Kvalifikacije

Azzurima upitna obrana naslova. Engleska dovela Italiju u neugodnu situaciju za Euro

Igor Duvnjak

Reuters

Reuters

I dok Luciano Spaletti kuka kako je poraz na Wembleyju pretjeran, europski prvaci moraju u finišu dobiti Ukrajinu i Makedoniju, ne uspiju li, u dodatnim kvalifikacijama moguć suparnik i Dalićeva Hrvatska



RIJEKA – Nepredvidive su i čudne nogometne piste, tko zna koga se može susresti iza nekog od zavoja. Tko zna, možda se u jednom od tih mogućih scenarija oči u oči u konačnom dvoboju za odlazak na Europsko prvenstvo susretnu Luciano Spalletti izbornik Talijana, aktualnih europskih prvaka i strateg hrvatske reprezentacije Zlatko Dalić. Obojica su za kormilom posada koje se diče donedavnom slavnom prošlošću, ali su im posljednji rezultati, kao što listopadske bure odnose lišće, ogoljeli slabosti u momčadima, toliko da im je odlazak na Euro stavljen pod itekakav upitnik. Ne zna se kome je teže od dvojice izbornika.


Hrvatska, druga i treća na protekla dva Svjetska prvenstva je puno toga iskompromitirala nedavnim porazima od Turske i Wallesa, a Italija je poslije očekivane pobjede nad Maltom poražena na gostovanju u Engleskoj (3:1), što je za mnoge neutralne promatrače također očekivano. Učestale su diskusije o porazima nogometne velesile Italije, i nove zvijezde na nogometnom svodu kakva je u ova dva i pol desetljeća Hrvatska, u njima se s druge strane Jadrana spominju kombinacije u kojima bi se u finalu dodatnih kvalifikacija mogli susresti dva slavna sastava kojima se upravo »prolilo mlijeko«, Azzurri i Vatreni.


Makedonija uvertira


Na čelu one C skupine kvalifikacija ponosno stoji Gordi Albion, engelska reprezentacija je praktički vizirala put za Euro s tri boda više od Ukrajine, koja je nedavno obavljala formalnost pobjedivši »zalutalu« Maltu. Reprezentacija zemlje koja pati u dugotrajnom ratu s Rusijom pak ima tri boda više od Talijana, ali i utakmicu više. Optimisti među talijanskim »tifosima« ističu pritom da njihova Nazionale ipak ima utakmicu manje te da praktički sama odlučuje o sebi. Je li to zviždanje u mraku da se otjera strah, drugo je pitanje.




Pitanje je sada kome će, Ukrajini ili Italiji biti studenije u studenome, njihov dvoboj na neutralnom terenu u Leverkusenu 20. idućeg mjeseca trebao bi dati odgovor na ove dvojbe. Talijani ipak prvo trebaju načiniti prvi pravi korak, svladati u »predigri » doma tri dana ranije Sjevernu Makedoniju. Hrabre se pritom da bi tom pobjedom, a potom i remijem protiv Ukrajinaca izboriti putovanje na turnir za obranu naslova s obzirom da su ih u prvom susretu svladali 2:1. Ne ostvare im se želje čekaju ih poslovično neizvjesne i nimalo ugodne dodatne kvalifikacije, prema trenutnim stanjima na ljestvicama skupina, kao suparnika u polufinalu »play-offa« vide Poljsku, a onda u finalu pobjednike između Estonije i Hrvatske.


Radnički sastav


»Calcioscomesse«, izraz već pomalo zaboravljen u Serie A, opet je u opticaju zahvaljujući klađenjima igrača, »pokajnika« Nicoloa Fagiolija i Sandra Tonalija, u tom ozračju, dok istražni organi rade svoj posao istrage i kažnjavanja krivaca, izbornika more druge brige. Spalletti, koji je s Napolijem uvjerljivo osvojio »scudetto«, a nasljednik mu Rudy Garcia kao da luta pod Vezuvom, mora bilo kako posložiti mozaik koji je Engleska lako razbila baš na Wembleyu, na istom stadionu na kojem je Italija slavila 11. srpnja 2021. baš nad selekcijom engleskog izbornika Garetha Southgatea.


Svaka čast na tom velikom uspjehu, ali ta Nazionale nema sjaj svjetskih zvijezda kakvog su imali europski prvaci 1968. poput »neumrlih« Zoffa, Facchettija, Mazzole ili Rive te Bearzotovih svjetskih prvaka 1982. Nema zvučnih imena poput Cabrinija, Scireae, Contija, Tardellija, Causija, a da se ne govori o golgeteru Rossiju, vidi slučaja također kažnjavanog zbog afera s klađenjem. Izuzev nadolazeće zvijezde Berardija ova momčad nasuprot nekim engelskim imenima kao što su primjerice Maguire, Rashford, Bellingham i Kane, izgleda više »radnički« sastav.


– Šteta jer kako se odvijala utakmica, nismo zaslužili poraz s dva gola razlike – poruka iz Spallettijeve duge izjave poslije poraza 3:1 na Wembleyu koja ipak više zvuči kao uzaludno kukanje i pokušaj tješenja samih sebe nego realno oslikavanje odnosa snaga.


Mađarskoj treba jedan bod


Engleska reprezentacija osma je koja je osigurala sudjelovanje na Euru 2024. u Njemačkoj svladavši Italiju (3:1) u reprizi finala posljednjeg EP-a.


U skupni G još nema konačnog raspleta, ali su Mađarska i Srbija na koračić od plasmana na Euro. Srbija je u derbiju svladala Crnu Goru s 3:1, a Mađarska je od 0:2 došla do boda na gostovanju u Litvi. Mađarima za potvrdu plasmana treba jedan bod, do kojeg mogu doći na gostovanju u Bugarskoj ili pred svojim navijačima protiv Crne Gore.


U skupini H još jedan korak bliže Njemačkoj došle su Danska i Slovenija koje dva kola prije kraja drže vrh ljestvice sa po 19 bodova.