Damir Glavan

Dopredsjednik Primorja EB nakon povratka u Premier Regionalnu ligu: “Stabilnost kluba je na zdravim temeljima”

Zlatko Horvat

Damir Glavan/Foto S. DRECHSLER

Damir Glavan/Foto S. DRECHSLER

Uključili smo se u klub 2017. godine. Situacija je bila teška, trebalo je u tom trenutku konsolidirati klub kadrovski i financijski. U tome smo uspeli. Ovaj rezultat koji je došao na kraju, plasman u Premier ligu kao predivan uspjeh, raduje tim više - kaže Glavan



RIJEKA Vaterpolisti Primorja Erste Bank imali su priliku nekoliko dana uživati u promociji u Premier Regionalnu ligu, a već u petak u 20.10 sati, u terminu Sportske televizije, vraćaju se prvenstvenim izazovima. Njihov suparnik je Mladost, »najbolji i najuspješniji vaterpolo klub na svijetu«. Sedmerostruki prvak Europe je, baš kao i riječki sastav, izgubio korak s Jugom AO i splitskim Jadranom, njihov dvoboj s Riječanima vrijedan je čak trećeg mjesta na ljestvici domaćega prvenstva.


– Posljednja je to utakmica regularnoga dijela sezone, nakon toga kreće »play-off«, gdje bismo trebali na krilima ovih dobrih rezultata izboriti ulazak među četiri najbolje momčadi u državi. To bi zaokružilo ovu sezonu.


Vaterpolisti Primorja Erste Bank ostvarili su prvi cilj sezone, poslije pet godina vraćaju se u regionalnu elitu. Jedan od kotačića uspjeha je i dopredsjednik Damir Glavan.




– Uključili smo se u klub 2017. godine. Situacija je bila teška, trebalo je u tom trenutku konsolidirati klub kadrovski i financijski. U tome smo pomalo uspeli. Ovaj rezultat koji je došao na kraju, plasman u Premier ligu kao predivan uspjeh, raduje tim više.


Sinergija


Glavan je s reprezentacijom Hrvatske osvojio olimpijsko srebro u Atlanti 1996. godine, baš kao i trener Igor Hinić, koji je s Samirom Baraćem kao kapetanom osvojio olimpijsko zlato u Londonu 16 godina kasnije. Trofejni riječki trio vjerojatno je puno puta poželio opet uskočiti u bazen, među golobrade igrače, koji su naslijedili momčad koja je tri godine u nizu osvajala Regionalnu ligu i dvaput hrvatsko prvenstvo.


– Bili smo svjesni da neće biti lako. Mladom igraču treba puno vremena da se iz juniora afirmira kroz seniorski pogon. No, uvijek se išlo da uz te mlade iz našega pogona imamo i neke starije igrače koji donose iskustvo, radnu etiku, ali i ambiciju koju imaju kao sportaši. To smo kroz sve ove godine uspijevali, a ove sezone i uspjeli dolaskom Petra Muslima i Darka Brguljana, uz dolaske Kadiveca, Te Rielea, Crippe… Uz igrače iz omladinskoga pogona, stvorena je jedna sinergija koja je vrlo bitna i koja se vidjela u sazrijevanju mladih igrača. Izgledali su kao momčad i zato se A1 Regionalna liga odigrala dominantno, uz jedan poraz na kraju, u utakmici u kojoj smo bili bez ozlijeđenog Petra Muslima. Sve drugo je bilo jako dobro i uvjerljivo. Možemo biti prezadovoljni i čestitati dečkima i stručnom stožeru na odlično odrađenom poslu. Naravno, moramo zahvaliti i onima koji nas prate sve ove godine, Gradu Rijeci, Riječkom sportskom savezu, Zajednici sportova PGŽ-a, sponzoru Erste banci i svim prijateljima kluba.


Plasman u gornji dom prvenstva Hrvatske bio je pokazatelj da je Hinićeva momčad na pravom putu.


– To je bio pokazatelj u kojem smjeru idemo i da su povučeni dobri potezi. U cijeloj priči treba podvući da su ti mladi igrači, koji su uhvatili priključak, iskoristili priliku i afirmirali se. Imamo kontinuitet dolazaka mlađih igrača iz omladinskoga pogona, koji je nastavio dobro funkcionirati. Juniori su nam sada bili drugi na prvenstvu Hrvatske, a imali smo najmlađu ekipu na prvenstvu. Mlađi juniori dobro stoje u ligi, koja se igra kao pilot projekt HVS-a. To nas sve još više raduje jer je stvorena kvalitetna baza. Imali smo strukovne promjene u klubu, trebalo je konsolidirati struku, ljude koji rade u klubu te Upravu da bi sve fukcioniralo. Na zdravim temeljima stvorena je dobra garancija za stabilnost kluba u budućem razdoblju. Sigurno je da će Premier liga zahtijevati dodatne organizacijske promjene da bismo bili što kompetitivniji.


Glavan je zaposlenik Rijeka sporta i svakodnevno je uz rub bazena na Kantridi.


– Nakon završene igračke karijere krenuo sam raditi ovdje na bazenu i voditelj sam operative, svega vezanog za funkcioniranje bazena i korisnika programa, organizaciju natjecanja… Osim toga, 2012. godine, kada sam prestao igrati u Primorju, nakon finala Lige prvaka u Oradei, odigrao sam sezonu, dvije u Opatiji i malo radio s djecom. Nakon toga sam se uključio u Vaterpolo savez PGŽ-a. Osim što sam dopredsjednik u Primorju EB, gdje koordiniram rad omladinskoga pogona, predsjednik sam Vaterpolo saveza PGŽ-a, gdje maksimalno pokušavamo kao Primorje, koje ima najbolje uvjete rada, pomoći svim ostalim klubovima i gradimo suradnju kroz razna županijska natjecanja za djecu do 12 godina, sada ćemo krenuti i s ligaškim natjecanjem za djecu do 14 godina. Nastojimo što više maksimalno afirmirati i popularizirati ovaj sport koji ima veliku tradiciju u našim krajevima. Pokušavamo tim sredinama dati krila i zato raduje što imamo tri kluba u Prvoj B ligi, Opatiju, Jadran Kostrenu i Crikvenicu. Tu ligu igraju i naši mladi igrači, koji stječu neophodne minute kako bi se lakše uključili u seniorski pogon. Česti su zajednički treninzi, utakmice, u terminima Primorja mi uspijevamo zatvoriti tu priču. No, prije ili kasnije morat će se izgraditi bazeni u tim sredinama. Spominje se Opatija, Kukuljanovo, čak i Crikvenica, postoje planovi, trebaju se stvoriti uvjeti da bi ti klubovi lakše funkcionirali.


Sportski turizam


Opatija i Crikvenica bi bazenom proširili turističku ponudu. Uostalom, u Rijeku na pripreme zna doći plivačka reprezentacija SAD-a.


– Bazeni su civilizacijski iskorak, ne mogu se gledati jednostrano. Bazen je važan za lokalnu zajednicu. Uz klubove, tu je još komercijalni dio, koji je svima zanimljiv. Naš kraj je predivan, nudi priliku za sportski turizam kroz cijelu godinu. No, i lokalna zajednica je uključena u plivanje, od djece do umirovljenika.


Glavan će 2. ožujka proslaviti 49. rođendan. Na bazen je došao kao dječak.


– Mogu biti prezadovoljan karijerom. Krenuo sam iz zdravstvenih razloga, rekli su da bi bilo dobro plivati jer sam naglo izrastao. Bilo je prekasno za plivanje pa sam krenuo na vaterpolo. Poklopila se jedna predivna generacija i svi ti rezultati su vukli dalje. Nama je sport bio sve, bili smo fokusirani i to nas je vuklo dalje. Neki trenuci su nas obilježili, recimo, prvi nastup za reprezentaciju. S nepunih 18 godina, u prosincu 1991. godine, kada se Hrvatska odvojila od Jugoslavije, nastupio sam u utakmici igrača iz domovine i onih izvan nje. Skupilo se preko sto nastupa za reprezentaciju, osvojila se olimpijska medalja u Atlanti… To su sve trenuci, uključujući poraze, koji te definiraju i izgrade kao osobu. Zato je naša tendencija uključiti što više mladih u sport neovisno hoće li ostvariti veliku karijeru ili ne. Sport, prije svega, gradi ljude koji će biti normalni, stabilni članovi društva. To bi trebala biti nadogradnja da bi se ti mladi ljudi naučili nositi s pobjedama i porazima, da bi se naučili nositi sa životom. Sve studije govore da djeca koja se bave sportom lakše savladavaju školske i izvanškolske aktivnosti. Taj širi kontekst bavljenja sportom me i motivira.


Ljubav prema Primorju

– Meni Primorje puno znači. Ova generacija koja je u klubu i oko kluba, Barać, Hinić, Željko Šimac, član Uprave, zajedno smo odrasli. Krenuli smo zajedno igrati kao pioniri i imali smo jako lijepe rezultate. Kruna je bila osvajanje Kupa Hrvatske 1995. protiv Juga u jednom nezaboravnom ambijentu u Gružu. U Rijeci je bilo neriješeno, dok smo u Dubrovniku uspjeli pobijediti u produžecima pred nekoliko tisuća ljudi. To je nešto što nas dodatno veže. Putevi su nam se u karijerama razišli, ali spojili su nam se kasnije kroz klub, kojem se bezrezervno dajemo, svatko od nas na svoj način. Klub nam je puno dao pa da i mi njemu i djeci vratimo maksimalno. Primorje je institucija sa 115-godišnjom tradicijom na razini grada, regije, čak i države i to je jedna posebna odgovornost i obaveza, uz ljubav prema klubu, dati maksimum i kao sportski djelatnici – kaže Glavan.