HNS

Marijan Kustić proveo prvi radni dan na čelu HNS-a, obuzdavanje privatnih interesa dobar početak

Davor Petrović

Marijan Kustić/Foto D. KOVAČEVIĆ

Marijan Kustić/Foto D. KOVAČEVIĆ

Uspije li marginalizirati utjecaj iz Međugorja na istaknute članove nogometne organizacije, kao i privatne interese dužnosnika, Kustić će stvoriti uvjete za kvalitativni pomak koji najavljuje



ZAGREB – Iza Marijana Kustića je prvi radni dan na čelu Hrvatskog nogometnog saveza, koji bi, prema njegovim najavama, u nadolazećem razdoblju trebao dosegnuti višu razinu funkcioniranja, na dobrobit i zadovoljstvo svih svojih članova. Nije tajna da su volja za poboljšanjima i entuzijazam uvijek bili pogonsko gorivo svih novih ljudi na čelnim pozicijama u svakom hrvatskom sportu.


No, isto tako se zna da većina njih nije bila pretjerano uspješna u misijama koje su si zacrtali. Baš zato je Kustiću najbolji savjet indirektno dao Branko Mikša, počasni predsjednik HNS-a, kada se na početku Izborne Skupštine obratio svima prisutnima, istaknuvši da hrvatski nogomet može ići naprijed samo ako se obuzdaju privatni interesi, s naglaskom na one materijalne.


Francuska bronca


Nekadašnji ministar i gradonačelnik Zagreba, bio je na čelu HNS-a tijekom 1997. i 1998. godine, odnosno u doba kada je A reprezentacija osvojila treće mjesto u svom debitantskom nastupu na globalnoj smotri, što će reći da dobro zna kako funkcionira mentalni sklop nogometnih dužnosnika, kojima je na listi prioriteta prvo mjesto zauzima pripadnost nekom klubu. Uostalom, kroz tih skoro četvrt stoljeća od Mikšinog mandata bilo je pregršt takvih primjera.




Najsvježiji je stigao prije nekoliko mjeseci, kada je Damir Mišković najavio i isposlovao promjene u Komisiji nogometnih sudaca nakon nekoliko grešaka na štetu Rijeke, kojoj je u tom razdoblju visio plasman u Europu. Taj izljev pravedničkog gnjeva bio bi sasvim u redu da nije bilo sudačkih propusta na račun drugih klubova. Naime, u tim slučajevima prvi čovjek Rijeke nije osjetio potrebu za glasnom reakcijom.
Naravno, Mišković ni slučajno nije jedini. Dizanje kuke i motike na sudačke previde, praćeno prigodnom šutnjom kada te greške idu na tuđi račun, već odavno su »patentirali« Dinamo i Hajduk, a najeksponiraniji žitelj Međugorja tu je praksu podigao na vrlo visoku razinu.


Najvažniji ispit


Zapravo, upravo lik i djelo Zdravka Mamića predstavljaju najvažniji ispit na početku mandata novog čelnog čovjeka HNS-a. Uspije li marginalizirati utjecaj iz Međugorja na istaknute članove nogometne organizacije, Kustić će stvoriti uvjete za kvalitativni pomak koji najavljuje.


U ovom trenutku teško je naslutiti koliko će to biti moguće. Naime, u novoformiranom Izvršnom odboru ima dosta lica koja se već jako dugo rotiraju na istaknutim funkcijama u HNS-u, kojim je zadnje desetljeće i pol vedrio i oblačio upravo Zdravko Mamić. No, zato se sa sigurnošću može pretpostaviti da će se do kraja ove sezone vidjeti u kojem smjeru ide Kustićeva nogometna vlada.