Skupa rasprodaja

Nogometaši Rijeke još su samo teoretski u igri za drugo mjesto, a pobjeda u Zaprešiću potvrđuje Europu

Denis Frančišković

Foto R. BRMALJ

Foto R. BRMALJ

Riječanima bi se trebao poklopiti idealan scenarij po kojem Lokomotiva neće osvojiti četiri, a Osijek pet bodova. No, to je prilično nerealno iako »bijeli« ne odustaju, do kraja jure po svih devet bodova. Osijek će po svemu sudeći imati »meč-loptu«



RIJEKA Lokomotiva 60, Osijek 59, Rijeka 55, Hajduk 54. Startne su to pozicije kvarteta HNL-a koji lovi europske ulaznice tri kola prije kraja prvenstva. Čvor neizvjesnosti počeo se bitno rasplitati već u prošlom kolu, sasvim je jasno da se borba za drugo mjesto i kvalifikacije za LP pretvorila u »mrtvu utrku« Lokomotive i Osijeka, dok Riječanima za potvrdu Europe praktički trebaju dva boda. Hajduk je u najnezavidnijoj poziciji, a uz to na ruku mu ne ide i najteži raspored, čekaju ga Dinamo i Inter u gostima te domaći Jadranski derbi s Rijekom.


U cijeloj toj završnoj priči Osijek jedini ima dva domaćinstva i po svemu sudeći »meč-loptu«, sudar s »lokosima« u Gradskom vrtu u posljednjem kolu. A i forma Osječana je najbolja u posljednjih pet kola, osvojili su 13 bodova, Lokomotiva 11, Rijeka samo 4, a Hajduk također skromna 3 boda.


Situacija iz riječkog kuta? Pobjeda u Zaprešiću potvrđuje Europu, a šanse za drugo mjesto na razini su teoretskih kalkulacija, sastav Simona Rožmana po tom pitanju dakako ne odlučuje sam o svojoj sudbini. U svemu bi se trebao poklopiti neki idealan scenarij po kojem Lokomotiva neće osvojiti četiri, a Osijek pet bodova.




No, to je nerealan scenarij iako »bijeli« ne odustaju, do kraja jure po svih devet bodova. Što je s druge strane i realno s obzirom na položaj i stanje Zaprešićana i Puljana, ali i Splićana koji su itekako uzdrmani posljednjim porazima.


Kulešević najbolji


Koji su plusevi minusi sastava Gorana Tomića, Ivice Kulenovića, Simona Rožmana i Igora Tudora u završnom »obračunu« za Europu?


LOKOMOTIVA
Plus: Forma i atmosfera veliki su zamašnjak Tomićeve momčadi koja je doživjela samo jedan poraz (Osijek) u posljednjih 12 utakmica. Uz to ostvarila devet pobjeda i dva remija te dobila prepoznatljiv trenerov rukopis. »Lokosi« su druga domaćinska momčad HNL-a, kao i Osijek s osvojenih 40 bodova, iza Dinama (44). Momčad su koja je više godina na okupu, sada konačno sazrijela, a Uzuni i Kastrati, ubojiti strijelci i posebno asistenti (zajedno 16 asitencija), udarna snaga »lokosa«.


Minus: U ovom trenutku teško je naći neki veliki minus Tomićeve momčadi, jednako kao i naći pravi plus u onoj Tudorovoj. Možda malo suženiji kadar i činjenica da momčad igra na visokoj razini te je pitanje može li do kraja zadržati visoki ritam.


OSIJEK
Plus: Po formi Osječani su trenutno najkonstantiji, tu su i sve bolja atmosfera i neosvojivost Gradskog vrta. Kulešević je sa 17 bodova najbolji trener u nastavku lige koji ne zna za poraz, ispred Tomića (14). Zanimljivo, na njihovim posljednjim ogledima malo je golova, čak četiri pobjede ostvarili su s rezultatima 1:0 (Hajduk, Rijeka, Inter, Lokomotiva).
Marić, prvi strijelac lige (19 golova), Bočkaj, igrač velikih poteza i Škorić udarna su snaga triju linija Osječana.


Minus: Momčad je u nekim ranijim utakmicama, poglavito protiv slabijih protivnika, teško izlazila na kraj i gubila bodove. To je sindrom koji je dugo prati »plavo-bijele«, pitanje je jesu li ga se konačno riješili.


Samopouzdanje bijelih


RIJEKA
Plus: Veliki zamašnjak Rožmanovoj momčadi zasigurno je posljednja pobjeda nad Dinamom. Riječani imaju neospornu kvalitetu i formu su tempirali baš za završnicu i napad na novo Rabuzinovo sunce. Pandur je sve sigurniji među vratnicama, Čolak i Andrijašević protiv Dinama opet su bili oni pravi, prepoznatljivi i ubojiti, a Rožmana može radovati i povratak sve boljeg Pavičića. »Bijeli« su u ovom trenutku možda i malo rasterećeniji u ligaškom natjecanju. Uz to druga su gostujuća momčad lige (23) iza Dinama.


Minus: Oscilacije u formi i igra »hladno-toplo«. Riječani se dugo muče s realizacijom, a obrana je dosad dobivala puno jeftinih golova. Problem za Rožmana su i stalne rotacije u momčadi (ozljede, kartoni).


HAJDUK
Plus: U igri Splićana teško je u ovom trenutku naći bilo kakvu pozitivnu stvar. Tudor nije u svom mandatu uspio stvoriti prepoznatljive obrise igre, momčad je puno bolje izgledala pod prijašnjim trenerom.


Minus: Hajduk je u posljednji pet utakmica četiri puta poražen. Ima iznimno težak raspored u sljedeća dva kola. Brojne Tudorove promjene nisu dovele do standardnosti, a dojam je i da je bitno narušeno samopouzdanje momčadi.


Riječani pobjegli u Fužine

Nogometaši Rijeke od jučer su u Fužinama gdje bi mogli ostati i do kraja tjedna te direktno iz svoje goranske baze otputovati na gostovanje kod Intera. Smještaj je po običaju u hotelu Bitoraj, a trenira se na terenima županijskog ligaša Omladinca u obližnjim Vratima. Stanje tamošnjeg travnjaka odlučivat će hoće li se možda posljednji trening ipak održati na Rujevici.