Hrvatska vs. Slovačka

Nekadašnji branič Rijeke poručuje iz Slovačke: “Strah me ranog gola, to bi nas moglo dotući”

Davor Petrović

Peter Lerant/Foto Arhiva NL

Peter Lerant/Foto Arhiva NL

Izbornik Štefan Tarkovič je izložen prigovorima, koji traju od Europskog prvenstva. Te kritike bile su opravdane jer igramo ziheraški defenzivno - kaže LerantZAGREB  Poraz na gostovanju kod Rusije sveo je na minimum izglede Slovačke za plasman na Svjetsko prvenstvo i, kako kaže Peter Lerant, izazvao veliko razočaranje. Lerant je u Rijeci igrao od 2004. do 2007. godine, odigrao ukupno 86 utakmica, domaćih i europskih i pritom zabio četiri gola. Igrao je u vrijeme dok su boje Bijelih branili Radman, Tkalčević, Mujdža, Tadić, Erceg, Mitu, Linić, Dunković, Ah. Sharbini… Bio je na neki način zaštitni znak Rijekine obrane i dobri duh tadašnjih momčadi.


– Nogometno nismo tamo gdje ljudi misle da bismo trebali biti. Sigurno je da imamo igrače s kojima bismo morali bolje stajati u ovakvoj konkurenciji. Rusija je nastupila bez nekoliko važnih igrača i svejedno je pobijedila, iako smo imali veliki posjed lopte i nekoliko dobrih prilika. Izgubili smo od ruske B ekipe i za nas je sada sve gotovo – objašnjava nekadašnji stoper Rijeke.


Teorija


Kakve su reakcije slovačke javnosti nakon takvog ishoda?


– Razočaranje je veliko, a izbornik Štefan Tarkovič je izložen prigovorima, koji traju od Europskog prvenstva, gdje smo pobijedili Poljsku i izgubili od Švedske i Španjolske. Te kritike bile su opravdane jer igramo ziheraški defenzivno. Smatram da imamo dovoljno kvalitetne igrače za ofenzivniju igru. Jednostavno, nešto nam nedostaje.


Kakvu reakciju slovačkih reprezentativaca očekujete u Osijeku nakon svega? Hoće li skroz potonuti ili će se trgnuti, sa željom da pokažu koliko vrijede?
– Bilo bi sramotno da utakmicu s Hrvatskom odigramo samo zato što moramo. To nam se ne smije dogoditi. Znam da atmosfera nije i ne može biti pozitivna, ali vjerujem da će naši igrači skupiti glave i pokazati da posjeduju kvalitetu. Na kraju krajeva, teorija nam još uvijek nudi minimalne izglede za osvajanje drugog mjesta.


Što onda očekujete od te utakmicu?


– S obzirom na sve što nam se događalo u ovim kvalifikacijama, strah me da ne primimo rani gol. Mislim da bi nas to moglo dotući i odvesti prema uvjerljivom porazu jer igramo sa suparnikom koji ima renome i kvalitetu. S druge strane, uspijemo li zabiti prvi gol na utakmici, sve će biti otvoreno. U Bratislavi smo izgubili od Hrvatske, ali to je bila naša najbolja utakmica u ovim kvalifikacijama i ne bi bilo nezasluženo da smo osvojili barem bod.


Profesorske igre


Slovačka je odigrala neriješeno s Ciprom i Maltom, a zatim je pružila dobre partije protiv Hrvatske i Rusije. Je li tu problem mentalitet?


Sigurno je da se radi o glavi. Jednostavno, kod igrača se stvori dojam da protiv autsajdera mogu igrati »profesorski«, bez da se oznoje i zaprljaju dres reprezentacije. Nedopustivo je da su motivirani samo za velike utakmice. Pa ni Hrvatska si ne može svaki put dopustiti da s Ciprom i Maltom igra »profesorski«, a ima veću kvalitetu od nas. Slovačka sa svakim mora igrati na maksimumu. Izostane li tih sto posto, postajemo prosječna reprezentacija


Kako vam izgleda hrvatska reprezentacija?


– Uspješno ste proveli smjenu generacija i pokazali da imate potencijal. Naravno, tu će biti grešaka od strane mladih igrača, kao što je pokazao EURO, ali sve to je dio nogometnog sazrijevanja. Za vaše talente je velika stvar što imaju Luku Modrića, Ivana Perišića, Marcela Brozovića i druge senatore. Uz takve klase lakše je steći samopouzdanje i stasati. Morate biti svjesni da je stvaranje momčadi proces koji traje dugo vremena. Što se mene tiče, siguran sam da će Hrvatska za koju godinu opet biti tamo gdje je svi želite vidjeti – zaključuje Lerant.


Rijeka ostala u srcu

Pratite li Rijeku u ovoj sezoni?


– Naravno. Rijeka mi je ostala u srcu. Nisam gledao puno utakmica, ali stalno pratim rezultate. Osim toga, bio sam trener u Seredu koji ima suradnju s Rijekom. Tako su kod mene na posudbi bili Denis Bušnja, Matej Vuk i David Nwolokor. Raduje me što je Rijeka prva i nadam se da će tu ostati do kraja prvenstva – kaže Peter.