EUROPSKA LIGA

Kraj europskog puta: Dinamo poražen i kod Villarreala, ali nije pao bez ispaljenog metka

Davor Petrović

Foto: REUTERS

Foto: REUTERS

Dinamo je pokušao napraviti još jedno čudo, ali na kraju se morao pomiriti s ispadanjem u četvrtfinalu Europske lige.



ZAGREB – ​Stadion De la Ceramica. Sudac: Danny Makkelie (Nizozemska). Strijelci: 1:0 Alcacer (36′), 2:0 Gerard (43′), 2:1 Oršić (74′). Žuti karton: Trigueros (Villarreal), Jakić (Dinamo).


VILLARREAL: Rulli 6,5 – Foyth 6, Albiol 6,5, Pau 6,5, Pedraza 6 (90′ Moreno -) – Parejo 6,5 (85′ Coquelin -), Capoue 6,5, Trigueros 6,5 (62′ Gomez -) – Chukwueze 7 (90′ Pena -), Alcacer 7 (90′ Baena -), Gerard 7.
DINAMO: Livaković 7,5 – Ristovski 5,5 (62′ Stojanović -), Lauritsen 6, Theophile 6 (82′ Perić -), Gvardiol 6 – Jakić 5,5, Ademi 6 (82′ Mišić -) – Ivanušec 5,5 (76′ Atiemwen -), Majer 5,5 (62′ Franjić -), Oršić 6,5 – Petković 6.


Dinamo je pokušao napraviti još jedno čudo, ali na kraju se morao pomiriti s ispadanjem u četvrtfinalu Europske lige, iako je Damir Krznar u srazu s Villarrealom na teren poslao najjaču momčad, skupa s oporavljenikom Brunom Petkovićem. S druge strane, Unai Emery u udarnu jedanaestorku postavio desetoricu igrača iz zagrebačkog ogleda, a jedinu promjenu predstavljao je Paco Alcacer, umjesto kolumbijskog veterana Carlosa Bacce.




Žuta podmornica od početka je preuzela konce igre, baš kao i u Zagrebu tjedan dana ranije, ali uglavnom se igralo između dvaju šesnaesteraca, s time da je Villarreal držao loptu. U 25. minuti domaći su imali veliku priliku za vodstvo i povećane prednosti stečene u Zagrebu. Nakon kornera za Villarreal, Manu Trigueros je pronašao Samuela Chukwuezea, a ovaj je volejem s pet metara zatresao stativu. Jedanaest minuta kasnije Kristijan Jakić je odigrao premekani pas iz kojeg je sijevnula ubojita kontra.


Zapravo, bila je to mala škola ekspresne tranzicije. Dok su igrača Dinama pokušali namjestiti zaleđe, Gerard Moreno dao je loptu u dubinu za Chukwuezea. Nigerijac je mogao pucati po golu iskosa s desne strane, a odlučio se za pas u peterac, prema koje je nadirao usamljeni Alcacer – 1:0.


Modri se nisu stigli ni pribrati, a Žuta podmornica ih je pogodila još jednim torpedom. Raul Albiol je iz zadnje linije krenuo naprijed i završio je na poziciji desnog krila, odakle je pokušao proigrati Alcacera pred golom. Dinamova obrana odbila je loptu, a taj otpadak je pokupio Gerard. Bilo je to u 43. minuti – 2:0.


U ranoj fazi nastavka Lovro Majer je iskoristio veliki propust obrane suparnika i krenuo prema golu, vrebajući priliku za proigravanje Oršića. No, Rulli je istrčao i pročitao njegovu namjeru. Igrala se 74. minuta kada je modri ansambl stigao do počasnog gola. Oršić je primio dobro odmjereni pas od Petkovića, a zatim je sa sedam metara, iskosa, s lijeve strane, desnicom pronašao suprotni kut – 2:1.


Žutoj podmornici je ovo treći plasman u polufinale, među četiri najbolje ekipe se probila 2011. i 2016. i oba puta je ispala, od Porta i Liverpoola. Ovoga puta finale će loviti protiv Arsenala koji je u uzvratnom susretu u Pragu pobijedio Slaviju s 4:0 nakon što je prvi susret završio 1:1..