Umjetničko plivanje

Matea Butorac na SP-u u Dohi završila osamnaesta: ‘Imam osjećaj da ovo nije moje pravo mjesto’

Ivana Vaupotić

Reuters

Reuters

Težinu izvedbe podigli smo na 29, što je šest puta veća težina od Fukuoke, a to je jako puno. Usudila bih se reći da sam u izvedbi bila među prvih deset, što mi dosta znači - kaže Matea



RIJEKA – Matea Butorac još uvijek zbraja dojmove nakon nastupa u slobodnom solu na Svjetskom prvenstvu u Dohi. Dvadesetjednogodišnja članica Kluba umjetničkog plivanja Primorje Aqua Maris svoj je nastup završila u kvalifikacijama zauzevši 18. mjesto u konkurenciji 31 natjecateljice.


– Meni je, prije svega, velika čast što sam opet dobila priliku ići na Svjetsko prvenstvo. Ipak je to seniorska konkurencija i zbog toga sam stvarno presretna. Možda će zvučati čudno jer nisam ušla u finale, ali ja sam zadovoljna svojim nastupom jer je bio stvarno dobar, osjećala sam se odlično i snažno, ali nisam baš imala sreće – započela je Matea Butorac, koju je boljeg plasmana koštao jedan element koji je dobio baznu ocjenu. Naime, prema novim pravilima koja su svoju premijeru imala na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki, a prema kojima se ocjenjuje težina svih sedam elemenata u koreografiji, u slučaju da se neki od elemenata ne izvede kako treba, koeficijent elementa spušta se za 0,5 bodova, što automatski znači i slabiji plasman.


Bazna ocjena


– Kada sam završila nastup, još dok sam bila u bazenu trenerica mi je dala znak da bi sve trebalo biti čisto. Ja sam isto to očekivala, ali kada smo pregledale snimku, vidjele smo da bi jedan element mogao ići na baznu ocjenu. Tako je na kraju i bilo. U koreografiji se stvarno pazi na svaki detalj, ja, eto, nisam okrenula desni kuk i to me koštalo sigurno četiri, pet mjesta boljeg plasmana, a možda i plasmana u finale. Zbog toga mi je jako žao. Imam osjećaj da to nije moje mjesto, da zaslužujem bolji plasman – nastavila je studentica treće godine Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta u Zagrebu, koja je početkom srpnja prošle godine u Fukuoki ispisala povijest hrvatskog umjetničkog plivanja postavši prva Hrvatica koja se plasirala u finale svjetskoga prvenstva. Matea se devetim rezultatom kvalifikacija plasirala među 12 natjecateljica koje su se borile za odličja, a nastup u finalu završila je na 11. mjestu.


Rad




– O Fukuoki više uopće ne razmišljam, naravno da je pamtim po odličnom rezultatu koji sam ostvarila, koji je prikaz mojeg rada i kvalitete, ali to je natjecanje završilo. Uoči Dohe želja mi je bila koncentrirati se isključivo na ovu koreografiju i na ono što smo radili na pripremama za Svjetsko prvenstvo. Osjećala sam se dosta spremnom, po novim pravilima ne možeš znati što te očekuje i koliko su cure napredovale, jesu li se više koncentrirale na to da nabiju težinu ili da rade čisto i točno pa s manjom težinom, tako da je u tom smislu postojalo malo iščekivanje – rekla je Matea, koja je sa svojom trenericom Valerijom Petračinom, ujedno i izbornicom hrvatske reprezentacije, podigla težinu izvedbe u odnosu na onu iz Fukuoke.


– Težinu izvedbe podigli smo na 29, što je šest puta veća težina od Fukuoke, a to je jako puno. Usudila bih se reći da sam u izvedbi bila među prvih deset, što mi dosta znači, iako sam na kraju osvojila 18. mjesto. Ništa, čekaju nas nova natjecanja, sada ćemo još više raditi – zaključila je Matea Butorac.