Nova Rijeka

SLAGANJE KRIŽALJKE Rijeka je produljenjem ugovora petorici igrača zadržala stabilnost, Bijeli moraju pokušati zadržati Menala

Denis Frančišković

OPET ZAJEDNO U DINAMU ILI NA SUPROTNIM STRANAMA? - Luka Menalo i Daniel Štefulj

OPET ZAJEDNO U DINAMU ILI NA SUPROTNIM STRANAMA? - Luka Menalo i Daniel Štefulj

Javna je tajna, ali i očekivano, da bi Riječani željeli više u "svom dvorištu" i dalje vidjeti Luku Menala nego Sandra Kulenovića, od kojeg se ipak više očekivalo u napadačkom dijelu momčadi. No, tu je Josip Drmić zasjenio Dinamovog igrača...



RIJEKA Prvo Stjepan Lončar, pa potom Nino Galović te Darko Velkovski, Ivan Tomečak i Robert Murić produljili su ugovore s Rijekom, točnije aktivirali opcije nove suradnje čime je klub u pravo vrijeme povukao važne poteze. Roster je time zadržao bitnu stabilnost u trenutku dok su Rujevicu napustili Ivan Nevistić, Daniel Štefulj, Luka Capan i Franko Andriješević, dok je još uvijek pod upitnikom budući status trojice “ofenzivaca” kojima je istekla posudba, Luki Menalu i Sandru Kulenoviću iz Dinama te Josipu Drmiću iz Norwich Cityja.


Drugi dio riječkog svibanjskog “mercata” vezan je uz gotovo siguran dolazak dvojice igrača Šibenika, vratara Nediljka Labrovića i napadača Princea Ampema, koji će po svemu sudeći sljedećeg tjedna biti predstavljeni kao nova pojačanja Bijelih. Možda ne toliko zvučna, koliko važna za popunjavanje kadra.


Prije svega na “jedinici”, gdje je nakon operativnog zahvata (rame) na oporavku David Nwolokor, nominalno drugi vratar Riječana, dok je Andrej Prskalo tu “zlu ne trebalo”. Spreman je uvijek uskočiti među vratnice pa i u europskim ogledima ukoliko se Labrović odmah ne uklopi, no to ne bi trebao biti velik problem. Nekadašnji član sinjskog Junaka na Šubićevcu je ove sezone mrežu čuvao u 26 utakmica u HNL-u i četiri u Kupu.




Lipanjski dio “mercata” svakako će se dobrim dijelom odnositi i pogledom prema Maksimiru te zatvaranju “paketa” Nevistić – Štefulj u kojem se iz metropole, nakon Roka Jurišića, očekuje jedno do dvaju novih imena. U tom smislu posebno je zanimljivo kako će se rasplesti mogući produžetak suradnje barem s jednim od dvaju igrača, Menalom ili Kulenovićem. Javna je tajna, ali i očekivano, da bi Riječani željeli više u “svom dvorištu” i dalje vidjeti Menala nego Kulenovića, od kojeg se ipak više očekivalo u napadačkom dijelu momčadi. No, tu je Drmić zasjenio Dinamovog igrača…


Primamljiva zarada


Zadržavanje Menala i Drmića u ovom trenutku bi bio možda i veći dobitak nego angažiranje novih akvizicija, poglavito u smislu njihove kvalitete, ali i iskustva u trenutku dok Europa kuca na vrata, a skupina Konferencijske lige bi kao i minule sezone bila poput “pogotka na lotu”, važnija čak i od primjerice osvajanja trofeja Kupa. I to posebno kad se zna da bi se prolaskom među 32 momčadi moglo zaraditi između 3.5 i 4 milijuna eura.


Zadržavanje Menala i Drmića dobro je i zbog njihove polivalentnosti igranja na krilima, ali i zbog činjenice što je Rijeka ostala u središnjici napada bez najvažnijeg igrača – Franka Andrijaševića. Potraga za novom “desetkom” ili njena promocija jedan su također od glavnih zadataka prijelaznog roka. U ovom trenutku na toj poziciji Bijeli nemaju boljeg rješenja od Pavičića, kojem će zasigurno goditi promocija u glavnog organizatora igre i osigurana minutaža, ako se za nju izbori. I biti motiv više u trenucima kad se malo zasitio i ne krije da sreću želi potražiti u novoj sredini.


Što kažu brojke, ali i igrači? Prije svih Menalo i Drmić.


– Sportski direktor Ivan Mance jasno mi je rekao da me žele zadržati. Međutim, malo toga ovisi o Rijeci i o meni, najviše o Dinamu, budući da s Modrima imam ugovor do ljeta 2023. godine. Kako sad stvari stoje, javit ću se na prozivku u Dinamo, a onda ćemo vidjeti što će dalje biti – izjavio je prije nekoliko dana Menalo, uz napomenu da mu je u Rijeci bilo sjajno.


Otkup ili produljenje


Iza Menala je zapažena sezona na Rujevici, dobro je igrao i na lijevom i na desnom krilu pa i na poziciji lijevog beka! Istoj onoj s koje je zabio pobjednički gol Gorici deset minuta prije kraja i donio – Europu. U 36 nastupa zabio je deset golova uz sedam asistencija. Zabio je dva gola Dinamu i jedan Hajduku, onaj pobjednički na Poljudu.


Drmić se razbudio po dolasku Gorana Tomića i zabio šest golova, ušao u golgetersku formu i s nekoliko lijepih pogodaka iskazao napadački instinkt.


– Ostajem li na Kvarneru? To me dosta ljudi pita. A ono što mogu reći je da sam jako sretan i zadovoljan i puno mi stvari odgovara u Rijeci. Dosta se stvari posložilo i ugodno sam iznenađen. Raduje me ta pozitiva i kad sve to vidim, onda moram i o svemu tome razmišljati, pa i o ostanku – rekao je početkom travnja Drmić.


Menala ugovor s Dinamom veže do 2023. godine, ali Bijeli su dogovorili mogućnost otkupa ugovora i produljenje posudbe, Drmiću pak krajem lipnja istječe ugovor s Norwich Cityjem, koji je ušao u Premier ligu i pomno prati sve njegove utakmice na posudbi. Oba igrača bit će teško zadržati, ali Rijeka se po tom pitanju mora potruditi. Nakon Murića koji je po mnogočemu bio dobitak Tomićeve momčadi u završnici prvenstva, golovima i asistencijama, te napadačkom energijom, s Menalom kao jednom od važnih karika Rijeka bi zadržala napadačku prepoznatljivost koja ju je krasila u Tomićevom mandatu. I u konačnici donijela Europu.