Unatoč izostancima

Nogometaši Rijeke superiorno odigrali drugu pripremnu utakmicu u Umagu, Bijeli uvjerljivi protiv slovenskog prvoligaša

Denis Frančišković

Robert Murić i Prince Ampem/Foto M. LEVAK

Robert Murić i Prince Ampem/Foto M. LEVAK

U drugoj utakmici Rijeka je djelovala puno složenije, kompaktnije i uigranije, premda je protivnik bio barem na papiru jači, riječ je o četvrtoplasiranoj momčadi slovenske Prve lige.



UMAG Nogometaši Rijeke na dojmljiv su način i superiorno odigrali drugu pripremnu utakmicu, ovog puta u više proljetnim nego zimskim uvjetima uvjerljivo su svladali slovenskog prvoligaša Bravo – 3:0. A moglo je biti za Riječane još uvjerljivije da je Abass u 85. minuti realizirao najstrožu kaznu. No, vratar mu je obranio slab udarac, jednako kao i Bušnji u završnici ogleda s Domžalma (87′) kada su Bijeli poraženi (2:3).


Rijeka – Bravo 3:0

Prijateljska utakmica: Rijeka – Bravo 3:0 (2:0). SC Stella Maris. Sudac: Mateo Čalić (Marčana). Pomoćnici: Dizdarević i Nikolić. Strijelci: 1:0 Lepinjica (35′), 2:0 Murić (42′), 3:0 Abass (46′).


RIJEKA: Labrović (od 46′ Zlomislić), Čestić (od 75′ Djibrilla), Lepinjica, Galović (od 69′ Dujmović), Braut, Selahi (od 69′ Kukoč), Gnezda Čerin (od 46′ Velkovski), Vukčević (od 46′ Merkulov), Murić (od 69′ Simčić), Drmić (od 46′ Abass), Ampem (od 46′ Abass).




BRAVO: Fink, Tontelj, Križan, Ramić, Španring, G. Trdin, Nsana, Kancilija, Bajde, Gradišar, Šme. Još su igrali: Vodeb, Orbanić, K.Trdin, Sivonjić, Rahmanović, Kirm, Selan, Puconja.

Foto galerija: Prijateljska utakmica: Rijeka - Bravo Foto: Mateo Levak


U drugoj utakmici Rijeka je djelovala puno složenije, kompaktnije i uigranije, premda je protivnik bio barem na papiru jači, riječ je o četvrtoplasiranoj momčadi slovenske Prve lige. Uz to momčad Gorana Tomića bila je kao i u prvoj utakmici izrešetana ozljedama, uglavnom zbog viroza, ali i sitnijih ozljeda nedostajala su čak osmorica (Vučkić, Pavičić, Obregon, Vuk, Tomečak, Smolčić, Krešić i Liber). S druge strane bila je to prava prigoda za neke nove taktičke zamisli i nravno – prinove.


Rijeka je počela utakmicu s tri braniča s time da se Lepinjica neočekivano našao u ulozi libera. Podršku u užoj obrani davali su mu stoperi Čestić i Galović, dok su bokovi prepušteni Brautu i Vukčeviću. Gnezda Čerin i Selahi bili su u ulogama defenzivnijih veznih, Ampem i Murić na krilima i Drmić u vršku napada. Riječani su u početku djelovali dosta suzdržano, toliko da su Ljubljančani imali dvije velike šanse. U 24. minuti Kancilija je nakon greške Čestića pobjegao po lijevoj strani i tukao iskosa, ali Labrović se dobro protegnuo i spasio mrežu. Četiri minute kasnije obranio je još jedan opasan udarac istom igraču. U tim trenucima riječka je obrana bila u nekom raskoraku, no kako su odmicale minute sve je izgledalo puno bolje.


Tomićeva momčad povela je u 35. minuti, Murić je uvacio iz slobodnjka iskosa, a Lepinjica dobro poletio zrakom u buketu igrača i glavom poslao loptu u mrežu – 1:0. Do odmora Murić je još jednom prezentirao svoju kvalitetu. U 42. minuti Ampem je povukao dobru kontru i pronašao Murića na desnoj strani, on u svom stilu izbacio igrača i lijevom nogom iskosa pogodio mrežu – 2:0. Već toliko puta viđeno od Murića, a za protivnike opet “neuhvatljivo”…


U drugom poluvremenu Velkovski je preuzeo ulogu direigenta uže obrane, odnoso sreišnjeg braniča uz Galovića i Čestića, a Lepinjica preselio na mjesto zadnjeg veznog igrača u paru sa Selahijem. Merkulov i Bušnja bili su zaduženi za lijevu stranu, a Abass za poziciju pervog napadača. I već na samom početku nastavka Abass je postavio, pokazalo se konačan rezultat. Murić je opet inicirao napad, Bušnja pobjegao obranio po lijevoj strani i nesebično asistirao za Abassa kojem nije bilo teško matirati vratara iz blozine – 3:0.


Do kraja prigodu su dobile i mlade snage. Dujmović i Kukoč djelovali su mirni u pasu i sigurni, Simčić svojom pokretljivošću daje naznake da se na njega ozbiljno mora računati. Bristrića ovog puta nije bilo u konkurenciji…


Riječani su dobro spajali pasove, kvalitetno se postavljali i bili opasni po gol protivnika. U 81. minuti veliku šansu imao propustio je Bušnja koji je iskosa pucao pravo u vratara. I onda je Kurtović srušio Abassa, ali on nije uspio zapečatiti Rijekinu pobjedu ko aj epo prikazanom mogla izgledati uvjerljivije. Za Tomića je svakako veliko ohrabrenje i to što Ljubljančani nisu uspjeli stvoriti velik broj prigoda, u drugom poluvremenu praktički niti jednu opasniju.


Rijeka nastavlja s pripremama u Umagu, u srijedu igra s mađarskim Budafokijem, u četvrtak s momčadi Slovačko iz Češke nakon čega će uslijediti povratak na Rujevicu. U planu je još jedna utakmica, točnije generalka pred Dinamo, a kao suparnike se spominje momčad Triglava.