Rijeka u Kranjčevićevoj

Branič Bijelih upozorava uoči večerašnjeg gostovanja: “Bitno je da ne uđemo u mlin Lokosa”

Denis Frančišković

Ivan Smolčić/Foto D. KOVAČEVIĆ

Ivan Smolčić/Foto D. KOVAČEVIĆ

Čeka nas slična utakmica kao u Kupu. Tada je ulog bio velik, a i sada je - rekao je Ivan Smolčić



RIJEKA Lokomotiva i Rijeka peti put ove sezone. Tri ligaška okršaja završila su s dvije pobjede Rijeke i jednim remijem, onaj u Hrvatskom kupu s minimalnom pobjedom Riječana u Kranjčevićevoj kojom je izboren finale. Bijeli su na Rujevici bili superiorni u zadnjoj utakmici (4:0), jednom se namučili (2:1), dok su dva ogleda u Kranjčevićevoj završavala 1:1 i 0:1.


Protivnici se znaju i više nego dobro, nogometne filozofije Silvija Čabraje i Željka Sopića su znane, a imperativi su obostrani. Rijeka juri prema drugom naslovu u povijesti, Lokomotiva je u neizvjesnoj borbi za Europu s Osječanima.


Ulog je velik, a takav je bio i u polufinalu Kupa kada je jedna akcija iz prekida u završnici odlučila pobjednika. Riječki junak bio je Ivan Smolčić, po vokaciji već duže vrijeme desni bek, nekad središnji branič.




– Lokomotiva je jako dobra momčad, težak suparnik svima u HNL-u. Svjesni smo težine i zahtjevnosti utakmice. Kao i koliko su nam potrebni ti bodovi. Idemo u Zagreb po sva tri – kaže Ivan Smolčić koji ove sezone zapaženo igra, posebno ovog proljeća kad je ispred vratara Labrovića napravljena svojevrsna »beton ograda«. Smolčić je još jesenas »oteo« svoju poziciju Veigi i ne ispušta je, zapravo postao je jedan od zaštitinih znakova obrane, nakon što je bitno unaprijedio svoju igru. Prije svega na planu sigurnosti, a potom koncentracije. Sveo je greške na minimum, a u napadu svoje ubačaje i ubacivanja iz auta pretvorio u opasnosti po gostujuća vrata.


– Čeka nas slična utakmica kao u Hrvatskom kupu. Tada je ulog bio velik, a i sada je. Bodovi su potrebni i nama i njima i ići će se sto posto i s jedne i druge strane. Čvrstina i silina igre bit će na istoj razini. Važnost utakmice je tu i sve je manje prostora za kiks. Mi u ganjanju prvog mjesta imamo samopouzdanje i pobjednički niz, već smo pokazali da i mi njima možemo biti neugodni koliko su oni ostatku lige – kaže Ivan.


Recept


Rijekina momčad fizički je postala spremna od siječnja prošle godine, i to potom nije bilo upitno. Kvaliteta, uigranost i motorika su tu, no za ovakve utakmice bitna je i psihološka priprema. I često je posebno važno, ako je moguće prvi zabiti gol…


– S fizičkom spremom nema problema, tu su treninzi i samo održavanje razine spremnosti. Kako ide kraj sezone, pokušavamo se i osvježiti što više možemo. Mi smo u situaciji da u svakoj utakmici moramo ići na tri boda i praktički nema velikih razlika i u toj psihološkoj pripremi. Sad je to Lokomotiva, odmah potom bit će to Dinamo.


Trener Sopić ima jednostavan recept. Do kraja treba sve utakmice pobjediti i Rijeka će biti prvak.


– Istina, jako jednostavno, ha, ha… Dobro to zvuči, vidjet ćemo, a vjerujem da će tako i biti. Na nama je sve, i to je ono najbolje.


Lokosi su momčad koja teži brzini i naizmjeničnoj tranziciji. Sopić često naglašava da je najvažnije »igrati onako kako Lokomotiva ne želi«.


– Lokomotiva je jako brza momčad, a nama, ako ga ima, najveći problem što igramo u Kranjčevićevoj. Poznati smo jedni drugima i ono što je posebno važno je da moramo dobro stajati i kad imamo loptu i kad napadamo. Mi u zadnjoj liniji moramo biti posebno budni i blizu igraču. Jednostavno, koncentracija svih 90 minuta, a onda ne bi trebalo biti problema. U pripremi utakmica glavno polazište je bilo da igramo svoj nogomet i onaj koji njima ne odgovara. Moramo što više »stati na loptu« i igrati naš nogomet. Osim toga, ne smijemo ući u njihov ritam igre jer tu su stvarno jako dobri. Ako budemo dovoljno pametni, vjerujem da ćemo nastaviti s dobrim rezultatima – dodaje Smolčić.


Brat i navijači


Rijekine igre u zadnje vrijeme često su bile »hladno-tople«, ali rezultat je na kraju uvijek bio uokviren pobjedom.


– Nešto se uvijek pita i protivnika. Svjesni smo da u nekim fazama pojedinih utakmica nismo bili na maksimumu. Mi bismo, naravno, voljeli da uvijek igramo najbolje i imamo prednost, ali nije to baš tako jednostavno. A i malo smo razmazili navijače, ha, ha… Trudimo se.


Utrka za prvaka svela se na borbu s Dinamom. Hajduk je ispao iz nje puno ranije od očekivanog, ali proljeće je sa svakim novim kolom potvrđivalo da je Hajduk nekako »najlabija karika« u tom tromeču.


– Dinamo je uvijek kvalitetan, neovisno o formi. Dinamo je Dinamo. U novoj formaciji su opasniji i stvaraju više šansi. Ali kad dođu na Rujevicu bit će malo drugačije, igrat će protiv ozbiljnijeg protivnika. Vjerujem da će oni tada više razmišljati o nama nego mi o njima.


Brat Hrvoje također pozorno prati sve što se događa na Rujevici i u HNL-u.


– Brat prati naše utakmice i zadovoljan je. Gleda svaku našu utakmicu, poslije malo zajedno sve proanaliziramo. Nadam se da će doći na tu zadnju utakmicu na Rujevicu i da će raspoloženje biti pravo. Zdrav je, ali u posljednje vrijeme nema neku veliku minutažu.


Kranjčevićeva je u posljednje vrijeme domaći teren Riječanima. Očekuje se večeras oko tisuću navijača Bijelih.


– Navikli smo na dobru atmosferu u Kranjčevićevoj. Drago nam je što su nam naši navijači podrška, puno nam to znači. Bliži se kraj sezone, sve je teže i teže te su nam navijači stvarno potrebni u ovoj situaciji. Vjerujem da ćemo im se opet znati odužiti – zaključuje Smolčić.



Standings provided by Sofascore