Vjekoslav Matetić

Izbornik trofejnih hrvatskih boćara i direktor svih reprezentacija: “Majice prvaka svijeta ne padaju s neba”

Zlatko Horvat

Vjekoslav Matetić/V. KARUZA

Vjekoslav Matetić/V. KARUZA

Karlo Šaban je u deset dana osvojio dva zlata, dobio je dvije majice svjetskoga prvaka. Ne pada to s neba. Čovjek definitivno treba imati nešto, biti talentiran, jak u glavi, ali bez rada i treninga nema uspjeha - kaže Matetić



RIJEKA  Hrvatska boćarska reprezentacija vratila se s dva zlata i dvije bronce sa Svjetskoga prvenstva u Mersinu, tjedan dana ranije na Svjetskom U-18 i U-23 prvenstvu, održanom u francuskom Montbrisonu, osvojeno je čak sedam medalja, od čega su tri medalje bile zlatne, one Žarka Jerčinovića (U-18) u preciznom, Duje Pirića (U-23) u preciznom te Karla Šabana i Luke Gašpara (U-23) u paru. Karlo Šaban se u Jadranovo vratio sa zlatom i iz Turske, osvojeno u paru s Marinom Ćubelom, dok je jedno zlato osvojio Pero Ćubela. Ova berba odličja navukla je širok osmijeh na lice Vjekoslava Matetića, izbornika hrvatske reprezentacije i direktora svih hrvatskih boćarskih reprezentacija.


– U posljednje vrijeme dolazim do zaključka da se percepcija boćanja mijenja. Puno je ljudi koji shvaćaju koliko je odricanja potrebno da bi se postigli rezultati koji su ostvareni u Turskoj. Karlo Šaban je u deset dana osvojio dva zlata, dobio je dvije majice svjetskoga prvaka. Ne pada to s neba. Čovjek definitivno treba imati nešto, biti talentiran, jak u glavi, ali bez rada i treninga nema uspjeha – kaže Vjekoslav Matetić.


Mlada reprezentacija


Najstariji od osvajača odličja u Mersinu je 30-godišnji Marino Milićević, dok najmlađi Karlo Šaban ima 22 godine. Izbornik ima nekoliko godina mirnog sna.




– Napravio sam jedan određeni pomak. Smatram da mladost mora biti nositelj igre u reprezentaciji i pripremam teren da nam se ne dogodi ono što nam se dogodilo baš ove godine. Leo Brnić je odustao od nastupa za hrvatsku reprezentaciju zbog klupskih obaveza, dok je Bruno Kraljić odustao u posljednji trenutak zbog privatnih problema. Unatoč svemu, mi smo napravili vrhunski rezultat. Dvije zlatne i dvije brončane medalje su ono što bismo odmah potpisali. Mi se guramo u boćarske velesile i kad otiđemo na velika natjecanja, očekujemo komplet odličja. Sada nam je izmakla očekivana medalja u štafetnom izbijanju, s Brunom Kraljićem smo možda i u toj disciplini mogli imati fenomenalan rezultat. Ovako smo Marina Ćubelu morali opteretiti dodatnim nastupom, a na ovakvom prvenstvu nastupiti u tri discipline je puno i previše.


Početak nije bio blistav, ali zato je finiš bio briljantan.


– Prvenstvo smo otvorili dosta loše. Pero Ćubela je otvorio dosta loše u preciznom izbijanju, kobna je bila prva serija po dolasku i dugoga putovanja. Osim toga, podloga je bila loša, naše boće su se jako odbijale i to je bio šok za igrače. Ta prilagodba je morala učiniti svoje i učinila je u toj disciplini i to loše po nas. No, na kraju je ispalo odlično, ja sam sretan i prezadovoljan učinkom.


Sjajna atmosfera


Pero Ćubela je rekao da se u Jadranovu stvaraju odlični boćari, ali i dobri ljudi…


– Mogu se pohvaliti da to želim najprije u svojem klubu, a onda i šire. U reprezentaciji mi je jako bitna sportska atmosfera, sportski duh. Dečki su odgovorni prema treninzima, školi, obitelji. Imam neku godinu i mogu od igrača nešto tražiti. Imamo fantastičnu klimu u klubu i reprezentaciji. Ovo je već drugo ili treće veliko natjecanje na koje dolazimo s fenomenalnom atmosferom. Podstrek je dobar rezultat, ali to je i sam odnos igrača, to su sve prijatelji. Mene raduje i njihov odnos s igračima iz drugih reprezentacija.


Izbornik će naći način kako dignuti Marina Milićevića, koji već nekoliko velikih natjecanja gubi tijesno, unatoč odličnom rezultatu.


– Marina iznimno cijenim kao čovjeka, ali i kao sportaša. Nema boćara koji je toliko odgovoran prema svojem sportu. Fantastično se spremao za Mediteranske igre, kao i za Svjetsko prvenstvo. On je to i pokazao u svojim nastupima. Imao je sjajnih 47 pogodaka, ali je njegov suparnik pogodio svih 49…