Epilog derbija

Euforija trese Dinamo, ali vrijeme Jakirevićevog potvrđivanja tek dolazi

Davor Petrović

Foto V. KARUZA

Foto V. KARUZA

Kratkoročno, tu su dva ogleda finala SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa s Rijekom, a dugoročno europski nastupi u idućoj sezoni



ZAGREB Nije tajna da je epilog nedjeljnog derbija na Rujevici gurnuo Dinamo u idealnu poziciju za osvajanje novog naslova prvaka, a samim time i Sergeja Jakirovića na korak do prvog trenerskog trofeja u Hrvatskoj. Modrima je, u ovom trenutku za to potrebno pet bodova u završna tri kola SuperSport HNL, i to u slučaju da Rijeka naniže tri pobjede. Naime, u takvom raspletu bi te dvije momčadi bile izjednačene na vrhu, a Dinamo bi postao prvak zbog boljeg međusobnog omjera.


Naravno, to ne znači da je već sada sve odlučeno jer je, na kraju krajeva, nedjeljni derbi na Rujevici pokazao koliko nogomet zna biti prevrtljiv i (ne)milosrdan, kako za koju momčad. No, u ovom trenutku nitko ne može osporiti činjenicu da je Jakirović konačno zacementirao svoju poziciju u Maksimirskoj 128. Štoviše, teško se oteti dojmu da se atmosfera vratila na razinu onog čuvenog 21. kolovoza prošle godine, kada je napustio Rujevicu u velikoj brzini, kao da se evakuira pred erupcijom vulkana.


Opravdanja


Prekaljeni treneri često znaju istaknuti da pobjede sakrivaju sve mane, dok porazi stvaraju varljivi dojam da je baš sve pogrešno. Danas Maksimirsku 128 trese žestoka euforija, a to, pak, znači da je aktualan onaj prvi dio prethodne rečenice. Ogromna većina navijača Dinama sada glorificira Jakirovićev lik i djelo, samouvjereno tvrdeći da je dokazao svoju trenersku klasu u zadnjih mjesec i pol dana, a svaki njegov potez tretira se kao zlatni dodir. Modri su, naime, u spomenutom razdoblju stigli do devet uzastopnih pobjeda.




Danas je pod tepih zaguran prvi dio sezone, tijekom kojeg je Jakirovića na klupi držao samo strah odgovornih iz Maksimirske 128 od novih troškova, nakon milijunskih otpremnina za njegove prethodnike, Antu Čačića i Igora Bišćana. Štoviše, sa svih strana se serviraju opravdanja da su u tom razdoblju stvari izgledale loše zbog europskih obaveza koje su trošile momčad.


Lokomotiva


Doduše, pogled na raspored tog dijela sezone pokazuje da je Dinamo bilježio mizerne rezultate u SuperSport HNL-u uoči ogleda Konferencijske lige, a ne nakon njih. Plus, poraz od Lokomotive na početku drugog dijela sezone stigao je tri tjedna prije prve utakmice s Betisom.


Konkretnije, niti su ti rezultati značili da je Jakirović loš stručnjak, niti aktualna ostvarenja ne znače da je u zadnjih mjesec dana stasao u svjetsku trenersku klasu. Zapravo, nije pretjerano reći da za njega tek dolazi razdoblje definitivnog potvrđivanja. Kratkoročno, tu su dva ogleda finala SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa s Rijekom, a dugoročno europski nastupi u idućoj sezoni. Tek nakon toga će se vidjeti koliko su čvrsti temelji aktualne euforije.