MATEJ VUK

Mladi napadač Rijeke spreman za novu sezonu: “Preda mnom je jedna stvarno lijepa prilika i želim je ugrabiti”

Denis Frančišković

Matej Vuk/Foto: PIXSELL

Matej Vuk/Foto: PIXSELL

Imao sam tešku ozljedu, ali to je sada iza mene. Razmišljam isključivo o budućnosti i kako biti što bolji. U sve idem jako motivirano - kaže Vuk



RIJEKA Matej Vuk prije devet dana proslavio je 21. rođendan. Četiri dana kasnije odazvao se prvoj prozivci trenera Gorana Tomića na početku priprema Bijelih, ali s pravim treninzima s punim opterećenjem započet će za koji dan. Distorzija zgloba privremeno ga je primorala na rad po posebnom programu. No, sve ide na bolje…


– Za nekoliko dana ću se priključiti, slijedi novo dokazivanje i čvrsto vjerujem da se mogu izboriti za prvih jedanaest. Prije petnaestak dana, kad smo igrali protiv Španjolske, krivo sam stao i zaradio distorziju zgloba. No, nije ništa strašno, samo smo malo oprezniji kako ne bih išao punim ritmom na treninzima. Odradio sam određene terapije i postepeno ulazim u cijeli proces – kaže Matej.


Vuk je u redovima »zelenio-žutih« sezonu na posudbi odigrao zapaženo, zabio šest golova, jednim presudio i Hajduku…




– Istina, iza mene je dobra sezona, kad sam odlazio na posudbu, cilj mi je bio napraviti stepenicu više. Istra mi je to omogućila, od početka sam počeo igrati i dokazivati se. Dobio sam određeno iskustvo i sigurnost, a došli su i golovi. Baš mi je drago što sam otišao u Pulu, sve to jako mi je puno koristilo. Sretan sam zbog prošle sezone, koroni unatoč. Nadam se da će nova sezona biti još bolja.


Turbulencije


No, rezultati Puljana bili su puno lošiji od stvarnih izvedbi na travnjaku. Napravili su senzaciju izbacivši Rijeku u polufinalu Kupa, ali i strahovali do posljednjeg zvižduka za ostanak među elitom.


– Imali smo momčad da puno prije osiguramo komforniju zonu. Na kraju smo se mučili, iako mislim da smo stvarno više zaslužili. Ostali smo u ligi, ali sve je moglo biti lakše i ugodnije. Finale Kupa? Također odličan uspjeh, nakon što smo izbacili baš Rijeku. Ali bilo bi puno bolje da smo u finale ušli nešto mirniji. Ovako smo se tresli oko ostanka i onda to nije to. Dobro smo odigrali protiv Dinama, ali bili bismo puno opušteniji da smo bolje stajali u prvenstvu. Onako, više smo razmišljali o Osijeku i toj posljednjoj utakmici koja je odlučivala.


Istra je imala s Gržanom, Vukom, Harom… zanimljiv napadački potencijal. Matej je igrao na svojoj prirodnoj poziciji.


– Najviše sam igrao na lijevom krilu, a kad bi igrali 3-5-2 bio bi neka povučena špica ili istureniji vezni. Sve u svemu, to mi je odgovaralo.


Kako je po Mateju izgledala Rijekina sezone iz perspektive posuđenog igrača?


– Rijekina sezona isto je bila dosta turbulentna, ali na kraju je ispala i više nego dobra. Nije se ušlo u finale Kupa, ali pružene su zapažene izvedbe u Europi. Dečki su ugodno iznenadili, odlično odigrali protiv ozbiljnih europskih momčadi. U HNL-u bilo je više umora i emocijalne potrošenosti. Ali sezona se na kraju kvalitetno izvukla, sada samo treba prioniti dobrom poslu na pripremama. Daj Bože da ponovimo takvu ili još bolju sezonu.


Gušti


Ove sezone na Vuka se ozbiljno računa. Kako se nosi s tim izazovom?


– Ne vidim razloga zašto ne bih u Rijeci igrao još bolje nego u Istri. I to u momčadi koja je puno bolja od pulske. Veći Rijekini zahtjevi? Spreman sam i za njih. I to sto posto. Ali mislim da i ostatak nas mladih igrača može odgovoriti na zahtjeve Rijeke. Zašto ne… Sve su to dobri igrači, klub ih je prepoznao i prije ili kasnije dokazat će stvarnu kvalitetu.


Iza Mateja tri su posudbe, u zaprešićkom Interu, slovačkom Seredu i sada u Istri 1961. Je li zadovoljan razvojem karijere?


– Došao sam u ljeto 2014. na Rujevicu. Zasad sve ide dobro i ne mogu se požaliti. Imao sam tešku ozljedu, ali to je sada iza mene. Razmišljam isključivo o budućnosti i kako biti što bolji. Preda mnom je jedna stvarno lijepa prilika i želim je ugrabiti. U sve idem jako motivirano.


I u novoj sezoni od Rijeke se puno očekuje. A konkurencija je iz mjeseca u mjesec sve zaoštrenija…


– HNL je stvarno postala ozbiljna liga. Uvijek su postojale jedna ili dvije momčadi u kojoj si računao na lakše bodove i pobjedu. Sada toga više nije bilo. Svi su bili dobri, i u gornjem, i u donjem dijelu ljestvice. Očekujem opet dobro, kvalitetno i zanimljivo prvenstvo. Dinamo odskače, Osijek se jako digao u svim segmentima. Ali ja bih rekao da oni nisu Dinamo. I s njima se možemo upustiti u borbu za vrh. Vidjet ćemo, ali očekujem jednu lijepu sezonu.


Korona je oduzela brojne čari nogometu, vrijeme je za povratak navijača koji su baš Rijeci puno nedostajali.


– Nogomet s gledateljima ili bez njih nije definitivno isti. Nadam se skorom povratku navijača na tribine. To su onda pravi nogometni gušti – zaključuje Vuk.