Liga prvaka

Statistika večeras ne ide u prilog Bayernu, a Müller ima i dodatni motiv

Davor Petrović

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Bayern je klub bogate tradicije i ima veliku povijest u ovom natjecanju. Jako ih poštujemo i znamo da su na prvoj utakmici bili bolji od nas - kaže Carlo Ancelotti



MADRID Real Madrid i Bayern večeras se bore za finale Lige prvaka, s time da Thomas Müller ima dodatni motiv u obliku individualnog dostignuća. Naime, njemu bi ova utakmica trebala donijeti 151. nastup u najelitnijem klupskom natjecanju na svijetu, čime će se izjednačiti s Xavijem Hernandezom na petom mjestu vječne ljestvice. Više od toga ostvarili su samo Cristiano Ronaldo (183), Iker Casillas (177), Leo Messi (163) i Karim Benzema (152).


Zadnja brojka jasno pokazuje gdje je dodatni motiv za Müller koji će 13. rujna ove godine proslaviti 35. rođendan. Prođe li Bayern u finale, vjerojatno će mu se pružiti prilika i za 152. nastup u Ligi prvaka čime bi se izjednačio s Benzemom na četvrtom mjestu. Naravno, to je ipak sekundarno u odnosu na uspjeh kluba kojem se pridružio kao desetogodišnjak.


– Bit će to izjednačena utakmica, a odlučivat će najsitnije nijanse. Puno stvari u nogometu svodi se na učinkovitost. Na primjer, u Bundesligi smo na utakmici protiv Stuttgarta imali dvije velike prilike u drugom poluvremenu kod rezultata 1:1. Nismo ih iskoristili i izgubili smo. Sve se svodi na to. Momčad koja iskoristi svoje prilike pobjeđuje. Tu se radi se o milimetrima. Mi moramo biti smireni i koncentrirani u trenucima kada dođemo do prilika koje ćemo sigurno stvoriti – objašnjava Müller uoči večerašnjeg uzvrata na legendarnom stadionu Santiago Bernabeu.


Kontre




Bayern je na svom terenu imao 2:1 i inicijativu, ali to mu nije bilo dovoljno za više od neriješenog rezultata 2:2. Bolje rečeno, Real Madrid je na prvoj utakmici po tko zna koji put pokazao da se može izvući iz najtežih situacija. Na kraju krajeva, tu lekciju je u četvrtfinalu Lige prvaka naučio Manchester City.


– Igra Real Madruda može biti raznovrsna, ovisno o razvoju događaja na utakmici. Oni su se u stanju povući i braniti se bez problema jer znaju da imaju izvrsne igrače za kontre. Već se dosta puta pokazalo da taj koncept dobro funkcionira njih. Uostalom, nije slučajnost to što su u posljednjih nekoliko stalno u polufinalu Lige Prvaka. Real može biti opasan na toliko puno načina… Međutim, sigurno se može igrati protiv njih – dodaje Müller.


Uz njega, dodatni motiv ima i Harry Kane kojem nedostaje jedan pogodak za stizanje Waynea Rooneya, do sada najučinkovitijeg engleskog strijelca u Ligi prvaka s trideset golova. U ovom slučaju ne treba ni isticati da je klupski uspjeh primarni cilj. Naime, Kane je prošlog ljeta prešao iz Tottenhama u Bayern da konačno osvoji neki trofej u seniorskoj karijeri.


Čarobna noć


Statistika, pak, ne ide u prilog Bayernu koji je zadnju pobjedu u Madridu uknjižio prije 23 godine, što je jako puno vremena za klubove na vrhunskoj razini. U međuvremenu su Bavarci u sedam navrata gostovali kod Reala i nisu se proslavili, iako su u dva navrata izborili prolazak na iduću stepenicu nokaut faze Lige prvaka zahvaljujući boljem izvođenju jedanaesteraca, odnosno odavno ukinutom pravilu gola u gostima.


– Jako smo uzbuđeni jer bi ovo mogla biti čarobna noć za klub, ali znamo da postoje i problemi s kojima se možemo sresti. Možda će nam život postati kompliciraniji za vrijeme utakmice jer Bayern je klub bogate tradicije i ima veliku povijest u ovom natjecanju. Jako ih poštujemo i znamo da su na prvoj utakmici bili bolji od nas. Vjerujemo u sebe, ali znamo da si ne smijemo dopustiti pad koncentracije niti na sekundu – zaključuje Carlo Ancelotti.