srebrno odličje u kombiniranoj rutini (158.2083) na Europskom juniorskom prvenstvu, što se održava u portugalskom Punchalu. Zlato su osvojile Izraelke (196.1958).