SP u Japanu

Matea Butorac postala prva Hrvatica s finalom SP-a u umjetničkom plivanju: “Jedina želja je ponoviti nastup iz kvalifikacija”

Ivana Vaupotić

Matea Butorac/Foto REUTERS

Matea Butorac/Foto REUTERS

Jako sam sretna, i dalje ne mogu vjerovati da sam ušla u finale - kaže 20-godišnja plivačica Primorja Aqua Marisa koja je zauzela deveto mjesto u konkurenciji 29 natjecateljica u slobodnom solu



FUKUOKA  Matea Butorac plasirala se u finale u slobodnom solu na Svjetskom prvenstvu u japanskoj Fukuoki i na svojoj premijeri ostvarila povijesni rezultat hrvatskog umjetničkog plivanja. Plivačica Primorja Aqua Marisa zauzela je deveto mjesto u kvalifikacijama sa 166.7458 bodova u konkurenciji 29 natjecateljica.


– Jako sam sretna, i dalje ne mogu vjerovati da sam ušla u finale Svjetskoga prvenstva. Bilo je tu svakakvih emocija, od iznenađenja, šoka, nevjerice, do suza – rekla je Matea Butorac, 20-godišnja Riječanka, koja u Japanu živi svoj san.


– Kada sam završila nastup i vidjela reakciju moje trenerice Valerije na ocjene, shvatila sam da je presretna. To je moglo značiti samo jedno, da sam dobro odradila kvalifikacije i da niti jedan element nije išao na baznu ocjenu – rekla je Matea, koja je u kvalifikacijama startala deveta. Nakon svoje izvedbe bila je na drugome mjestu, potom je pala na četvrto, a na kraju je kvalifikacije završila na devetom mjestu i plasirala se među 12 finalistica.




Najbolji rezultat kvalifikacija imala je braniteljica prošlogodišnjeg naslova iz Budimpešte, Japanka Jukiko Inui (253,1853), koja je već obranila naslov svjetske prvakinje u tehničkom solu.


– Stvarno sam zadovoljna kako sam odradila kvalifikacije, bila sam koncentrirana samo na nastup i to što radim. S obzirom na nova pravila i novo rangiranje plivačica i budući da nisam izlazila na europska i svjetska natjecanja, znala sam da mogu imati startni broj od 1 do 11. Na kraju sam startala deveta, što se pokazalo odličnim jer sam se na miru mogla koncentrirati i pripremiti za nastup, a opet nisam dugo čekala.


Uoči svojeg prvog nastupa na seniorskoj svjetskoj smotri imala je samo jednu želju, nastup završiti bez bazne ocjene koja uvelike može smanjiti ukupnu ocjenu i plasman.


– Čule smo da je dosta cura prije mene dobilo baznu ocjenu za dijelove rutina, a to je ono što smo htjele izbjeći. Najvažnije je bilo nastup odraditi vrlo točno i precizno, zapravo onako kako smo i vježbale – dodala je plivačica Primorja Aqua Marisa, koja će u finalu nastupiti sutra od 12.30 sati po srednjoeuropskom vremenu.


– Nemam nikakva velika očekivanja, samo želim ponoviti nastup iz kvalifikacija, čist i precizan, da sve bude kako smo vježbale i, naravno, bez bazne ocjene. To mi je i dalje glavni cilj. Mislim da će tada sve biti super – rekla je Matea Butorac, višestruka prvakinja Hrvatske, koja je 2017. godine kao mlađa juniorka imala premijeru na juniorskom EP-u u Beogradu, nakon čega je svake godine bila jedna od uzdanica hrvatske reprezentacije na velikim natjecanjima. Najveći uspjeh ostvarila je prije dvije godine na EP-u u Pragu zauzevši 12. mjesto u tehničkom solu.


Rezultati kvalifikacija, pojedinačno, slobodna rutina: 1. Jukiko Inui (Jap) 253,1853, 2. Kate Shortman (VBR) 213,8417, 3. Evangelia Platanioti 199,4834, 4. Hur Yoonseo (J. Kor) 185,9500, 5. Jasmine Verbena (SMR) 182,3520, 6. Alexandri Vasiliki (Aut) 179,2834, 7. Iris Tio Casas (Špa) 174,0208, 8. Audrey Lamothe (Kan) 167,3625, 9. Matea Butorac (Hrv) 166.7458, 10. Ece Ungor (Tur) 153,9521 bodova.


Petračina: Matea je napravila sve što se od nje tražilo

Valeria Petračina, glavna trenerica u Primorje Aqua Marisu i od rujna prošle godine izbornica hrvatske reprezentacije, i više je nego zadovoljna Matejinim nastupom.


– Još sam na treninzima, ali i u kvalifikacijama, vidjela da jako puno cura griješi i pada u snazi. Matea je, s druge strane, svoj nastup odlično odradila, napravila je sve što se od nje tražilo pa nisam bila jako iznenađena što se plasirala u finale. Kao da sam podsvjesno znala da će se to dogoditi – rekla je Valeria Petračina.