Vremena se mijenjaju...

Iza nogometaša Rijeke je najsiromašniji prijelazni rok otkada je klub preuzeo predsjednik Damir Mišković

Denis Frančišković

Robert Murić i Prince Ampem/M. LEVAK

Robert Murić i Prince Ampem/M. LEVAK

Na Rujevici nemaju toliko maneverskog prostora da bi se upustili u financijsku utrku s najboljima



 RIJEKA Završio je još jedan prijelazni rok u hrvatskom nogometu, za HNK Rijeka najsiromašniji po pitanju ulazno-izlaznih transfera. Osijek, Hajduk i Dinamo ove su zime najviše tržili, a Rijeka je u okružju tog kvarteta bila popriličan statist. Osječani su pokazali da milijunski ulazni transferi više nisu rezervirani samo za Dinamo, u pet do dvanaest »uhvatili« su domaćeg kapitalca Lovrića, prije toga angažirali su Caktaša, Hajduk je zimski remont zasladio angažmanom Kalinića i Ferra, Modri su doveli Bočkaja i navijače najviše obradovali ostankom Oršića.


Rijeka nije bila dio te zimske priče i kad se podvuče crta, najveći dobitak za momčad Gorana Tomića ostanak je dvojice igrača, Murića i Pavičića. Na Rujevici su svjesni da u ovome trenutku nemaju toliko maneverskog prostora da bi se upustili u financijsku utrku s najboljima po pitanju mercata, želja im je zadržati stabilnost u okviru zadanih gabarita koji su nekako iz godine u godinu sve suženiji. I posebno naglašavaju: imamo drukčiju filozofiju. A ta filozofija vezana je uz dulji rok, ulaganje u brojne mlade igrače do 23 godine i natjecanje sa samo jednim imperativom. A to je Europa, uostalom, kao i svake godine.


Jesenski rezultati razbudili su maštu i povećali apetite, no za nešto više Rijeka je ipak trebala bitno ojačati svoje redove. Zasad je cilj zadržati ritam i korak s najboljima, struka i odgovorni smatraju da Bijeli to itekako mogu i s aktualnim kadrom. I da se usporedo s borbom za Europu ne žele odreći niti visokih ambicija. Start proljeća nije baš obećavajući, a koliko je sve utemeljeno, znat će se već nakon 9. ožujka i polufinalnog Kup sudara s Osječanima. Kao i nakon prethodnog ligaškog gostovanja na Poljudu… Ta dva uspjeha mogla bi bitno preokrenuti ili sputati riječku proljetnu priču.


U znaku Smolčića




Sam prijelazni rok? Sve je proteklo u znaku (ne)realiziranog transfera Hrvoja Smolčića u Eintracht. Transfer još nije službeno potvrđen, potvrda se očekuje na kraju prvenstva, a u pitanju je transfer vrijedan nešto više od 2,5 milijuna eura. Rubrika ulaznih transfera bogatija je za Čestića i Solana, koji su već prvotimci, a ona odlazaka natrpana odlascima Escovala, Galovića i Tomečaka kao važnijih i slobodnih igrača, te kolonije od devet igrača u Hrvatski dragovoljac, uglavnom kroz posudbu, ali i kroz nužan raskid ugovora s obzirom na broj igrača.


Usporedbe radi, prošle zime Rijeka je angažirala Drmića (Norwich, posudba), Mudražiju (Kopenhagen, posudba) i Vukčevića (slobodan igrač), ali se u klupsku kasu slilo blizu pet milijuna eura na odlascima Nevistića (Dinamo, 2 mil.), Halilovića (Heerenveen, 1 mil.), Štefulja (Dinamo, 1 mil.) i Raspopovića (Astra, 0,2 mil.). Iglesias i Milan Ristovski su otišli kao slobodni igrači (Spartak Trnava), a Arseniću (Jagiellonia) je završila posudba.


U sezoni 2019./2020. zimski mercato je donio prodaju Sluge (Luton Town, 1,7 mil.), Župarića (P. Timbers, 0,8 mil), Puljića (Jagiellonia, 0,5 mil.) i Acostyja (Anyang, 0.5 mil.). Na Rujevicu su pak stigli Galović (Sagan T.), Pires (Hoffenheim) i Yateke (Austria Beč).


Druga vremena


Iz ove perspektive dojmljiva je bila i sezona 2018./2019. kada se na zimu zaradilo na Bradariću (Cagliari, 5 mil.), Heberu (NY City, 0,5 mil.) i Žuti (Konyaspor, 0,3 mil.), dok su se na Rujevici skrasili Halilović, Murić i Tomečak. Mišić (Sporting, 2,75 mil.), Elez (Hannover, 0,5 mil.) i Vešović (Legia, 0,4 mil.) obilježili su odlaske u zimi sezone 2017./2018., dok su koloniju dolazaka činili Escoval, Čolak, Raspopović, Leovac, Capan, Grahovac…


Rijeka je uspješno tržila i zimi sezone 2016./2017., Mitrović je prodan u Bešiktaš (4,2 mil.), Jugović je otišao u J. Dragonse (0,5 mil.). Uložilo se i u Župarićev dolazak (Pescara, 0,15 mil.). U ono »zlatno« doba spadale su prijašnje dvije sezone. Vargić (Lazio, 2,6 mil.), Moises (Palmeiras, 1 mil.), Oršić (J. Dragons, 0,75 mil.), Anas Sharbini (Osmanlispor, 0,2 mil.) i Ivančić (Šerif, 0,1 mil.) obilježili su odlaske zime sezone 2015./2016., dok je rubrika dolazaka popunjena Gavranovićem (Zurich, 0,6 mil.) i Mateiom (Volyn Lutsk, 0,5 mil.).


U sezoni 2014./2015. Rijeka je na zimu ostvarila najveći izlazni transfer u povijesti prodajom Kramarića (Leicester, 9 mil.), a u dolascima se uložilo u Balaja (Slavia P., 0,55 mil.), Bradarića (Hajduk, 0,3 mil.) i Mišića (Osijek, 0,25 mil.).


Sezona 2013./2014. na zimu je donijela odlazak Benka (Dalian Aerbin, 1 mil.) i dolazak Leovca (Austria Beč, 0,25 mil.). Prije točno deset godina, u sezoni 2012./2013. nije bilo zvučnijih izlaznih transfera, ali je puno onih ulaznih, kada je zapravo i počela era »nove Rijeke«. Na Kantridu je došla kolonija Osječana (Lešković 0,45, Vargić 0,19, Kvržić 0,06, Jugović 0,06). No, sve su to, čini se, neka druga vremena…


 


ZIMSKI MERCATO

Došli


Sava-Arangel Čestić (Köln, bez odštete)
Andres Solano (Atletico Madrid, -)
Marino Kukoč (Split, -)
Duje Dujmović (Solin, -)
Ibrahim Djibrilla (Al Hilal, -)
Aleksa Todorović (Trayal, Kruševac)
Antonie Coupland (Kanada)


Otišli


*Hrvoje Smolčić (F. Eintracht, 2,5 milijuna €)
Ivan Tomečak (Pafos, -)
Nino Galović (Arouca, -)
Robert Mudražija (Kopenhagen, kraj posudbe)
Joao Escoval
(Anorthosis, bez odštete)
David Nwolokor
(Aluminij, posudba)
Bernard Karrica
(H. dragovoljac, posudba)
Matija Frigan
(H. dragovoljac, posudba)
Niko Galešić
(H. dragovoljac, posudba)
Roko Jurišić
(H. dragovoljac, posudba)
Marino Kukoč
(H. dragovoljac, posudba)
Admir Bristrić
(H. dragovoljac, -)
Veldin Hodža
(H. dragovoljac, -)
Ivan Smolčić (H. dragovoljac, bez odštete)
Filip Braut (H. dragovoljac, bez odštete)
*transfer još nije službeno realizirana