SP u boćanju

Hrvatska boćarska reprezentacija osigurala dvije medalje na SP-u

Zlatko Horvat

Ria Vojković i Carrolina Bajrić

Ria Vojković i Carrolina Bajrić

Ria Vojković i Carrolina Bajrić u četvrtfinalu štafeta pobijedile su predstavnice Čilea (42/51:32/51) i plasirale se u polufinale, u kojem su i Ria Vojković i Marino Milićević u mješovitoj štafeti



RUMILLY Hrvatska reprezentacija osigurala je prve dvije medalje na Svjetskom prvenstvu za boćarice i mješovite discipline u francuskom Rumillyju. Prve su to uspjele Ria Vojković i Carrolina Bajrić, koje su u četvrtfinalu štafeta pobijedile predstavnice Čilea, Sabrinu i Melisu Polito Molina (42/51:32/51) i plasirale se u polufinale, gdje ih čekaju Slovenke Nina Volčina i Tadeja Petrič, koje su bile uspješnije od Talijanki (46:40). U drugom polufinalu sastaju se Kineskinje Guo i Cheng Ate Francuskinje Armanet i Barazzutti.


U mješovitoj štafeti, posljednjoj disciplini drugog dana, Ria Vojković i Marino Milićević plasirali su se polufinale. Medalju su osigurali četvrtfinalnom pobjedom nad talijanskim parom Traversa/Pegoraro s 51:48.


Dvije medalje su osigurane, ali prava berba tek predstoji.U paru klasično Carrolina Bajrić i Nikol Belasić su izborile četvrfinale. Prvo mjesto u skupini potvrdile su sjajnom igrom i pobjeda protiv Španjolske s uvjerljivih 13:0.




Ria Vojković s dvije je pobjede u pojedinačnom klasično osigurala prvo mjesto u skupini i još jedan četvrtfinale za Hrvatsku. Najprije je pobijedila Japanku Masako Oraki 13:5, a nakon toga Kineskinju Xiping Cheng s 13:3.


Nastup je u četvrtfinalu završila debitantica, 15-godišnja Ema Maršanić. U četvrtfinalu bolja je Eme bila je Turkinja Inci Ece Öztürk s 39/45:29/41. No, za mladu hrvatsku boćaricu ovaj nastup puno će značiti u velikim natjecanjima koje slijede idućih godina.


Nives Jelovica pogodila je 21 punat u prvoj seriji preciznoj izbijanja, što je drugi rezultat. Uspješnija je bila jedino Nataša Antonjak iz Srbije s 24 punta. S obzirom na to da je osmoplasirana Turkinja Fatiha Targhaoui pogodila tek 12 punata, Nives je praktički u četvrtfinalu. No, danas u drugom dijelu kvalifikacija, koje počinju u 13.30 sati, može ući puno mirnije, a dobar plasman znači lakšu suparnicu kada krene nokaut faza.


U mješovitim krugovima, nakon poraza na startu prvenstva, Nives Jelovica i Marin Ćubela osvarili su pobjedu protiv predstavnika Tunisa (Hannachi/Zouaoui) s 27:24. Za prolaz potrebna im je pobjeda u baražu protiv slovenskog para u susretu koji počinje u 10.30 sati. Hrvatska delegacija bila je i na primanju koje su organizirali gradonačelnik Christian Heison i Grad Rumilly za sudionike Svjetskog prvenstva.