25. izdanje

Međunarodna studentska regata otvara spektakl jubilarne Fiumanke

Vladimir Mrvoš

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Od 6. do 9. lipnja u sklopu jubilarne 25. izdanja Fiumanke zajedrit će studenti mreže deset sveučilišta YUFE



Polovicom lipnja u Rijeci se već četvrt stoljeća održava “Fiumanka”, jedriličarski događaj koji svake godine okupi brojne zaljubljenike u more i jedrenje, a unatrag tri godine pridružili su se i studenti.


Ove će godine Fiumanku će otvoriti međunarodna studentska regata europske mreže deset sveučilišta YUFE čije će posade zajedriti u Rijeci u četvrtak 6. lipnja, odmah nakon službenog otvorenja Fiumanke. Tijekom vikenda od 7. do 9. lipnja, održavat će se regate fakulteta riječkog Sveučilišta uz već tradicionalni Student Day Festival.


Prva YUFE Fiumanka


– Ovogodišnju Fiumanku otvorit će međunarodna regata mreže 10 europskih sveučilišta uz naše, riječko. Povezali smo radni dio i sastanke s početkom regate pa će naši europski partneri dobiti priliku zajedriti s nama na Fiumanki.




Upravo su jedrenje kao ekipni sport i YUFE Fiumanka izvrsna prilika za povezivanje, zabavu i stjecanje novih vještina. Nadamo se da će regata postati tradicija unutar YUFE mreže.


Na prvoj YUFE Fiumanki zajedrit će studenti iz Nizozemske, Španjolske, Belgije, Njemačke, Cipra, Finske, Ujedinjenog Kraljvstva Poljske, Francuske i Rijeke te posada Centralnog YUFE ureda – rekla je prorektorica za digitalizaciju i razvoj Sveučilišta u Rijeci Senka Mačešić.



Svaka od jedrilica u regati predstavljat će jedno od YUFE sveučilišta, a dolazi i 20 članova YUFE Student Foruma, koji će također imati svoju jedrilicu i na taj način sudjelovati u natjecanju.


Studentska Fiumanka pretvara se u tradicionalni događaj koji promiče duh riječke sveučilišne zajednice i predstavlja jedinstvenu mogućnost da studenti i zaposlenici Sveučilišta sudjeluju u timskom radu.


Fiumanka Eco Run


Već u prvom izdanju dalo se naslutiti da je pred Studentskom Fiumankom svijetla budućnost, a druga godina održavanja to je i potvrdila. U trećem izdanju na regati će ponovno nastupiti maksimalan broj ekipa, njih čak 18.


Zahvaljujući Studentskom centru Sveučilišta u Rijeci i Hrvatskom akademskom sveučilišnom savezu te Pomorskom fakultetu u Rijeci, Studentska Fiumanka je po uzoru na veliku Fiumanku u potpunosti besplatna, čime se studentima omogućava stjecanje novih znanja i vještina te uživanje u aktivnostima na moru.


– Jubilarno izdanje Fiumanke otvorit će studenti i višednevnim događanjem koje ima međunarodni značaj. Vidjeli smo velik razvojni potencijal i za Sveučilište i za Fiumanku, tako da vjerujem da će se ova priča jednako uspješno razvijati i u budućnosti.


Osim na jedrenje, studente ćemo ove godine pozvati i na novu zanimljivu utrku Fiumanka Eco Run koja kombinira trčanje, hodanje i prikupljanje otpada, kao zeleni potpis za kraj Fiumanke – rekao je predsjednik organizacijskog tima Fiumanke Davor Perović.