Klub s Kantride

Lovro Paparić se vratio u Primorje kao jako pojačanje: “Rado ću biti dio kvalitetnog projekta”

Zlatko Horvat

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Prevagnulo je to što će Primorje igrati kvalifikacije za Ligu prvaka. To je jedno veliko i jako natjecanje. Trenutno ne možemo baš puno tražiti, ali to je jako dobar put za budućnost - kaže Paparić



RIJEKA Lovro Paparić se poslije dvije godine vratio u Primorje Erste Bank. Daroviti centar, koji će 5. kolovoza poslaviti 24. rođendan, bio je prva želja čelnika riječkog kluba nakon odlaska Petra Muslima u vaterpolsku mirovinu i preuzimanje funkcije sportskog direktora. Ispada je da Muslimova prva akcizicija upravo njegov nasljednik na poziciji centra


– Dobili smo boljeg od mene, to je najvažnije. Znači, bit ćemo još bolji, nema straha – našalio se Petar Muslim na konferenciji za medije, na kojoj su uz Paparića i Muslima, bili još predsjednik Primorja Erste Bank Samir Barać i dopredsjednik Damir Glavan.


Riječane čeka sezona puna izazova, uz povratak u Premier Regionalnu ligu, igrat će i kvalifikacije za Ligu prvaka.




– Za kraj petogodišnjeg mandata, pored rezultata koje je ostvarila prva momčad prošle sezone, treće mjesto u prvenstvu Hrvatske, izborena Premier liga, kao i plasman u kvalifikacije Lige prvaka.


Mene je to emocionalno dirnulo, kao što je to ovaj trenutak. Presretan sam dolaskom Lovre iz više razloga. On je vrstan i vrlo vrijedan sportaš, te ono najvažnije – naš je dečko.


Odrastao je u našoj školi vaterpola, u Primorju. Rastali smo se na kratko, ali raduje me što smo ga uspjeli vratiti, ne samo zbog kvalitete i posvećenosti sportu, nego i zbog povezanosti s klubom i gradom.


Naše ambicije u sljedećem razdoblju nadam se da se poklapaju s njegovim ambicijama – kaže Samir Barać, predsjednik Primorja Erste Bank, osvajač olimpijskog zlata 2012. u Londonu.


Iskustvo


Paparić je prije dvije godine otišao u grčki Vouliagmeni, dok je prošloga ljeta završio u Partizanu.



– Te dvije sezone donijele su doatno iskustvo, sportsko i životno. Zahvalan sam Upravi Primorja, na čelu sa Samirom Baraćem, što su prepoznali moj trud i kvalitetu.


Isto tako prepoznao sam da se u Rijeci radi jedan kvalitetan projekt i radu ću biti dio toga. Zato sam i pristao na dvogodišnji ugovor.


Prevagnulo je to što će Primorje igrati kvalifikacije za Ligu prvaka. To je jedno veliko i jako natjecanje. Trenutno ne možemo baš puno tražiti, ali to je jako dobar put za budućnost.


Petar Muslim, trofejni igrač koji ima je u karijeri osvojio olimpijsko (London 2012.) i europsko zlato, te svjetsko srebro i tri bronce, oprostio se karijere na kraju prošle sezone, pomogavši Primorju u povratku u vrh hrvatskog vaterpola.


– Zahvaljujem se Lovri na dolasku u klub. On nam je bio prva opcija. Nije bilo lako, dosta smo se borili, ali na kraju smo uspjeli. To je pun pogodak jer stvarno želimo napraviti riječku priču, sa što više momaka iz Primorja.


Lovro je s njima većinom već igrao, mislim da će to biti jedna lijepa priča i da ćemo nastaviti gdje smo stali, da nam se klub više nikad ne vrati u drugu ligu, već ide samo na stepenicu više – kaže Petar Muslim.


Škola vaterpola


Damir Glavan, dopredsjednik Primorja EB, bio je vrstan bek, osvajač olimpijskog srebra 1996. u Atlanti. On također dobro zna koliko je važan Paprićev potpis.


– Velika je stvar što se Lovro vraća u klub. Prepoznao je tu našu ambiciju i ostvarene rezultate u prošloj sezoni. Bit će veliko pojačanje, dok će mu prilagodba biti jednostavna i brza jer poznaje i voli klub.


To je velika stvar za svih nas. To nas motivira, ali i obavezuje za sezone koje dolaze. Želimo napraviti što više kako bi klub bio što stabilniji i kvalitetniji, u čemu smo uspjeli posljednjih godina.


S obzirom na to da je naglasak na radu s mladim igračima, pozvao bih sve mlade, koji su zainteresirani za školu vaterpola. Sutra oni mogu postati novi Lovro Paparić, Viktor Tončinić, Čubranići… To je ona velika i lijepa stvar koja nas sve motivira.


Uz Paparićevo predstavljanje, Samir Barać je sa suradnicima održao i sastanak Izvršnog Odbora.


– S obzirom na rezultatske uspjehe, moramo biti jači i veći na svim razinama. Što se tiče same organizacije, Peter Muslim novi je sportski direktor.


Imamo novog dopredsjednika i tri nova pridružena člana Upravnog odbora, koji će biti potvrđeni na Skupštini. No, nemamo vremena čekati.


Uz Damira Glavana, novi dopredsjednik je Domagoj Grabovac, dok su novi članovi Uprave Luka Ivančić, Hrvoje Grabovac i Kristian Tončić. To je jedna pojačan Izvršni odbor jer to vjelokupna situacija s novom sezonom zahrijeva.Primorje Er


Zahtjevna i izazovna sezona


– Liga prvaka ima novi sustav igranja. Dosta su se pojednostavila borba za daljnji plasman. Igra se samo jedan krug kvalifikacija, četiri turnira sa po četiri sudionika.


Pola ih ide dalje i tvore Ligu prvaka, ostali idu u Europski kup. S te strane imamo Europu, s druge Premier Regionalnu ligu. Hrvatsko prvenstvo se neće igrati ligaškim načinom, već će se rezultati u Regionalnoj ligi zbrajati za doigravanje.


Mi se želimo predstaviti u što kvalitetnijom izdanju. Možda ne možemo upasti među prve četiri ekipe Premier Regioanlne lige, ali možemo izbjeći opasnu zonu.


Tu je i Kup. Kaledar je vrlo zbijen. Prvi kvalifikacijski turnir Lige prvaka je već 9 i 10. rujna. Prvi dio regionalnih i europskih natjecanja mora završiti do polovice prosinca jer 7. siječnja počinje Europsko prvenstvo, dok je početkom veljače Svjetsko prvenstvo.


Od 1. ožujka do sredine svibnja treba okončati sva klupska natjecanja jer počinju pripreme za Olimnpijske igre. Kalendar je vrlo zahtjeva za igrače. Praktički imamo dva prvenstva – kaže Barać.


Reprezentacija


Prošloga ljeta Lovro Paparić je prošao pripreme s hrvatskom reprezentacijom, a onda se je poslao pismo HVS-u i zahvalio se. U konkurenciji iskusnika kalibra Josipa Vrlića i Ivana Krapića nije dobio priliku.


– Trenutno je razmišljam o reprezentaciji, ali vidjet ćemo kako će se razvijati stvari u budućnosti – kaže Paparić.