Peter Lerant

Slovak koji je nosio bijeli dres upozorava: “Nešto ne štima u hrvatskoj vrsti, Škotska se mora dobiti”

Denis Frančišković

Peter Lerant

Peter Lerant

Drugo poluvrijeme protiv Češke bilo je onakvo kako je Hrvatska trebala igrati od početka - rekao je Lerant



RIJEKA Jučer su na EURO-u na djelu bile obje reprezentacije nekadašnje zajedničke države, Česi su otkinuli bod Hrvatskoj, a Slovaci ostali praznih ruku u sudaru sa Šveđanima. Zanimljivo, i na jednoj i na drugoj utakmici golovi su zabijani s »bijele točke«. Uoči trećega kola i Češka i Slovačka stoje jako dobro, s četiri, odnosno tri boda i dobrim izgledima za plasman u drugi krug. Hrvatska je u nezahvalnoj poziciji, pobjeda nad Škotskom nalaže se kao imperativ…


– Utakmica Hrvatske i Češke bila je utakmica s dva različita poluvremena. Hrvatska u prvom dijelu nije bila toliko aktivna, a Česi su pokazali čvrstu i kompaktnu igru te je Češka bila nešto bolja – kaže Peter Lerant, nekadašnji slovački prvotimac Rijeke. – Jedanaesterac? S jedne strane znam u kakvim situacijama se nalaze stoperi i kakve su to reakcije. Lovren je imao igrača više iza leđa. No, odlučio je VAR, po Schickovoj ozljedi vidjelo se da je kontakt ipak postojao. Drugo poluvrijeme bilo je onakvo kako je Hrvatska trebala igrati od početka. Perišić je zabio prekrsan gol, pokazao je klasu na krilu. Bilo je još dobrih prilika, prije svega onih Vlašića i Petkovića. Oni su mogli prelomiti utakmicu. No, na kraju kao da su svi bili zadovoljni remijem i jedva čekali da utakmica završi. Nitko nije želio riskirati i izgubiti taj jedan, ali obostrano važan bod. Sad je jasno da se mora dobiti Škotska, u suprotnom treba reći da nešto ne štima u hrvatskoj vrsti – smatra Lerant.


Češki mentalitet


Češka je zasad ugodno iznenađenje, dojam je da je na putu da opet složi konkurentnu nacionalnu vrstu.




– Česi su čvrsti i krasi ih taj poseban mentalitet. I češka liga je više ona koja se bazira na fizičkoj spremi. Tamo se igra nogomet sličan onome u Poljskoj. Pokazali su se fizički spremni, kompaktni i trkački dobri. Puno toga baziraju i na Schickau, koji je opet prezentirao kvalitetu. Bili su jedno vrijeme u krizi, a sad opet imaju dobru momčad – dodaje Peter Lerant.


Njegova Slovačka je napravila mini senzaciju pobjedom nad Lewandowskim i društvom, no potom je minimalno poražena od Šveđana.


– Prvih pola sata naša reprezentacija nije odigrala ništa posebno. Nismo mogli spojiti tri, četiri pasa i čini mi se da nam je igra bila predefenzivno postavljena. Nisam baš shvatio dvije promjene izbornika, na desnoj strani igrala su dva obrambena igrača. Po meni je to malo predefenzivna postava, a nismo imali niti sigurnost na lopti. Nakon toga smo imali dobrih trenutaka u igri, vratili smo se u utakmicu. No, generalno nije to bila neka jako pamtljiva utakmica, ni Švedska nije ništa posebno pokazala. Izuzev njihovog napadača Isaka koji je pokazao individualnu kvalitetu – analizira bivši igrač Bijelih.


U nastavku je dosuđen jedanaesterac za Švedsku, a mogao je biti i za Slovake…


– U drugom poluvremenu Švedska je malo bolje i više igrala, a pred kraj je stigao i taj njihov pogodak s »bijele točke«. Dubravka je prije toga imao dvije, tri obrane, a kasnije je srušio igrača za jedanaesterac. Pri kraju smo trebali i dobiti jedanaesterac nakon igranja rukom švedskog igrača, ali sudac, nažalost, tako nije mislio. Bilo bi jako dobro da smo uzeli bod, ali smo, s druge strane, trebali bolje igrati da bismo ga zaslužili. Trebali smo malo opuštenije igrati nakon pobjede nad Poljskom koju nitko nije očekivao. Naglašavam, malo su mi neshvatljive te promjene izbornika koje nisu bile potrebne.


Možemo s Furijom


Slovačku u posljednjoj utakmici skupine čekaju kvalitetni Španjolci.


– Španjolci igraju nogomet s posjedom, možda malo dosadan, a protiv Šveđana nisu bili na visini. Mi se više držimo u bloku i igra nam i remi. Šveđani su već pokazali da se može s Furijom, tako da ništa nije nemoguće. No, naši igrači moraju odigrati puno bolje nego protiv Šveđana. To mora biti aktivnija igra, a ne na refule – tvrdi Lerant.


Tko je dosad po Lerantovom mišljenju najviše pokazao na EURO-u?


– Dosad mi se najviše svidjela igra Italije. Nekad nam se svima ne da gledati Serie A koja zna biti monotona i s previše taktički koncipiranih utakmica. No, ova momčad »Azzurra« kao da gaji drugačiji tip nogometa. Svi su iza lopte, svi idu u napad, a oduševio me lijevi bočni Spinazzola, koji strašno istrči u oba smjera. Talijani igraju baš taj moderan nogomet, a još kad Immobile bude imao malo više sreće u završnici, bit će to sve još puno bolje za Mancinijev sastav. Vidi se harmonija u redovima Talijana i lijepo ih je gledati. Tu je, naravno, i Francuska, vidi se da imaju vrhunsku individualnu kvalitetu. Englezi, Nijemci, Nizozemci, Belgijanci… imaju dobre momčadi tako da očekujemo zanimljiv nastavak EURO-a – zaključuje Lerant.